Hyppää sisältöön

Ruokavirasto: Mikkelin kouluruokanäytteistä ei ole löytynyt bakteeri- tai homemyrkkyjä, osassa tortillalettuja havaittu vaihtelua happamuudessa

Mikkelissä yli 800 koululaista sai elokuussa ruokamyrkytysoireita syötyään kouluruokaa. Saippuamaista makua ei ole voitu laboratoriotutkimuksissa todentaa. Nyt asiaan odotetaan vastausta tortillalettujen valmistusmaan viranomaisilta.

Jatta Honkanen ja moni muu tuli huonovointiseksi koululla tarjoilluista tortilloista. Video: Petri Aaltonen / Yle
Riina Mäentausta

Ruokavirasto ei laajoista tutkimuksista huolimatta ole toistaiseksi löytänyt syytä elokuussa Mikkelissä tapahtuneeseen koululaisten ruokamyrkytysepidemiaan.

Ruokavirasto on tutkinut kouluruokanäytteitä ja etsinyt tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita sekä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- ja homemyrkkyjä. Tutkimuksissa niitä ei ole tähän mennessä löytynyt.

Osa oppilaista kertoi havainneensa, että tortillaletut maistuivat saippualta.

Maun testaamiseen ei ole konetta

Suurin epäily kohdistuu edelleen tortillalettuihin.

Myös tutkimuksissa tortillaletuissa on toistaiseksi havaittu vain aistinvaraisia muutoksia sekä vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Mikkelin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkosen mukaan happamuuserojen syytä selvitetään parhaillaan.

Saippumaista makuhavaintoa ei ole voitu todentaa, sillä näytteitä ei terveydellisistä eikä tutkimuseettisistä syistä saa maistattaa ihmisillä.

– Makujen testaamiseen ei ole olemassa laitetta, minkä vuoksi olemme aistien varassa. Tortillalevyistä on laboratoriossa havaittu kuitenkin myös hajua osassa näytteistä, Tirkkonen sanoo.

Tortillaletut peräisin toisesta EU-maasta

Ruokaviraston mukaan muutokset tortillalettujen happamuudessa näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää. Tortillalettujen alkuperää ei tässä vaiheessa tutkimuksia kerrota tarkemmin, mutta kyseessä on EU-maa.

Tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta.

Nyt valmistaja selvittää osaltaan tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä.

Mikkelin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkosen mukaan seuraavaksi odotetaan tuloksia tortillalettujen valmistusmaan elintarvikeviranomaisilta.

– Vaikea sanoa, miten kauan selvitys vielä kestää. Toivon, että tutkimuksia jatketaan niin kauan, kunnes saadaan selville epidemian aiheuttaja.

Suosittelemme