Hyppää sisältöön

Uusien työ- ja elinkeinoalueiden muodostaminen työllistää kuntia

Kanta-Häme jakaantuu kahteen työllisyysalueeseen. Työ- ja elinkeinopalveluiden siirto kunnille tapahtuu 1. tammikuuta 2025.

TE-palvelut kyltti.
Kanta-Hämeessä uusien työllisyysalueiden vastuukuntina toimisivat Hämeenlinna ja Riihimäki. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anne-Maria Niskanen

TE-palveluita koskeva uudistus etenee Kanta-Hämeessä. Maakuntaan on muodostumassa kaksi itsenäistä työllisyysaluetta. Toisen alueen muodostavat Hämeenlinna, Hattula, Forssa, Humppila, Tammela, Jokioinen ja Ypäjä.

Tekemisen ja valmistelun edetessä työllisyysalueen nimeksi on muotoutunut Työhäme. Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo tiedotteessa, että yhteisessä valmistelussa on otettu huomioon muun muassa alueelliset erityispiirteet.

– Avoimuus, yhdessä tekeminen ja rehellinen valmistelu, kuvailee Kesäniemi valmistelua.

Työhämeestä on muodostumassa ketterä ja asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioiva työllisyysalue. Tarkoitus on rohkeasti luoda uusi toimintamalli, joka palvelee paitsi työnhakijoita, myös esimerkiksi alueen asiakasyrityksiä yksilöllisesti, arvioi puolestaan Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

– Työhämeen valmistelu on ollut aktiivista ja innostunutta. Valmistelun lähtökohtana on ollut se, että palvelut ovat aidosti asiakkaita lähellä ja räätälöidään kunkin henkilökohtaiseen tilanteeseen, sanoo puolestaan Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Toinen maakunnan alue Riihimäen seudulle

Janakkalan ja Riihimäen seudun kuntien hallitukset ja valtuustot päättävät tulevien viikkojen aikana oman työllisyysalueensa perustamisesta.

– Päätösehdotuksen mukaan hallitukset hyväksyvät vastuukuntasopimuksen ja työvoimapalvelujen järjestämistä koskevan suunnitelman sekä ottavat vastaan ilmoituksen nykyisen TE-toimiston vuokrasopimuksen siirtymisestä työllisyysalueelle. Lopullisen päätöksen työllisyysalueesta tekee kunkin kunnan valtuusto, kertoo TE2025-uudistuksen muutosvalmistelija Päivi Vuorinen tiedotteessa.

Janakkalan ja Lopen kunnanhallitukset käsittelevät asiaa 18. syyskuuta, Hausjärven ja Riihimäen hallitukset puolestaan 25. syyskuuta. Valtuustot ottavat kantaa asiaan Lopella ja Hausjärvellä 25. syyskuuta sekä Janakkalassa ja Riihimäellä 2. lokakuuta.

– Kunnat ilmoittavat muodostuneista työllisyysalueistaan työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Uusien työllisyysalueilla vastuukuntina toimisivat Hämeenlinna ja Riihimäki. Työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa uudet alueet helmikuun 2024 loppuun mennessä. Työ- ja elinkeinopalveluiden siirto kunnille tapahtuu 1. tammikuuta 2025.

Suosittelemme sinulle