Hyppää sisältöön

Potilaat ja läheiset saavat syksyllä sairaaloihin vapaaehtoisia juttuseuraksi

Lokakuun aikana vapaaehtoiset tulevat Kymenlaaksossa aluksi opastamaan väkeä sairaaloiden tiloihin.

Asiakas ja työntekijä Kouvolan Ratamokeskuksen infopisteellä.
Vapaahtoiset voivat auttaa myös ilmoittautumisautomaattien kanssa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Mari Siltanen

Kymenlaaksolaiset sairaalapotilaat ja heidän läheisensä saavat lisätueksi vapaaehtoisia syksyn aikana.

Lokakuun aikana vihreistä liiveistä tunnistettavat vapaaehtoiset tulevat aluksi opastamaan väkeä sairaaloiden yleisiin tiloihin. Myöhemmin heitä voi tavata myös osastoilla.

– Heidän kanssaan voi käydä kahvilla tai lukea lehtiä. Vapaaehtoiset voivat halutessaan myös laulaa tai soittaa kitaraa. Vapaaehtoinen on olkapää ja kuunteleva korva, ja mennään potilaiden ehdoilla, sanoo Olka-koordinaattori Raisa Mänttäri.

Pienempien potilaiden kanssa leikkiminenkin onnistuu. Potilaiden ei tarvitse kuitenkaan ottaa vapaaehtoisia vastaan, vaan saa olla myös yksin.

Jo tänään maanantaina aukeaa Ratamokeskuksessa Olka-piste, josta saa lisätietoa potilasjärjestöjen toiminnasta ja vertaistuesta. Samainen piste aukeaa Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan 25. syyskuuta.

Vapaaehtoiset eivät paikkaa hoitajien työtä

Hoitajat ja lääkärit ovat potilaiden sekä läheisten ensisijaisia auttajia. Uuden vapaaehtoistoiminnan tarkoituksena ei Mänttärin mukaan ole paikata paljon puhuttua hoitajapulaa, vaan tuoda potilaille lisätukea ja kiireettöntä kohtaamista.

Toiminnasta on hyötyä myös työntekijöille, sillä kaikilla osastolla ei ole niin tarkkaa tietoa tarjolla olevasta vertaistuesta tai potilasjärjestöjen toiminnasta.

– Terveydenhuollon henkilökunnan ensisijainen tarkoitus on alkushokissa tarjota tuki. Myöhemmin potilasjärjestö voi tarjota tukea sairauteen sopeutumisessa potilaille ja läheisille, Mänttäri kertoo.

Opasteiden tulkkaamiseenkin saa apua

Toiminnasta on jo hyviä kokemuksia Meilahden sairaalasta Helsingistä. Siellä samaa vapaaehtoistoimintaa on ollut kymmenen vuoden ajan.

Mänttäri odottaa toiminnasta menestystä myös Kymenlaaksossa.

– Nyt jo tiedetään, että esimerkiksi sairaalan opasteet eivät ole kaikille selkeitä tai ilmoittautumisautomaatit eivät ole yksinkertaisia. Oppaat voivat toimia siinä tukea. Odotamme, että toiminta on hyödyllistä ja tarpeellista.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme