Hyppää sisältöön

Ministeri Kaisa Juuso pitää hyvinvointialueiden rahoitustilannetta ongelmallisena, hallitus suunnittelee ”palvelureformia”

Hyvinvointialueiden valtionrahoitus nousee lähivuosina, mutta hallitus haluaa suitsia kustannusten kasvua.

Nainen katsoo kameraan, taustalla ovi.
Torniolainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) vieraili Pyhällä Lapin sosiaali- ja terveysturvan Syyspäivillä keskustelemassa sote-alan ajankohtaisista asioista. Kuva: Eelis Rytkönen / Yle
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Hyvinvointialueiden rahoitus näyttää hieman ongelmalliselta, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) sanoo.

Useat alueet ovat ilmoittaneet merkittävistä alijäämistä taloudessaan, mikä tarkoittaa, että ne elävät yli varojensa, joista suurin osa puolestaan tulee valtiolta.

Hyvinvointialueiden valtionrahoitus nousee lähivuosina, mutta hallitus haluaa suitsia kustannusten kasvua. Juuso kommentoi ajankohtaisia asioita vieraillessaan Pyhä-tunturilla luontokeskuksessa Lapin sosiaali- ja terveysturvan syyspäivillä.

”Ihmisten täytyy päästä hoitoon ajoissa”

Kesäkuussa ministerinä aloittanut Juuso toteaa, että hallitus aikoo panostaa perustason palveluihin. Juuson mukaan hallitus suunnittelee ”palvelureformia”, jonka lainsäädäntö toteutettaisiin ensi vuoden aikana.

– Palveluja siirretään enemmän perustason palveluihin, jotta vältytään näiltä korkeilta erikoissairaanhoidon kustannuksilta, Juuso sanoo.

Ministeri Juuso puhuu myös ”porrasteisesta palveluverkosta”, johon kuuluisivat esimerkiksi digitaaliset palvelut ja kotiin tuotavat palvelut. Juuson mukaan 14 vuorokaudessa on päästävä kiireettömän perusterveydenhuollon piiriin.

– Tärkeintä tässä uudistuksessa on, että ihmisten täytyy päästä hoitoon ajoissa, se on se mihin pitää panostaa, Juuso sanoo.

Lapissa edessä isot säästöt

Peruspalveluja ovat esimerkiksi perusterveydenhuolto, johon puolestaan kuuluu terveyskeskusten toiminta. Peruspalveluiden parantamisesta on tosin puhuttu vuosia.

Toisaalta samaan aikaan alueilla säästetään palveluista, joten suuria satsauksia ei liene odotettavissa. Monet alueet, ainakin Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Lappi, ovat ilmoittaneet säästöistä.

Lapin aluehallitus hyväksyi syyskuun alkupuolella kehyksen ensi vuoden talousarviolle ja vuosien 2025–2026 taloussuunnitelmille. Hyvinvointialue aikoo säästää 45 miljoonaa euroa per vuosi.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Juttua korjattu 16.9. klo 9, Ministeri Juuso vieraili Pyhällä, ei Luostolla.

Suosittelemme sinulle