Hyppää sisältöön

Professori lisäisi toimittajien avoimuutta: jos kannattaa vasemmistoa, sen voi tuoda esiin ja silti kirjoittaa hyvän jutun oikeistosta

Sosiaalista mediaa tutkinut sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen pohti Viimeisen sanan lähetyksessä, miten valtamedia voi olla mukana yhteiskunnan kahtiajaon lievittämisessä.

Aki-Mauri Huhtinen kannustaa kunnioittamaan erilaisista arvomaailmoista tulevia ihmisiä.
Ella Haura
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mielestä hyvä, objektiivisuuteen pyrkivä journalismi ei tarkoita sitä, että toimittajat peittelevät omaa taustaansa.

– Ei siinä ole mitään pahaa, että toimittajat kertovat, miten he ajattelevat.

Huhtinen korostaa, että kaikki ammattilaiset, kuten tutkijat, ovat ihmisiä, joilla on tietynlainen maailmankuva. Toimittajien ja medioiden ajattelumaailmojen esiin tuominen parantaisi hänen mukaansa niiden läpinäkyvyyttä.

– Voi tuoda esiin, että kannatan vähän enemmän vasemmistolaisia juttuja, mutta voin kirjoittaa hyvän jutun oikeistolaisista asioista. Voin arvostaa niitä, vaikka tapani nähdä maailmaa on toisenlainen.

Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa keskusteltiin perjantaina suomalaisen keskustelukulttuurin kahtiajaosta, josta myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kesän aikana ilmaissut huolensa. Huhtinen näkee, että toimittajien avoimuuden kasvattaminen voisi olla yksi ratkaisu jännittyneisyyden vähentämiseksi.

– Sitä voitaisiin kokeilla, rentouttaisiko se tätä tilannetta. Huomattaisiin, että kohdataan toiset ihan aidosti.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi on läpinäkyvyyden kannalla, mutta näkee siinä myös haasteita.

– Ihmiset eivät jäsennä enää maailmaa esimerkiksi vasemmisto-oikeisto-akselille, vaan arvot hajoavat.

Yläjärven mukaan pitäisi sen sijaan keskustella siitä, kuinka samanlaisesta muotista toimittajat tulevat, esimerkiksi asuinpaikan suhteen.

– Yhä suurempi osa toimittajista asuu Helsingissä. Meidän pitäisi myös olla aidosti uteliaita ja välttää kyynisyyttä.

Katso koko Viimeinen sana -lähetys Yle Areenassa.

Suosittelemme