Hyppää sisältöön

Kuortaneen uintikeskus uhkaa jäädä tekemättä, koska kunta säikähti kustannusten rajua nousua

Tänä iltana ratkeaa, lähteekö Kuortaneen kunta mukaan vai vetäytyykö se uintikeskushankkeesta. Miljoonien kustannusnousu sai päättäjät varpailleen.

Kuortaneen urheiluopiston ja Kuortane-hallin sisäänkäynti aurinkoisena syyspäivänä.
Kuortaneen uuden uintikeskuksen olisi tarkoitus toimia Suomen Uimaliiton ja uimaseurojen valtakunnallisena leiri- ja harjoituskeskuksena. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuortaneen uintikeskus uhkaa jäädä toteutumatta. Maanantai-iltana kokoontuva valtuusto päättää, lähteekö Kuortaneen kunta mukaan suurhankkeeseen.

Lisää: Kuortane solmi kumppanuuden, joka tuo huipputason uimareita harjoittelemaan Etelä-Pohjanmaalle – arvokisat järjestettäisiin jatkossakin Helsingissä

Kunnanhallitus päätyi jo siihen, että kunnan pitäisi vetäytyä uintikeskuksesta, koska sen rakentamiskustannukset ovat nousseet liikaa.

Uintikeskus on Kuortaneen Urheiluopiston ja kunnan yhteishanke. Kunnan rahoitusosuus on siitä 37,5 prosenttia.

Alun perin uintikeskuksen piti maksaa 12 miljoonaa euroa, mutta nyt hintalappu on lähes 18 miljoonaa. Kunnan osuus kasvaisi kokonaisuudessaan kolmesta miljoonasta 5,8 miljoonaan euroon.

Suunnitelmiin on tehty muutoksia muun muassa katsomoon ja teknisiin tiloihin, ja ne ovat nostaneet kustannuksia. Myös rakentaminen on kallistunut.

Uuden uintikeskuksen iso allas olisi kooltaan 50 x 25 metriä. Sellaisia löytyy tällä hetkellä ainoastaan Helsingistä ja Kuopiosta.

Hanke on saamassa valtioavustusta 2,5 miljoonaa. Sen takia päätöksellä onkin kiire, sanoo kunnanjohtaja Teemu Puolijoki.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarvitsee tiedon Kuortaneen kunnan mukaan lähdöstä lokakuun loppuun mennessä.

Kuortaneen Urheiluopisto ei pysty yksin rakentamaan uintikeskusta.

Uintikeskus toimisi toteutuessaan Suomen Uimaliiton ja uimaseurojen valtakunnallisena leiri- ja harjoituskeskuksena sekä kuntalaisten uimahallina.

Nykyinen Urheiluopiston uimahalli on käyttöikänsä päässä, eikä sen peruskorjausta nähdä järkevänä. Muutaman vuoden sisällä Kuortaneella joudutaan joka tapauksessa miettimään, rakennetaanko tilalle uusi, nykyisen kokoinen uimahalli vai haetaanko uintipalvelut muualta.

Puolijoki sanoo, että mitään keskusteluja ei ole käyty siitä, mitä tapahtuu, jos kunta vetäytyy nyt hankkeesta.

Juttua korjattu 18.9.2023 klo 10.27: Kunnan osuus kustannuksista uusien laskelmien mukaan muutettu 5,8 miljoonaan euroon.

Suosittelemme