Hyppää sisältöön

Suomen sankarikaksikko hehkuttaa tennisjoukkueen valmennusta Ylelle – Jarkko Niemisen lisäksi myös toinen entinen huippu kerää kiitosta

Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori varmistivat voitoillaan Suomen pääsyn Davis Cupin finaaliturnaukseen. Kaksikko kehuu avoimesti Suomen tennisjoukkueen valmennustiimiä, jossa on entisiä huippupelaajia.

Emil Ruusuvuori (oik.) antaa läpyt Jarkko Niemiselle.
Emil Ruusuvuori (oik.) kehuu Jarkko Niemistä Suomen tennismaajoukkueen kapteenina. Kuva: Getty Images for ITF
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori tekivät hurjan tempun, kun kaksikko voitti ottelunsa yhdysvaltalaispelaajia vastaan Davis Cupissa. Ruusuvuoren ratkaisupallon jälkeen alkoivat Suomen joukkueen riehakkaat juhlat, sillä Suomi eteni maailman kahdeksan parhaan maan finaaliturnaukseen.

– Aikamoinen temppu. Huikeita kokemuksia tänä vuonna, kun ensin kaatui Argentiina ja nyt tämä. Menee top-listalle omissa saavutuksissa, Ruusuvuori tunnelmoi Ylelle tovi ottelunsa jälkeen.

Ruusuvuori otti ratkaisevan voiton maailmanlistan 13:na olevasta Tommy Paulista luvuin 7–6, 6–4. Virtanen kukisti ATP-rankingissa 39:nä olevan Mackenzie McDonaldin luvuin 7–6, 1–6, 7–6. Vahvavireinen Virtanen voitti kaikki kolme otteluaan kisaviikolla.

– Todella hieno fiilis. Viikko meni juuri niin kuin olin unelmoinut. Ei ollut huonoa fiilistä tällä viikolla, Virtanen puolestaan hehkuttaa Ylelle.

Suomen tennispelaajat juhlivat.
Suomen tennismaajoukkue pääsi juhlimaan historiallista saavutusta Emil Ruusuvuoren voiton jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen nelinpeliin ei jäänyt suomalaisten kahden voiton jälkeen panosta. Lopulta Harri Heliövaara ja Patrick Kaukovalta voittivat nelinpelissä Rajeev Ramin ja Austin Krajicekin 6–7, 7–6, 7–6.

Joukkueen riemu purkaantui Ruusuvuoren voiton jälkeen. Joukkueen kapteeni, yleensä tyynen viileä Jarkko Nieminenkin äityi riemukkaisiin huutoihin.

Näin Emil Ruusuvuori käynnisti Suomen joukkueen juhlat.

Ruusuvuori ja Virtanen kehuvat joukkuetta sekä valmennusta estoitta. Suomen joukkueen vahva yhteishenki näkyi läpi Splitin kisaviikon.

– Tämän jengin kanssa on fiilis, että kuka tahansa voi kaatua. Meillä on todella hauskaa yhdessä. Toivoisin, että voitaisiin pari päivää extraakin olla yhdessä, Ruusuvuori kehuu.

Nieminen loistaa kapteenina

Ruusuvuori ylistää Niemistä joukkueen kapteenina. Suomen tämän hetken ykköspelaajan mukaan Niemisen vuosikausien kokemus ammattilaiskiertueelta näkyy ex-pelaajan nykyisessä roolissa. Niemiseltä löytyy oikeat sanat joka tilanteeseen ja hän tietää, mitä pelaajat voivat eri tilanteissa kokeilla.

– On älyttömän hienoa, että meillä on tuollainen johtohahmo, Ruusuvuori kehaisee.

Nieminen on nykyisin mukana Virtasen valmennustiimissä, joten kaksikko on Davis Cupin ulkopuolellakin tiiviisti yhteistyössä. Virtasen mukaan Nieminen on tuonut hänelle keinoja etenkin otteluiden ratkaisuhetkien pelaamiseen. Virtanen voitti McDonaldia vastaan molemmat katkaisupelit ja kesti painetilanteet.

Jarkko Nieminen ja Otto Virtanen istuvat penkillä kesken ottelun.
ATP-turnausvoittaja Jarkko Nieminen (vas.) on nykyisin mukana Otto Virtasen valmennustiimissä. Kuva: Getty Images

– Oli turvallinen fiilis, kun Jarkko oli kentän laidalla. Pystyin olemaan ihan auki ja tiedän, että Jarkko antaa palautetta kuten minäkin. Hän on isossa roolissa ja meillä on hyvä yhteys, Virtanen avaa kaksikon välistä kemiaa.

Hän sanoo, että Nieminen on tuonut varmuuden, mitä pisteiden jälkeen tulee tehdä. Tyyneys säilyy, vaikka vastustajalla olisi ottelupallo.

– Sieltä ne isoimmat palaset, jotka ovat omasta palapelistäni puuttuneet, ovat tulleet, Virtanen jatkaa Niemisen kiittämistä.

Otto Virtanen ratkaisi voiton yli kahden ja puolen tunnin ottelun päätteeksi.

Valmennustiimin roolitus toimii

Virtanen sanoo entistä maailman huippupelaajaa luotettavaksi kapteeniksi penkillä. Luotettavaksi hän kehuu myös valmennustiimissä mukana olevaa Henri Kontista. Entinen nelinpelihuippu kerää myös Ruusuvuorelta ylistyssanoja.

– On todella hienoa, että Kontinen on meidän mukana nämä viikot. Hänen tennissilmänsä sekä -aivonsa ovat aivan parhaita, joita olen maailmassa nähnyt, Ruusuvuori pamauttaa.

Virtasen mukaan valmennuskaksikolla on omat vahvat osa-alueensa. Kontisen rooli joukkueen onnistumisessa oli iso. Etenkin nelinpelaajat saavat kokeneelta Kontiselta paljon vinkkejä. Yksinpelaajat eivät kuitenkaan jää paitsioon.

– ”Henkka” luottaa meihin ja hän pystyy tärkeissä paikoissa antamaan ne tärkeimmät vinkit eikä mitään ylimääräistä. Hän antaa sen viimeisen niitin. Henkka oli tänäänkin isossa roolissa penkillä, Virtanen kertaa yli kaksi ja puoli tuntia kestänyttä voitto-otteluaan.

Suomen tennisjoukkueen vaihtopenkki kannustaa.
Henri Kontinen (kolmas oikealta) voitti aktiiviurallaan nelipelissä Australian avoimen tennisturnauksen. Kuva: Lehtikuva

Joukkuekilpailu siivitti 22-vuotiaan pelaajan loisto-otteisiin. Splitin viikolla Virtanen voitti paljon itseään korkeammin rankattuja pelaajia.

– Varmasti osittain tuli näytettyä uran parasta tennistä. Pystyin huonoinakin hetkinä löytämään keinot voittaa tämän tasoisia vastustajia, Virtanen arvioi.

Suomi pelaa marraskuun lopulla Davis Cupin kahdeksan parhaan joukkueen finaaliturnauksessa. Virtanen sanoo, että joukkueen jäsenillä on ensimmäisestä päivästä saakka ollut hyvä yhteys toisiinsa. Tavoitteet Malagan finaaliturnaukseen ovat kovat.

– Samalla asenteella menemme sinne kuin tulimme tännekin. Lähdemme voittamaan, Virtanen lataa.

– Lähdemme voittamaan jokaisen joukkueen, Ruusuvuori komppaa yksiselitteisesti.

Suomen tennisjoukkue juhlii ringissä.
Suomi voitti helmikuussa Argentiinan ja selvisi Splitin turnaukseen, mutta Yhdysvallat-voitto sinetöi paikan peräti maailman kahdeksan parhaan joukossa. Kuva: Getty Images

Suosittelemme