Hyppää sisältöön

Dramaattinen ratkaisu Singaporen F1-kilpailun viimeisellä kierroksella – George Russell ajoi seinään, Carlos Sainz voitti vakuuttavasti

Ferrari-kuljettaja Carlos Sainz starttasi kilpailuun ensimmäisestä ruudusta ja ajoi voittoon Singaporen F1-kilpailussa. Viimeisten kierrosten aikana nähtiin tiukka kamppailu muista kärkisijoista.

Carlos Sainz tuulettaa kypärä päässä.
Carlos Sainz pääsi tuulettamaan Singaporessa. Kuva: Getty Images
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Carlos Sainz dominoi vakuuttavasti Singaporen Formula 1 -osakilpailua alusta saakka ja voitti lopulta noin sekunnin erolla ennen McLarenin Lando Norrisia. Voitto oli Sainzille uran toinen. Tällä kaudella hänen paras sijoituksensa ennen tätä oli edellisen Monzan kilpailun kolmossija.

– Uskomaton tunne ja uskomaton viikonloppu. Haluan kiittää Ferraria, miten olemme saaneet kurssin käänettyä ja nyt onnistuimme voittamaan, Sainz hymyili haastattelussa kilpailun jälkeen.

Kilpailun kolmanneksi ajoi Mercedeksen Lewis Hamiltonia. Erot kärkikolmikon välillä olivat todella pienet, sillä Hamilton hävisi Sainzille vain reilun sekunnin.

Kilpailun dramaattisin hetki nähtiin viimeisellä kierroksella, kun Hamiltonin tallikaveri George Russell ajoi kolmannelta sijalta seinään ja joutui keskeyttämään.

Suurin osa kilpailusta ajettiin siististi edes ilman jännittäviä ohitustilanteita. Alpine-kuljettaja Esteban Oconin auton hyydyttyä radan alkuosalle 40 kierroksen jälkeen virtuaalinen turva-auto otettiin käyttöön, mikä toi sähköä kilpailuun.

Molemmat Mercedes-kuljettajat tekivät varikkopysähdykset, jolloin he jatkoivat kilpailua sijoilta neljä ja viisi. Russellin ero nelossijalla kärkeen oli reilut 13 sekuntia varikkopysähdyksen jälkeen. Tämän jälkeen Russell sekä Hamilton ajoivat todella nopeita kierroksia ja repivät eroa kärkeen kiinni.

Hamilton kellotti kilpailun nopeimman kierroksen viimeisten kierrosten takaa-ajon aikana.

Tallikaverukset saalistivat kiinni ensin Ferrarin Charles Leclercin. Brittikaksikko ennätti saamaan myös Norrisin kiinni, mutta lopulta Russell sortui virheeseen eikä Hamilton onnistunut ohittamaan Norrisia.

– Kilpailu meni vaikeaksi, kun Mercedes-kuljettajat kävivät varikolla ja painostivat. Osuin itseasiassa itsekin samassa kohdassa seinään viimeisellä kierroksella, joten luulen, että hän vain ajoi perässäni, Norris sanaili maalihaastattelussa Russellin kolarista.

George Russellin formula-auto vauhdissa Singaporen radalla.
George Russell (oik.) ajoi vahvan kilpailun, mutta täräytti seinään viimeisellä kierroksella ja joutui keskeyttämään. Kuva: XPB Images

MM-sarjaa johtava Max Verstappen oli vasta viides, mikä on hänen kauden huonoin sijoituksensa. Verstappenin tallikaveri Sergio Perez oli vasta kahdeksas, joten Red Bullin viikonloppu oli lopulta todella vaisu ja vaikea.

Alfa Romeon Valtteri Bottas ajoi läpi kilpailun jämäsijoilla. Kovilla renkailla kisaan startanneen Bottaksen taktiikkakaan ei vaikuttanut toimivan ja lopulta hän keskeytti kilpailun lopulla. Viaplayn haastattelussa Bottas sanoi, että auto ylikuumeni, minkä takia hän joutui lopettamaan kilpailun ennen aikojaan.

Valtteri Bottas ajokamoissa Singaporen varikkosuoralla.
Valtteri Bottaksen kilpailu Singaporessa päättyi lopulta kauden ensimmäiseen keskeytykseen. Kuva: Getty Images

Ferrarit saivat loistavat lähdöt

Leclerc lähti kilpailuun pehmeillä renkailla, mikä kannatti. Hän nousi lähdössä Russelin ohi toiseksi. Muut kärkikuljettajat starttasivat medium-renkailla.

Viidennestä ruudusta startannut Hamilton ajoi toisen mutkan tahallaan leveäksi, ja hyötyi tästä, sillä hän nousi tallikaverinsa Russelin sekä Norrisin ohi. Hamilton päästi kuitenkin muutaman kierroksen jälkeen kaksikon takaisin ohitseen.

Verstappen teki nousua ensimmäisten kierrosten aikana yhdennestätoista lähtöruudusta. Seitsemännellä kierroksella hollantilaismestari oli noussut jo kahdeksanneksi. Kovilla renkailla kisaan startannut hollantilaismestari kuitenkin jämähti kahdeksanneksi ensimmäisiin varikkopysähdyksiin saakka.

Max Verstappenin formula-auto auringonlaskussa radalla.
Max Verstappenin koko viikonloppu oli todella vaikea Singaporessa. Kuva: Getty Images

Perez oli niin ikään vaikeuksissa aika-ajossa eikä kilpailukaan alkanut häävisti. Perez taisteli ensimmäiset kierrokset kolmannellatoista sijallaan, mutta nousun tekeminen katuradalla oli Red Bull -kuljettajalle vaikeaa.

Ensimmäisten kierrosten aikana Ferrari-kuljettajat saivat revittyä vain parin sekunnin johdon Russeliin. Erot kärkikymmenikössä ylipäätään olivat vain sekunnin tai parin sekunnin luokkaa.

Kierroksella 20 Logan Sargeant ajoi seinään ja hajotti autonsa etusiiven. Turva-auto tuli radalle, sillä Sargeant ajoi koko radan mitan ennen kuin pääsi varikolle ja hajonneesta etusiivestä irtosi hiilikuituromua radalle.

Tämän jälkeen turva-auto tuli radalle ja usea kuljettaja teki varikkopysähdyksensä. Verstappen nousi toiseksi, sillä kovilla renkailla startannut hallitseva maailmanmestari ei käynyt varikolla. Verstappen menetti kuitenkin nopeasti sijoituksensa.

Kilpailun puolivälissä Verstappen valitteli tiukkaan sävyyn tiimiradioon, miten huono pito hänen autossaan on. Kumpikaan Red Bull -kuljettajista ei pystynyt Singaporessa vastaamaan kärkikuljettajien vauhtiin.

Red Bull -tallin insinöörit katsovat tietokoneen näyttöä.
Red Bullin insinööreillä riitti mietittävää Singaporen kisaviikonloppuna. Kuva: George Hitchens/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Toinen Ferrari-kuljettaja Charles Leclerc putosi varikkosirkuksessa lopulta seitsemänneksi, kun hän menetti sijoja vielä turva-auton poistuttua radalta. Näin Leclerc ei lopulta yltänyt kärkitaisteluun.

Kaikkinensa aika-ajo oli Singaporessa jälleen todella suuressa roolissa, sillä kilpailussa ohittaminen oli todella vaikeaa.

Suosittelemme