Hyppää sisältöön

Kukaan miespelaaja ei ole pystynyt samaan kuin Sotkamon Roope Korhonen – Jymylle historian 20:s pesäpallon Suomen mestaruus

Sotkamon Jymy saavutti pesäpallon Suomen mestaruuden Vimpelin Vetoa vastaan. Mestaruus on Jymylle seurahistorian 20:s.

Sotkamon Jymyn pelaajat pitelevät pokaalia.
Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotkamon Jymy juhlii pesäpallon Suomen mestaruutta. Jymy varmisti mestaruuden sunnuntaina, kun se kukisti Vimpelin Vedon Hiukan pesäpallostadionilla jaksoin 1–0 (1–1, 3–2).

Jymy voitti Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3–1. Mestaruus on Jymylle seurahistorian 20:s.

Neljännen finaalin ratkaisu nähtiin toisella jaksolla, kun pelinjohtaja Mikko Kuosmanen päätti hyökätä Roope Korhosen ja Aapo Komulaisen lyöntivuoroilla. Se tuotti kaksi juoksua, mikä vei Jymyn 3–1-johtoon. Vimpelin Veto pääsi vielä juoksun päähän, mutta lopulta Jymyn timanttinen ulkopeli kesti vimpeliläisten rynnistyksen ottelun loppuhetkillä.

Katso, miten Jymyn pelaajat nostivat ”Pojan” ilmaan.

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitulle Roope Korhoselle mestaruus oli jo uran 13:s. Hän meni miespelaajien kultamitalitilastossa Jani Komulaisen edelle.

– Tämä on huikea juttu, että me hoidimme tämän tällä porukalla. Ulkopeli oli rautaa, Korhonen iloitsi.

Roope Korhosen kausi on ollut väkevä. Mestaruuden lisäksi hän nousi kaikkien aikojen lyöjäkuninkaaksi miesten Superpesiksen runkosarjassa ja voitti myös tämän kauden lyöjäkuninkuuden. Itä-Lännessä Korhonen oli puolestaan ottelun paras pelaaja.

– Tämä vuosi on ollut uskomaton. Ei mitään rotia. Täytyy sanoa, että olo on kyllä väsynytkin. On mukavaa päästä puhaltelemaan.

Roope Korhonen kohottaa kättä kädessään ruusu.
Sotkamon Jymyn Roope Korhonen pääsi jälleen juhlimaan mestaruutta. Kuva: Lehtikuva

– Ei oikein paremmin voi mennä. En tiedä, pystyykö yhtenä kautena paremmaksi pistämään, Korhonen tuumi.

Sotkamon Jymyn pelinjohtajan tehtävää tämän kesän ajan hoitanut Mikko Kuosmanen näki, että Jymy voitti mestaruuden ulkopelinsä ansiosta.

– Lähdimme kauteen sisäpeli edellä ja teimme valintoja sen suhteen, että sisäpeli parantuisi. Tulimme jossain vaiheessa tulokseen, että me emme kuitenkaan voita sisäpelillä ja meidän on pakko luottaa ulkopeliin. Odotimme näitä kelejä ja teimme oikeita päätöksiä, Kuosmanen kertoi Yle Urheilulle.

Mikko Kuosmanen vei pokaalin Sapsojärveen.
Pelinjohtaja Kalle Kuosmanen otti ”Pojan” mukaan Sapsojärveen. Kuva: Lehtikuva

Isä ja poika

Mikko Kuosmanen paljasti empineensä pelinjohtotehtäviin palaamista, sillä joukkueessa pelasi hänen oma poikansa Kalle Kuosmanen.

– Ei se sillä tavalla vaikuttanut. Mietin pitkään lähtemistä sen takia. Kun painoimme kaasun pohjaan, niin aika nopeasti muuttui tämäkin mies vanhaksi valmentaja-pelinjohtajaksi, Kuosmanen kuvaili.

Kalle Kuosmanen totesi, ettei hän ole ehtinyt miettiä, kuinka erityistä voittaminen on juuri isänsä kanssa.

– En ole ajatellut asiaa suuremmin. Eiköhän se tuossa realisoidu myöhemmin. Hieno juttu koko perheelle, Kalle Kuosmanen sanoi hymyillen.

Sotkamon Jymy juhlii juoksua.
Sotkamon Jymy juhlii Suomen mestaruutta sitten vuoden 2020. Kuva: Lehtikuva

Vimpelin Veto juhli viime vuonna mestaruutta pelinjohtajansa Tomi Niskasen johdolla. Runkosarjan voittaja lähti hurjan sisäpeliarsenaalinsa turvin myös finaalisarjaan suosikkina.

– Kaikki, jotka pesistä seuraa, tiesivät, että finaaleista on luvassa todella tiukat. Sotkamo oli momentum-hetkillä hyvä. Isossa kuvassa olimme kolme peliä parempia. Emme pystyneet kääntämään peliä niissä hetkissä, kun olisi pitänyt, Niskanen harmitteli.

– En halua selitellä. Sotkamo oli tuon verran parempi.

Sotkamon Jymy viritteli mestaruusjuhlia jo stadionilla nostamalla ”Pojan” ilmaan ja laulamalla perinteitä kunnioittaen Nälkämaan laulun. Myöhemmin pelaajat säntäsivät uimaan ja juhlimaan Sapsojärveen.

Katso videolta, miten Jymy juhli Sapsojärvessä.

Komulainen seremoniamestarina

Seitsemännen Suomen mestaruutensa saavuttanut Niko Korhonen sysäsi seremoniamestarin viittaa kapteeni Aapo Komulaiselle. Korhosen mukaan lukkari viihtyy vastaavissa tehtävissä.

Mestaruus on Komulaiselle uran toinen. Edellisen hän saavutti vuonna 2020, jolloin hän myös debytoi Jymyn lukkarina.

– Ensinnäkin tämä on kunnianosoitus, kiitos hänelle, Komulainen aloitti.

– Viimeksi olin alaikäinen, kun mestaruutta juhlittiin. Eiköhän nyt sen kunniaksi vedetä sellaiset pippalot, että voipi joskus muistella.

Suosittelemme