Hyppää sisältöön

Asiantuntija ylistää Ferrarille voiton tuonutta päätöstä – Mercedes-kuski George Russell saa ryöpytystä ratkaisevasta virheestään

Carlos Sainz katkaisi Max Verstappenin kymmenen osakilpailuvoiton putken. Ferrarin suoritus Singaporessa vakuutti asiantuntija Jukka Mildhin, mutta Valtteri Bottaksen tilanne näyttää huonolta.

Carlos Sainz tuulettaa tallin henkilökunnalle Singaporen osakilpailun jälkeen.
Carlos Sainz ja Ferrari juhlivat kauden ensimmäistä voittoaan Singaporessa. Kuva: XPB Images
Pertti Lappalainen

Formula 1 -osakilpailun voitti pitkästä aikaa joku muu kuin Red Bullin Max Verstappen. Ferrari ylsi vakuuttavaan suoritukseen Singaporessa ja Carlos Sainz juhli vahvan ajon päätteeksi uransa toista voittoa.

Dramaattisten viimeisten kierrosten kärkitaistelussa McLarenin Lando Norris ylsi toiseksi ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia. Hamiltonin tallikaveri George Russell ajoi päätöskierroksen tiukassa taistelussa seinään kolmannelta sijalta ja keskeytti.

Ylen asiantuntija Jukka Mildh vaikuttui Ferrarin ja Sainzin suorituksesta, mutta kritisoi Russellia kohtalokkaasta virheestä. Mildh niputtaa muutkin kisaviikonlopun kuumimmat puheenaiheet sekä arvioi yllättävän viikonlopun jäljiltä tulevaa.

Lewis Hamilton istuu maassa.
Lewis Hamilton ajoi ensimmäistä kertaa palkintopallille sitten heinäkuun alun Silverstonen kotikilpailunsa. Kuva: Getty Images

Mikä ratkaisi?

Mildh näkee, että voiton kannalta kokonaisuuden ratkaisi Ferrarin iso panostus Sainzin menestysmahdollisuuksiin. Tallin tarkka suunnitelma onnistui täydellisesti. Myös Sainzin tallikaverin Charles Leclercin rooli oli tukea espanjalaiskuskin kisasuoritusta.

Leclerc oli kärkikuskeista ainoa, joka lähti kilpailuun pehmeillä renkailla. Hän saikin kolmosruudusta vahvan startin ja nousi Russellin ohi toiseksi turvaamaan Sainzin johtoa.

– Ferrari lähti kilpailuun siten, että kaikki tuki annetaan Sainzille. Tämä oli erittäin älykäs suoritus Ferrarilta, Mildh arvioi.

Hän hehkuttaa Sainzin hallittua ajosuoritusta. Mildhin mukaan Sainz oli myös kuljettajista parhaassa kunnossa raskaan kilpailun jälkeen, vaikka joutui ajamaan koko kilpailun kovan prässin alla.

– Sainz ajoi niin hienon kilpailun kuin vain voi, loistosuoritus. Ratkaisevaa oli, että hän pystyi ajamaan paalupaikan ja Ferrari sai vietyä kilpailun läpi laskelmiensa mukaan, Mild analysoi.

Carlos Sainz ja Frederic Vasseur juhlivat palkintopallilla.
Carlos Sainzilla ja tallipäällikkö Frederic Vasseurilla oli aihetta juhlaan Singaporen palkintojenjaossa. Kuva: Getty Images

Mildh nostaa espanjalaiskuskin suorituksesta esille yksityiskohdan kilpailun lopulta, kun Sainz hyödynsi Norrisia kamppailussa nopeita Mercedes-kuljettajia vastaan. Neljä kuljettajaa oli viimeisillä kierroksilla vajaan parin sekunnin sisällä.

– Sainz piti porukan nipussa, jolloin todennäköisyys ohituksille esimerkiksi DRS-osuuksilla ei ole niin suuri, Mildh avaa.

– Näyttävimpiä voittoja, mitä on ollut pitkään aikaan, hän paukauttaa.

Mikä puhuttaa?

Singaporen viikonloppu oli Mildhin mukaan osoitus Ferrarin kehityksestä. Talli, ja tallipäällikkö Frederic Vasseur, on ollut kovien paineiden alla. Asiantuntija huomauttaa, että Maranellon punaisten kannalta mielenkiintoisinta on kuskien voimasuhteiden muutos. Sisäinen asetelma on kääntynyt.

– Sainz on ikään kuin tulossa ykköskuskiksi ja Leclerc laitettiin aseenkantajan rooliin, Mildh sanoo.

Sainz on MM-pisteissä nyt viidentenä 19 pistettä Leclerciä edellä.

Carlos Sainzin (oik.) ja Charles Leclercin formula-autot vauhdissa Singaporen katuradalla.
Charles Leclercillä (vas.) oli iso rooli Sainzin onnistumisessa. Kuva: Getty Images

Mildh huomauttaa, että Ferrarin lisäksi useampikin talli on näyttänyt menneen huimasti eteenpäin parin kilpailun aikana.

Toiseksi puheenaiheeksi hän nostaa katuratojen turvallisuuden. Aika-ajossa nähtiin Aston Martin kuljettaja Lance Strollin raju ulosajo, kun hän ajovirheen seurauksena täräytti vauhdilla seinään.

Lance Stroll hyppää autostaan kolarin jälkeen.
Lance Stroll ajoi rajusti ulos lauantaina aika-ajoissa eikä startannut sunnuntain kilpailuun. Kuva: EPA-EFE

Asiantuntija uskoo, että jatkossa huomiota tullaan kiinnittämään etenkin Singaporen kaltaisten nopeiden katuratojen turvallisuuteen.

– Näitä ei pitäisi enää F1:ssä sattua. Toisaalta formula 1 -auto osoitti jälleen kerran olevansa suhteellisen turvallinen, Mildh toteaa.

Stroll käveli kolarin jälkeen omin avuin ulos autosta, mutta jätti kilpailun väliin.

Entäs Bottas?

Valtteri Bottaksen viikonloppu oli vaikea. Hän ajoi koko kilpailun häntäpäässä, Alfa Romeon rengastaktiikka ei toiminut ja lopulta Bottas keskeytti teknisen vian takia. Mildh sanoo, että suomalaiskuskin vaisu jakso jatkuu.

– On vaikea nähdä isoa kehitystä enää tänä vuonna.

Kokeneen asiantuntijan mukaan isot onnistumiset vaatisivat erikoisia kilpailuja. Bottaksella on sopimus ensi kaudesta, mikä on kuljettajan kannalta hyvä asia. Toisaalta loppukaudella tarvittaisiin onnistumisia, jotta ensi kausi alkaisi hyvistä lähtökohdista.

Valtteri Bottas lähikuvassa kilpailun jälkeen.
Valtteri Bottas on ajanut vain kaksi kertaa MM-pisteille tällä kaudella, mutta Singaporessa tuli ensimmäinen keskeytys. Kuva: XPB Images

Mildh näkee, että Alfa Romeo on eräänlaisessa välitilassa, jossa ei tapahdu mitään.

– Taustalla tehdään hirveästi asioita sen eteen, että 2026 aloitetaan Audilla. Tällaiset asiat syövät kehittymistä.

Tilanne vaatii Bottakselta kärsivällisyyttä, mutta Mildh uskoo sen riittävän.

– Hän antaa sen, minkä pystyy, mutta positiivista suorituspiikkiä tuskin on luvassa, Mildh painottaa.

Yllätys

McLarenin viikonloppu Norrisin kakkossijan johdolla yllätti Mildhin. Norris ajoi Singaporessa tallin päivitetyllä autolla. Tallikaveri Oscar Piastrilla oli allaan vanha versio, mutta hänkin ajoi pisteille.

– Tämä oli huima suoritus, Mildh tiivistää tallin viikonlopun.

Lando Norris hymyilee puolilähikuvassa kilpailun jälkeen.
23-vuotias Lando Norris hymyili matkalla palkintopallille kauden kolmannen kakkostilan jälkeen. Kuva: Getty Images

Mildh on nähnyt tallilla kehityskaaren, mutta ihmettelee eritoten, miten talli on onnistunut tekemään kauden aikana näin suuria harppauksia auton suorituskyvyn kanssa. Piastri saa uuden päivityspaketin käyttöönsä seuraavaan osakilpailuun Japaniin.

Mildh uskoo, että McLaren on jatkossakin kilpailukykyinen.

– Nyt McLarenin potentiaali näyttäytyi, kun Norris pystyi ajamaan uudella autolla kärkitasolla koko kilpailun, Mildh toteaa.

Floppi

Russellin viimeisen kierroksen ajovirhe ja keskeytys oli Mildhille kilpailun suurin floppi. Asiantuntija muistuttaa, että Mercedes-kaksikko kulutti renkaansa hurjalla takaa-ajolla, mutta virhe oli silti liikaa.

– Tuollaista muutaman sentin virhettä ei pitäisi tuolla tasolla tapahtua, Mildh painottaa.

George Russelin ja Max Verstappenin formula-autot rinnakkain vauhdissa.
George Russellin (vas.) vahvasti edennyt kilpailu päättyi viimeisellä kierroksella ratavalliin ja lopputuloksena oli kauden kolmas keskeytys. Kuva: Getty Images

Hän sanoo, ettei Russell ole vielä kuljettajana seitsenkertaisen maailmanmestari Hamiltonin tasolla. Siitä huolimatta Russellin olisi pitänyt osoittaa parempaa kilpailukestävyyttä.

– Singapore on kauden vaikein ja rasittavin kilpailu niin kuin Russell itsekin sanoi. Hän oli turhautunut, kun ei päässyt Norrisin ohi ja keskittymiskyky herpaantui, mutta näitä ei saisi tapahtua, Mildh arvioi.

Isommassa kuvassa viikonloppuna floppasi Red Bull. Mildh sanoo, että vaikeuksia voi selittää Singaporen todella vaikea rata ja muuttuvat olosuhteet.

Toisaalta kautta ylivoimaisesti dominoineelta tallilta kokonaisuus saattoi olla laskelmoitu.

– Taustalla voi olla, että Red Bull haki uusia ratkaisuja ja antoi niille aikaa. Nyt otettiin riski, ettei vielä uusilla päivityksillä satsata tähän kilpailuun, Mildh spekuloi.

Red Bullin mekaanikot työntävät Max Verstappenin autoa.
Max Verstappen ajoi kauden heikoimman sijoituksensa, kun hallitseva maailmanmestari oli viides auton ajettavuusongelmien sävyttämän viikonlopun päätteeksi. Kuva: Getty Images

Mitä seuraavaksi?

F1-kausi jatkuu Japanissa viikon kuluttua. Perinteikäs rata on täysin erilainen kuin Singaporessa.

– Luvassa on aito kilparata, jossa on nopeita suunnanvaihdosmutkia, Mildh kertaa.

Hänen mukaansa rata on Silverstonen ohella nautinnollisin kilparata kuljettajille nopeiden kaarteidensa takia. Mildh uskoo, että Red Bull on Suzukassa taas voimissaan. Mielenkiintoa lisäävät Ferrarin sekä Mercedeksen parantuneet otteet.

– Yhtä värikkääseen ja ”sekoitettuun” kilpailuun voittajakandidaattien osalta on ainakin vielä tällä hetkellä kaikki ainekset, Mildh hekumoi.

Suosittelemme sinulle