Hyppää sisältöön

Timanttiliigassa nähtiin supertähdiltä kaksi maailmanennätystä – Jakob Ingebrigtsen säesti kovatasoisessa finaalipäivässä Euroopan ennätyksellä

Armand Duplantis sekä Gudaf Tsegay rikkoivat maailmanennätykset Eugenen Timanttiliigan finaalissa sunnuntaina. Kilpailupäivä oli muutenkin erittäin kovatasoinen.

Gudaf Tsegay ylittää maalilinjan.
Gudaf Tsegay oli selvästi vahvin Timanttiliigan finaalissa Eugenessa. Kuva: Getty Images
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etiopian Gudaf Tsegay ja Ruotsin Armand Duplantis vastasivat päivän näyttävimmistä suorituksista Yhdysvaltojen Eugenessa sunnuntaina. Kaksikko takoi Timanttiliigan finaalissa maailmanennätykset. Seiväshyppääjä Duplantisilta tämä oli jo seitsemäs ME, mutta Tsegay paransi 5 000 metrillä omaa ennätystään yli 12 sekuntia.

Ajallaan 14.00,21 Tsegay murskasi Faith Kipyegonin kesäkuussa juokseman maailmanennätyksen lähes viidellä sekunnilla. 26-vuotias Tsegay sinetöi ennätyksen, kun hän kirmasi kaksi viimeistä kierrosta noin 65 sekuntiin.

Kilpailussa toiseksi juossut Kenian Beatrice Chebet juoksi oman ennätyksensä ajalla 14.05,92.

Gudaf Tsegay tuulettaa palkintopallilla.
Gudaf Tsegay pääsi juhlimaan Budapestissa 10 000 metrin maailmanmestaruutta elokuussa. Kuva: Getty Images for World Athletics

Duplantis paransi tutusti sentillä vanhaa maailmanennätystään, kun hän ylitti seiväskisassa ensimmäisellään 623. Olympiavoittaja hyppäsi kilpailussa vain neljä kertaa ja ylitti jokaisen korkeuden ensimmäisellä yrityksellään. Ulkoradoilla Duplantisin aiempi ennätys oli 621 viime kesältä.

Kilpailun toiseksi hyppäsi John Ernest Obiena tuloksella 582. Sam Kendricks oli kolmas tuloksella 572. 23-vuotias Duplantis hävisi ulkoratakaudellaan vain yhden kilpailun, kun hän oli Monacon Timanttiliigassa neljäs kesäkussa.

Eugenessa taottiin muutenkin kovia tuloksia. Norjan Jakob Ingebrigtsen juoksi trillerimäisellä 3 000 metrillä uuden Euroopan ennätyksen. Norjalaishirmu voitti kilpailun ajalla 7.23,63, mutta Etiopian Yomif Kejelcha hävisi vain yhden sadasosan.

Kejelchan aika on Etiopian ennätys ja kolmanneksi juosseen yhdysvaltalaisen Grant Fisherin kellotus 7.25,47 on Pohjois-Amerikan ennätys.

Ingebrigtsen kiri viimeisen kierroksen lähes 54 sekuntiin, mutta Kejelcha oli vielä loppumetreillä nousta olympiavoittajan ohi.

Jakob Ingebrigtsen ylittää maalilinjan ensimmäisenä.
Jakob Ingebrigtsen (oik.) voitti lauantaina mailin kilpailun Eugenessa ennen isäntämaan Yared Nugusea. Kuva: Getty Images

Miesten 800 metrillä Kenian Emmanuel Wanyonyi juoksi kauden kärkiajan 1.42,80. Kukaan ei ennen Eugenen kilpailua ollut alittanut 1.43:n rajaa tällä kaudella. Eugenessa sen tekivät myös maailmanestari Marco Arop ja Algerian Djamel Sedjati. Aropin aika on Kanadan ennätys.

Naisten vastaavalla matkalla Athing Mu juoksi kotiyleisön riemuksi voittoon maanosan ennätyksellä ja maailman kauden kärkituloksella 1.54,97. Ison-Britannian Keely Hodgkinson oli toinen maansa ennätyksellä 1.55,19.

Kauden kärkitulos nähtiin myös naisten korkeushypyssä, kun Ukrainan Jaroslava Mahutših ylitti 203. Jamaikan Hansle Parchment pystyi samaan 110 metrin aidoissa, kun hän kellotti huippuajan 12.93 heikosta lähdöstään huolimatta.

Suosittelemme sinulle