Hyppää sisältöön

Melkein puolet Suomeen yrittäneistä venäläisistä autoista käännytettiin takaisin viikonloppuna

Bussiliikenteen määrä rajalla todennäköisesti lisääntyy, arvioi Tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit.

Uusi maahantulorajoitus vähensi viikonloppuna venäläisten autojen tuloa Suomeen. Video: Kalle Purhonen / Yle
Stella Hag,
Mikko Mykkänen,
Maija Tuunila

Kuluneena viikonloppuna Suomen rajalle saapui 81 Venäjälle rekisteröityä autoa, joista 37 käännytettiin takaisin Norjaan tai Venäjälle, kertoo Suomen Tulli.

Maahantulokielto venäläisille autoille astui voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Vaalimaan rajatarkastusaseman päällikkö Jussi Pekkalan mukaan Suomeen Venäjältä tulevassa ihmismäärässä oli viikonlopun aikana pientä notkahdusta.

– Venäläisten osuus saapuvassa liikenteessä on normaalisti noin 600–700 henkilöä. Tänä viikonloppuna laskua oli lauantaina 95 henkilön ja sunnuntaina 40 henkilön verran.

Melkein puolet käännytettiin

Tullin mukaan viikonloppuna Suomen raja-asemille saapuneista autoista 44 täytti maahantuontivaatimukset.

Käännytysmäärästä huolimatta Vaalimaan raja-aseman päällikkö Pekkala arvioi venäläisten olevan hyvin perillä siitä, mitä rajoitukset pitävät sisällään.

– Vastaavanlaiset rajoitukset tulivat voimaan Virossa noin viikkoa aikaisemmin, ja niistä on uutisoitu Venäjällä. Se valmistaa matkustajia siihen, miten rajalla tulee toimia.

Rajatarkastusaseman päällikkö Jussi Pekkala.
Vaalimaan raja-asemalla ei päällikkö Jussi Pekkalan mukaan havaittu tavanomaista enemmän minibusseja. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pekkalan mukaan tällä hetkellä kaikki Vaalimaan rajalle tulevat venäläisrekisterissä olevat autot ohjataan Tullin tarkastukseen. Tulli tekee päätöksen siitä, täyttääkö ajoneuvo vaadittavat kriteerit, jotta se voidaan tuoda Suomeen.

Bussiliikenne voi lisääntyä

Myös Tullin valvontaosaston päällikön Sami Rakshit arvioi, että bussiliikenne rajalla saattaa lisääntyä.

Vaalimaan rajatarkastusaseman päällikkö Jussi Pekkala korostaa, etteivät uudet rajoitukset koske ihmisiä, vaan ajoneuvoja. Käytännössä siis riittää, että muuten maahantulon edellytykset täyttävä henkilö vaihtaa kulkuneuvoksi bussin ja jättää oman autonsa rajan taakse.

– Ne, joilla maahantulon edellytykset muuten täyttyvät, voivat valita, saapuvatko he rajan yli omalla henkilöautolla vai esimerkiksi vuorobussilla.

Rajoitus ei koske yli 10 henkilöä kuljettavia ajoneuvoja, kuten busseja, mutta esimerkiksi taksit ovat kokonsa vuoksi rajoituksen alaisina.

– Kielto ei ota kantaa siihen, missä käytössä henkilöauto on, Tullin valvontaosaston päällikkö Rakshit sanoo.

Myös liikennöitsijät ovat heränneet bussiliikenteen lisääntyvään tarpeeseen. Latvialainen linja-autoyhtiö Ecolines kertoi 15.9. aloittavansa liikennöinnin uudestaan Pietarin ja Lappeenrannan välillä. Ecolinesin tiedotteen mukaan vuoroja edestakaisin on päivittäin 6.10. alkaen.

Suosittelemme