Hyppää sisältöön

Yli 3 000 kännykän kokoelma Suomesta on maailman suurin – enää Guinnessin kuittaus puuttuu

Jimi Westerlundin ensimmäinen ennätysyritys kaatui kalkkiviivoilla joulukuussa 2021, kun turkkilainen keräilijä lähetti oman hakemuksensa samaan aikaan.

Jimi Westerlund esittelee Mobira Cityman -puhelinta. Hän alkoi kerätä vanhoja matkapuhelimia jo lapsena. Kuva ja video: Kalle Mäkelä / Yle
Kalle Mäkelä

Turkulainen Jimi Westerlund järjestelee matkapuhelimia olohuoneessaan.

Hän nostaa kirjahyllystä Mobira Cityman 900 -pakkauksen, jonka kannessa komeilee lähes maitotölkin kokoiseen luuriin puhuva vaaleatukkainen liikemies.

1980-luvun juppihenkeä huokuva matkapuhelin on vain murto-osa Jimi Westerlundin yli kolme tuhatta kännykkää käsittävästä kokoelmasta. Pelkästään erilaisia puhelinmalleja on kertynyt noin 800.

– Nyt on kasassa tarkalleen 3 018 puhelinta, Jimi Westerlund sanoo.

Puhelimien parissa myös työkseen touhuava turkulainen elää jännittäviä aikoja, sillä hänen pitkäaikainen haaveensa on toteutumassa. Mies lähetti syyskuun puolivälissä hakemuksen Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimmasta yksityisestä matkapuhelinkokoelmasta.

Matkapuhelin, tiettävästi Nokian julkaisematon prototyyppimalli.
Jimi Westerlundin kokoelmasta löytyy Nokian mystinen prototyyppi, josta kukaan ei ole osannut antaa lisätietoa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Jimi Westerlundin kokoelma ylittää selvästi nykyisen maailmanennätyksen, joka on 2 779 matkapuhelinta. Tuo kokoelma löytyy turkkilaisen keräilijän vitriineistä.

– Hakemusten käsittelyaika on yleensä noin 12 viikkoa. Vuoden lopulla tiedämme viimeistään, miten tässä käy.

Westerlundin äänessä kuuluu pieni epävarmuus, sillä mies on ollut samanlaisessa tilanteessa jo aiemmin.

Joulukuussa 2021 hän lähetti ensimmäisen ennätyshakemuksensa Guinnessille. Tuolloin hallitseva maailmanennätys oli jo kymmenen vuoden ikäinen.

Sattumalta turkkilaiskeräilijä oli liikkeellä samoissa aikeissa, joten Jimi Westerlundille jäi luu(ri) käteen.

– Toivottavasti tällä kertaa kukaan ei ole tekemässä omaa hakemustaan samaan aikaan. Näen ehkä ainoana riskinä sen, että hallitseva ennätysmies on luultavasti jatkanut kokoelmansa kasvattamista, ja hän haluaisi jostain syystä juuri nyt päivittää omaa tulostaan, Westerlund pohtii.

Suosittelemme