Hyppää sisältöön

Jyväskylään kohoavan tornitalon asunnoista myymättä yli puolet, ostajalle jopa 25 000 euroa alennusta

Sijoittajien poistuminen markkinoilta näkyy rajusti Jyväskylän uudisrakentamisessa, sanoo pitkän linjan kiinteistönvälittäjä.

Rakenteilla oleva Puistolan tornitalo vaahterapuiden lomasta katsottuna.
Rakenteilla olevan jyväskyläläisen tornitalon ylimmän kerroksen asunnosta pyydetään yli miljoona euroa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Annika Rantanen

Jyväskylässä pian kaupungin korkeimmaksi kohoava 16-kerroksinen tornitalo kurkottaa jo kohti taivasta. Puistolan torniin tulee yhteensä 84 asuntoa.

Myyntisivuston perusteella tornitalon asunnoista on varattu alle puolet, vapaana on 47 huoneistoa. Tilanne ei vaikuta juuri muuttuneen viime keväästä. Asuntoihin luvataan myyntisivustolla suoraan 10 000–25 000 euron alennuksia pyyntihinnoista.

Kiinteistöä rakennuttava Pohjola Rakennus Oy ei halunnut kommentoida kauppatilannetta Ylelle.

Pitkän linjan kiinteistönvälittäjä Pertti Jääskeläinen Sisä-Suomen Asuntokeskuksesta sanoo, että sijoittajien poistuminen markkinoilta näkyy rajusti uudiskohteiden kaupassa.

– Valtakunnan tilastojen mukaan uudiskohteiden kauppa on tippunut jopa 70 prosenttia, vanhoissa asunnoissa 30–40 prosenttia, Jääskeläinen sanoo.

Hän listaa jo julkisuudesta tutuksi tulleet taustat: korkojen nousun aiheuttaman korkoshokin ja korkeaksi nousseen inflaation. Omaksi ostaville isku oli Jääskeläisen mukaan myös asuntolainan korkovähennysoikeuden poistaminen.

Epävarmuus heijastuu ostohaluihin

Jyväskylän keskustassa haastatellut satunnaiset vastaantulijat vahvistavat, ettei asunnon osto nyt juuri houkuttele.

– Ei ole tällä hetkellä tarvetta, mutta en ehkä tässä taloustilanteessa ostaisi asuntoa. On niin paljon epävarmuutta siitä, mihin maailma ja rahoitustilanne kehittyy, pohtii Juhani Aho.

Myös Petra Ruuska arvioi, että asuntokaupassa eletään varovaisia aikoja.

– Tuntuu, että moni nuori ja varttuneempikin harkitsee nyt enemmän asunnon ostoa ja sitä, mikä tässä tilanteessa on järkevää. Joka päivä näkyy, että hinnat ja lainan korot on nousseet ja joutuu paljon tarkemmin katsomaan, mitä ostaa ja hankkii.

Ostaisitko asunnon tässä taloustilanteessa? Onko suhtaumisesi omistusasumiseen jotekin muuttunut tai muuttumassa? Kuuntele, mitä satunnaiset vastaantulijat vastasivat kysymysiin Jyväskylän keskustassa. Toimittajana Heli Kaski.

Yhtiöt panttaavat aloituksia

Skanskan hankekehitysjohtaja Noora Sokero kertoo, että yhtiöllä on Jyväskylän uudiskohteissa vain yksi myymätön asunto. Siitä huolimatta aloitukset ovat jäissä.

Rakennusalan tilanne hidastaa uusien kohteiden aloitusta Jyväskylässä myös entisen paperitehtaan paikalle rakentuvassa Kankaan kaupunginosassa.

– Kankaalla on mahdollista ottaa ennakomarkkinointiin kaksikin kerrostalokohdetta, mutta niiden kohdalla odotetaan markkinatilanteen parantumista, Sokero sanoo.

Myös YIT:llä Kankaan aukion laidalle kaavaillun yhteensä 29 asunnon Jyväskylän Paperimestarin ennakkomarkkinointi on toistaiseksi jäissä.

Ilmakuva Kankaan alueesta ja sen uusista kerrostaloista.
Entisen paperitehtaan alueelle Jyväskylän Kankaalle on noussut jo useita asuintaloja. Isoimmat rakennusalan yhtiöt kuitenkin panttaavat uusien kohteiden aloitusta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Lisäksi YIT:n, Skanskan ja Jyväs-Parkin yhteisesti kehittämä Kankaan vanhan paperitehtaan kiinteistön purettava osa saa toistaiseksi nököttää paikallaan. Nyt kuntokeskus Liikun käytössä oleva vanhan tehdaskiinteistön uudempi osa oli määrä purkaa jo kuluvan vuoden lopulla liike- ja toimitalorakentamisen tieltä.

– Siihen sijoittuu kaksi tonttia, joiden kehittäminen on alkuvaiheessa. Purkaminen ajoittuu ensi vuoteen, sanoo YIT:n aluepäällikkö Marjaana Nissilä-Ryytty.

Pitkän linjan välittäjä uskoo tulevaan

Skanskan Noora Sokeron mukaan rakennusalalla odotetaan hallituksen linjauksia erityisesti tuetun ara-rakentamisen osalta. Rakennusteollisuus vaati jo keväällä, että valtion olisi lisättävä tuetun asumisen rakentamista.

1980-luvulta asuntokauppaa tehnyt Pertti Jääskeläinen on alan käänteen suhteen optimistinen.

– Mitään merkkejä ei ole samanlaisesta tilanteesta kuin 1990-luvun alusta, jolloin kauppojen määrä putosi rajusti ja korkotaso nousi järjettömäksi, Jääskeläinen sanoo.

– Kun korkojen nousu rauhoittuu, lukko avatuu. Ostamistarvetta on nyt patoutunut nyt niin vanhojen kuin uudiskohteiden osalta.

Mitä ajattelet asuntokaupan tilanteesta? Voit keskustella aiheesta 20.9.2023 klo 23.00 saakka.

Suosittelemme