Hyppää sisältöön

Kommentti: Yksi menestyneimmistä valmentajista ei palaa enää koskaan NHL:ään – kuinka monta elämää on Columbuksen Jarmo Kekäläisellä?

Kohueron keskellä katse kääntyy väistämättä Columbuksen suomalaiseen seurajohtaja Jarmo Kekäläiseen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Jarmo Kekäläinen.
Columbus Blue Jacketsin general manager Jarmo Kekäläinen lehdistötilaisuudessa. Arkistokuva. Kuva: Jason Mowry / Icon Sportswire / All Over Press
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä
Tommi SeppäläYle Urheilun NHL-toimittaja

Jääkiekon NHL-seura Columbus Blue Jacketsin organisaatiossa palaa taas.

Jarmo Kekäläisen johtamassa Columbuksessa erilaiset draamat ja kohut ovat seuranneet toisiaan viime vuosina ja taas palaa. Kausi, tai oikeammin harjoitusleirikään, ei ehtinyt edes käynnistyä, kun seura joutui jo vaihtamaan päävalmentajaa.

Heinäkuussa nimetty päävalmentaja Mike Babcock erosi seuran mukaan itse, mutta tuskin tälle vaihtoehtoa annettiin.

Saaga käynnistyi, kun pohjoisamerikkalainen jääkiekkopodcast paljasti valmentajan tutkineen pelaajien puhelimia kaudenalustapaamisten yhteydessä.

Ensihätään sekä seura että kaksi sen avainpelaajaa, kapteeni Boone Jenner sekä jenkkitähti Johnny Gaudreau, kielsivät tapauksissa olleen mitään kyseenalaista. Kuvavaihtoa oli pelaajien mukaan tehty hyvässä hengessä.

Patrik Laine seisoo Johnny Gaudreaun takana kaukalossa. Kaksikko käy keskustelua ja pureskelevat hammassuojiaan.
Columbuksen Johnny Gaudreau ja Patrik Laine. Kuva: Ben Jackson / NHLI / Getty Images

NHL, sen pelaajayhdistys sekä seura itse alkoivat kuitenkin kaivaa syvemmältä. Kävi ilmi, etteivät monet nuoremmista pelaajista olleet sinut tavan kanssa, jolla päävalmentaja näiden puhelimia tutki. Kamelinselän katkaissut tapahtuma oli raporttien mukaan valmentajan toteuttama useiden minuuttien kestävä puhelinsyyni seuran työtilojen ulkopuolella.

Babcock, joka oli kohdellut jo Detroitissa ja Torontossa sekä pelaajia että henkilökuntaa huonosti, oli jo lähtökohtaisesti heikoilla jäillä. Kun totuus jonkin sortin yksityisyydensuojan rikkomisista tuli esiin, seuralle ja Babcockille ei jäänyt vaihtoehtoa.

Babcock on yksi menestyneimpiä jääkiekkovalmentajia kansainvälisiä kenttiä myöten, mutta varmaa on, ettei tämä palaa NHL-töihin enää koskaan. Kanadalaisluotsi on monin paikoin äärimmäinen persona non grata NHL-yhteisössä entisiä pelaajia myöten.

Ajojahti viimeisten päivien aikana oli hurjaa – moni halusi nähdä ulkokaarelle ajautuneen valmentajan putoavan korkealta ja kovaa.

Mike Babcock kävelemässä areenan käytävillä.
Ennen Columbusta Mike Babcock valmensi Torontoa, mutta sai potkut vuonna 2019. Kuva: NHLI via Getty Images

Seuraavaksi syynissä Kekäläinen

Selkkaus ei kuitenkaan pääty tähän. Seuraavaksi katse kääntyy Jarmo Kekäläiseen sekä tämän esimieheen, seurapresidentti John Davidsoniin. Etenkin Kekäläiseen. Tulokulmia on monia.

Käsillä olevaan tapaukseen liittyen pitää kysyä: tiesikö seurajohto Babcockin toimista? Yritettiinkö rumaa totuutta piilotella ensimmäisellä tiedotteella? Ja jos seurajohto ei tiennyt, miten voi olla, että pelaajat vuotavat näin isoja asioita ennemmin podcastjuontajille kuin seurajohdolle?

Yksikään skenaario ei saa seurajohtoa näyttämään erityisen hyvältä.

Kekäläisen, Davidsonin ja muiden rekrytointiprosessissa mukana mahdollisesti olleiden on muutenkin kannettava vastuunsa Babcock-fiaskosta. Rekrytointi oli alun alkaenkin valtava riski, joka realisoitui katastrofaalisesti vain pari viikkoa ennen kauden alkua – tämä on seurajohdolta iso epäonnistuminen.

Kekäläinen epäonnistui päävalmentajavalinnassaan toisen kerran kahden vuoden sisään. Sen seurauksena Columbus lähtee jo toisen kerran kolmen vuoden aikana kauteen sellaisen valmentajan johdolla, joka ei ole valmentanut NHL:ssä päävalmentajana päivääkään.

John Davidson, Mike Babcock ja Jarmo Kekäläinen istuvat pöydän takana.
John Davidson, Mike Babcock ja Jarmo Kekäläinen istuivat lehdistötilaisuudessa heinäkuussa. Kuva: Kyle Robertson / USA TODAY NETWORK / All Over Press

Apuvalmentaja Pascal Vincent nostettiin Babcockin lähdön jälkeen kaksivuotisella sopimuksella päävalmentajaksi. Vincent on Kekäläisen kolmas päävalmentajapalkkaus kolmeen vuoteen, yhteensä neljäs.

Meno Columbuksen ympärillä on ollut jo vuosia enemmän ja vähemmän rauhatonta. Pelaajia ja valmentajia on tullut ja mennyt, eivätkä monet seurajohdon tekemät pelaajakaupatkaan ole osuneet kohdalleen. Seura on toki varannut nuoria hyvin, mutta identiteetti laajemmassa katsannossa on kateissa ja turbulenssi seuran ympärillä alati voimakasta.

Kaikesta tästä on vastuussa Kekäläinen, jolle siimaa on jo nyt tarjottu enemmän kuin toisilla jääkiekkomarkkinoilla olisi kuunaan tarjottu – etenkin, kun huomioon otetaan todella vaatimattomat tulokset kaukalon puolella.

Jossakin vaiheessa jatkuvaa turbulenssia voisi olla myös seurajohdon hyvä nostaa käsi pystyyn.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 19.9.2023 klo 23 asti.

Suosittelemme