Hyppää sisältöön

Haminan mursu on Luonnontieteellisen keskusmuseon uusi vetonaula – tältä se näyttää

Viime vuoden heinäkuussa tapahtui jotain odottamatonta, kun mursu rantautui Haminaan. Mursu oli yksi Suomen googlatuimmista aiheista vuonna 2022.

Haminan täytetty mursu on ripustettu kattoon roikkumaan
Haminan mursu on nyt esillä Luonnontieteellisessä museossa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Simo Kymäläinen,
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Haminan mursuna tunnettu eläin on huomisesta tiistaista alkaen yleisön nähtävillä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä. Yle pääsi tutustumaan eläimeen etukäteen.

Mursu konservoitiin asentoon, jossa se näyttää sukeltavan.

Luonnontieteellisen museon eläinyksikön johtajan Pasi Sihvosen mukaan esillä olevasta ruhosta on tieteelle paljon hyötyä.

Museoon näytille päätyy ainoastaan mursun nahka. Eläimen pilaantuvat osat menivät hyötykäyttöön, esimerkiksi biopolttoaineen tuotantoon, ja luusto tutkimustarkoituksiin.

– Olemme vuoden varrella ottaneet mursusta luu- ja dna-näytteitä, ja ne kaikki on nyt tutkijoiden käytössä.

Hän sanoo, että mursun kuoleman jälkeen ensimmäiset hetken olivat kriittisiä ja tärkeitä.

– Ruumis täytyy nopeasti saada siihen kuntoon, ettei se lähde mätänemään. Kaikkiaan konservointityö on ollut hidas prosessi, meillä meni vuosi, että saimme mursun tähän kuntoon.

Ylen suorassa verkkolähetyksessä haastateltavana oli Luonnontieteellisen keskusmuseon eläinyksikön johtaja Pasi Sihvonen. Toimittajana Anssi Väisänen, kuvaus Kristiina Lehto.

600-kiloisen mursun siirtely vaati raakaa voimaa

Sihvolan mukaan mursun konservointi on ollut yksi vaikeimmista tehtävistä museossa. Esimerkiksi eläimen suuri koko aiheutti haasteita ja siirtely vaati raakaa voimaa.

– Meillä ei ole koskaan ollut yhtään tällaista eläintä museossa. Pelkästään sen siirtelyyn tarvitaan monta ihmistä, koska mursu painoi 600 kiloa meille tullessaan, pelkästään nahka painoi noin 60 kiloa.

Mursun täyttäminen oli poikkeuksellinen tehtävä 40 vuotta konservaattorina toimineelle Ari Puolakoskelle, joka kertoi työn etenemisestä Ylelle heinäkuussa.

Eläin rantautui Haminaan reilu vuosi sitten heinäkuussa. Todennäköisesti huonokuntoisuutensa vuoksi se ei viihtynyt enää vedessä vaan hakeutui maalle kotkalaisen omakotitalon pihalle.

Mursu päätettiin siirtää Korkeasaaren villieläinsairaalaan, mutta kuoli matkalla sinne.

Suosittelemme