Hyppää sisältöön

Mikkeliin suunnitteilla valtava sähkövarasto, joka parantaisi uusiutuvan energian toimintavarmuutta

Tällä hetkellä Suomen ainoa uusiutuvan energian sähkövarasto toimii Lappeenrannassa. Mikkelin sähkövarasto voisi olla jopa neljä kertaa sitä isompi.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.
Sähkövarasto on periaatteessa valtava akku, joka parantaa uusiutuvan energian toimitusvarmuutta. Kuvituskuva. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Milka Krogerus

Mikkeliin kaavaillaan suurta sähkövarastoa, joka toteutuessaan parantaisi uusiutuvan energian toimitusvarmuutta Suomessa.

Sähkövarasto on periaatteessa suuri akku, jossa uusiutuvaa energiaa voi varastoida, mutta ainoastaan lyhytaikaisesti.

Uusiutuvan energian yhtiö Neoen Renewables Finland on tehnyt Mikkelin Visulahteen tonttivarauksen yli kuuden hehtaarin tontista, jolle uusi sähkövarasto voisi nousta muutaman vuoden sisällä.

Suomessa on tällä hetkellä yksi uusiutuvan energian sähkövarasto, joka sijaitsee Lappeenrannassa. Senkin on toteuttanut Neoen Renewables Finland oy. Yhtiön mukaan Suomessa on suunnitteilla ja rakenteilla myös muita uusia sähkövarastoja.

Seuraavaksi yhtiöllä on edessä Mikkeliin kaavaillun sähkövaraston lupien hakeminen.

– Pyrimme mahdollisimman nopeasti tekemään investointipäätöksen. Tässä puhutaan luultavasti kymmenien miljoonien investoinnista. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, sähkövarasto voisi olla Mikkelissä toiminnassa 2–3 vuoden aikajänteellä, kertoo Neoen Renewables Finlandin maajohtaja Jerri Loikkanen.

Luvitusvaiheessa tarkentuu myös sähkövaraston koko, mutta yhtiön mukaan kapasiteettia olisi jopa 3–4 kertaa Lappeenrannan laitosta suuremmalle sähkövarastolle.

Loikkasen mukaan sähkövaraston maantieteellisellä sijainnilla ei ole suurta väliä. Mikkeli valikoitui tulevan laitoksen paikaksi monen tekijän summana.

– Mikkeli on hyvä ympäristö investoida, siellä on hyvä sähköverkko ja sähköverkossa on kapasiteettia tälle. Lisäksi Mikkelin kaupunki suhtautui asiaan positiivisesti, joten odotamme innolla yhteistyötä.

Mikkelin kaupungista kerrotaan, että Visulahden alue tarjoaa erinomaisen liitettävyyden valtakunnan sähköverkkoon, ja tämänkaltaiset vihreän siirtymän hankkeet sopivat hyvin Mikkeliin.

– Neoenin hanke voi tuoda jatkossa alueelle myös muuta sähköintensiivistä toimintaa, sanoo Mikkelin kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs tiedotteessa.

Suosittelemme