Hyppää sisältöön

”Tämä on terapeuttista”, sanoo ruskabongari Kuusamossa, jonne on menossa tuhansia muitakin matkailijoita

Ruskamatkailu kasvoi koronavuosina hurjasti, nyt matkailijamäärät ovat tasaantumassa.

Ruskamatkailijoita Konttaisenvaaran päällä Kuusamossa.
Sami Palola ja Veera Veltti ihastelevat ruskaa Kuusamon Konttaisella. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruskamatkailusesonki on kiivaimmillaan Pohjois-Suomessa. Kuusamossa ruskamatkailu on matkailuvuoden yksi vilkkaimmista sesongeista.

Kotimainen matkailu kasvoi huippulukemiin ensimmäisenä koronavuonna 2020, jolloin syyskuussa Kuusamossa kirjattiin yöpymisvuorokausia yli 135 000. Vuotta aiemmin luku oli hieman alle 100 000.

– Majoitusten ennakkovarausten perusteella voimme olettaa, että matkailijoiden määrä hieman nousee tänä syksynä vuoden takaiseen verrattuna. Luulen, että pääsemme noin sataan tuhanteen yöpymiseen syyskuussa, Ruka Kuusamo Matkaily Oy:n toimitusjohtaja Mats Lindfors sanoo.

Viime heinäkuussa Kuusamossa kirjattiin yöpymisiä reilut 101 000.

Konttainen, Kuusamo.
Ruska on Kuusamossa syyskuun puolivälissä vasta aluillaan. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Pirkkalalaiset Veera Veltti ja Sami Palola tunnustavat olevansa ruskabongareita. Kuusamon Konttaisenvaaran päältä aukeaa ruskainen maisema, joka on vielä syyskuun puolivälissä väreiltään hieman laimea, mutta se houkuttelee silti pariskunnan ihastelemaan syksyn värejä.

– Tämä on terapeuttista. Väriterapia on rauhoittavaa. Olemme käyneet viime vuosina joka syksy ruskaretkellä. Nytkin kävimme ensiksi Lapin Haltilla ja sieltä siirryimme Kuusamoon, Palola ja Veltti toteavat.

– Erityisesti syvissä erämaissa, missä saa olla vain hyvässä seurassa tai yksin, rentoutuu oikeasti, Sami Palola sanoo.

Kokemus ei ole ihme, sillä Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan jo viisi minuuttia metsässä kohentaa mielialaa ja 20 minuuttia metsässä alentaa verenpainetta.

Matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK julkaisi viime elokuussa tilaston, jonka mukaan Helsingin ja Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Espoo ja Kuusamo.

Kun tarkastellaan matkailutuloa per asukas, matkailun osuutta kaikkien toimialojen liikevaihdosta ja välitöntä matkailutyöllisyyttä, Kuusamo kipuaa listan ykköseksi.

– Kuusamon matkailutulon osuus kaikista elinkeinoista on tutkimuksen kuntavertailussa aivan omalla tasollaan. Vain Kuusamo ja Vantaa yltävät matkailutulossa yli 9 000 euron per asukas vuodessa. Kaikki muut tutkimuksessa mukana olevat kunnat jäävät alle 3 000 euron, toteaa Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen kaupungin tiedotteessa.

Päivitetty 19.9.2023 klo 16:19: Otsikkoa on muutettu koskemaan tuhansia matkailijoita eikä sataatuhatta. Satatuhatta yöpymistä ei välttämättä tarkoita yhtä monta matkailijaa, koska osa voi yöpyä pidempään.

Artikkeliin on lisätty 20.9.2023 kello 14.32 tieto, että jutussa mainitun tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista Lapin kohteet, Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksen ovat julkaisseet siihen osallistuneet kunnat.

Suosittelemme