Hyppää sisältöön

Riistakeskus: Tohmajärvellä kymmeniä lampaita tappaneen susilauman voi häätää pois vaikka aseiden avulla, mutta tappaa ei saa

Suomen riistakeskus hylkäsi viiden suden laumalle aikaisemmin haetun poikkeusluvan, joka olisi mahdollistanut eläinten ampumisen.

Susi katsoo kameraa.
Karkotuslupa mahdollistaa petoeläimen, kuten suden ajamisen pois äänekkäiden keinojen avulla. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen/All Over Press
Tarja Laitinen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä liikkuvalle susilaumalle karkotusluvan.

Viiden eläimen lauma on saanut nimekseen Sirolan lauma, sillä se hyökkäsi heinäkuun lopussa samannimisen tilan petoaitaan ja tappoi kymmeniä lampaita. Sudet ovat myös tappaneet vasikan.

Karkotuslupa mahdollistaa susien ajamisen pois alueelta esimerkiksi ampumalla aseella ilmaan. Karkottamisessa voi käyttää myös koiria.

Karkotuslupa tulee, jos eläimet liikkuvat toistuvasti esimerkiksi pihapiirissä tai tuotantoeläinten rakennusten luona. Lupa on voimassa kolmen viikon ajan.

Sirolan lauman susille on haettu aikaisemmin myös poikkeuslupaa niiden lopettamiseksi. Tämän hakemuksen Suomen riistakeskus hylkäsi viikko sitten.

Pohjois-Karjalassa ei ole tällä hetkellä muita voimassaolevia petoeläimien karkottamislupia. Viime keväänä myönnettiin ilveksen karkottamislupia.

Suosittelemme sinulle