Hyppää sisältöön

Hämeessä on tehty metsänhoitotöitä viime vuotta reippaammin

Tammi-elokuussa on myös käytetty tukia selvästi edellisvuotta vilkkaammin, kertoo Suomen metsäkeskus tiedotteessa.

Metsän kulotus menossa Suomussalmella.
Luonnonhoitohankkeisiin tarkoitettua tukea on käytetty muun muassa luonnon monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin. Kuvituskuva. Kuva: Tero Heikkinen / Metsänhoitoyhdistys Ylä-Kainuu
Anne-Maria Niskanen

Suomen metsäkeskuksen mukaan tukea metsänhoitotöihin on elokuun loppuun mennessä maksettu Päijät-Hämeessä noin 470 000 euroa ja Kanta-Hämeessä noin 350 000 euroa eli yhteensä 820 000 euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan tukea oli maksettu noin 708 000 euroa.

Metsäkeskus myöntää kemera-tukea metsänhoitotöihin sekä määräaikaiseen suojeluun ja luonnonhoitoon.

– Esimerkiksi nuorten metsien hoitoon varattua tukea on käytetty reilu kolmannes ja sitä olisi tarjolla vielä noin 23 miljoonaa euroa. Kemera-tukia ehtii hakea vielä syyskuun ajan, sanoo Suomen metsäkeskuksen hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen tiedotteessa.

Kemera-tukijärjestelmä päättyy vuoden vaihteessa, minkä jälkeen siirrytään uuteen metsätalouden kannustejärjestelmään, metkaan.

Luonnonhoitohankkeisiin käytetyn tuen määrä kasvoi

Metsäkeskuksen tiedotteen mukaan erilaisiin luonnonhoitohankkeisiin on maksettu elokuun loppuun mennessä tukea Päijät-Hämeessä 66 000 euroa ja Kanta-Hämeessä 60 000 euroa. Vuonna 2022 tukea maksettiin Päijät-Hämeessä 54 000 euroa ja Kanta-Hämeessä 47 000 euroa, joten tuen käytössä ollaan jo nyt viime vuotta edellä.

Eniten varoja käytetään vesiensuojeluun, kuten kosteikkojen, pintavaluntakenttien ja laskeutusaltaiden rakentamiseen sekä monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin.

Myös ympäristötukea on maksettu metsänomistajille elokuun loppuun mennessä enemmän kuin vuosi sitten. Päijät-Hämeessä ympäristötukea on maksettu elokuun loppuun mennessä noin 790 000 euroa ja Kanta-Hämeessä noin 245 000 euroa. Tuen käyttö molemmissa maakunnissa on elokuun loppuun mennessä suurempi kuin koko viime vuoden aikana käytetty ympäristötuki.

Ympäristötukisopimuksia on laadittu Hämeessä vuosittain noin 270 hehtaarin alalle. Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi ja saa korvauksen siitä.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme