Hyppää sisältöön

Tšetšeenijohtajien luksusautoja ja helikoptereita pyörii moskovalaisella sairaalalla – Kadyrovin väitetään jo kuolleen

Kadyrovin tilasta on käynnissä valtava huhumylly. Tšetšenialainen oppositiojohtaja kertoo hänen jo kuolleen.

Ramzan Kadyrov.
Ramzan Kadyrov kuvattuna Moskovan Kremlissä viime vuoden syyskuussa. Kuva: Mikhail Metzel / EPA
Yrjö Kokkonen

Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrovin terveydentilasta liikkuu sosiaalisessa mediassa valtavasti huhuja, joista juuri mitään ei voida vahvistaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hän on vakavasti sairas.

Kadyrov on tällä hetkellä ilmeisesti Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa Kliinisessä keskussairaalassa. Sitä pidetään maan parhaana sairaalana, jota käyttävät niin presidentin hallinto kuin maan eliittikin.

Viestipalvelu X:ssä on runsaasti kuvia sairaalan ulkopuolelta, missä on parin päivän ajan liikkunut runsaasti Tšetšenian kilvissä olevia luksusautoja. Autojen kerrotaan olevan peräisin Kadyrovin klaanin johtajien kotikylästä Ahmat-Jurtista.

Sairaala-alueelle on laskeutunut myös helikoptereita, kertovat silminnäkijät.

Ukrainalainen uutissivusto Obozrevatel kertoo omien tšetšeenilähteidensä tietoihin nojaten, että Kadyrov on saanut hoitoa munuaisongelmiin. Hänelle on sivuston mukaan tehty munuaisensiirto, mutta se olisi epäonnistunut hylkimisreaktion takia. Toisen siirrännäisen käyttöä harkitaan.

Kadyrovin on kerrottu olleen koomassa useita päiviä. Obozrevatelin vahvistamattomien tietojen mukaan hän on ajoittain tajuissaan.

Pisimmälle spekuloinnissa on mennyt tšetšeenialainen oppositiojohtaja Abubakar Jangulbajev, joka sunnuntaina Telegram-tilillään kertoi Kadyrovin kuolleen. Jangulbajevilla ei ollut väitteelleen todisteita.

Kadyrovin Telegram-tilillä julkaistiin viikonloppuna erikoinen video, jossa Kadyrov kävelee maantien vartta sateisessa säässä. Videon tarkoituksena oli hälventää huhut hänen sairaudestaan, mutta videosta ei voinut päätellä, milloin se oli kuvattu.

Ramzan Kadyrovin mahdollinen kuolema voisi aiheuttaa kuohuntaa Tšetšeniassa. Kadyrov on johtanut Venäjään kuuluvaa tasavaltaansa itsevaltaisesti ja tukenut vahvasti presidentti Vladimir Putinia. Tšetšeniasta on lähetetty joukkoja taistelemaan Ukrainaa vastaan.

Tšetšeniassa on käyty Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kaksi tuhoisaa sotaa, joissa Venäjän joukot ovat murskanneet itsenäisyysmieliset tšetšeenit.

Suosittelemme sinulle