Hyppää sisältöön

Oulussa hukutaan nyt omenoihin: mehustamo tekee 17 tunnin päiviä ja osa omenoista päätyy biokaasuksi

Mehustamolle tulvahti niin paljon asiakkaita kerralla, että paikalle tarvittiin liikenteenohjaaja. Yhden päivän aikana omenoita kertyi 50 000 kiloa.

Omenoita on Oulun seudulla niin paljon, että mehustamolla on ruuhkaa. Video: Paulus Markkula, Ville Honkonen ja Hanne Kinnunen / Yle.
Päivi Seeskorpi

Oulun seudulla omenasato on tänä vuonna ollut jopa poikkeuksellisen runsas. Sen on saanut omakohtaisesti kokea oululainen Arto Hurskainen, jonka kotipihan kaksi omenapuuta tuotti noin 400 kiloa hedelmää.

Mies meinasi olla omenamäärän kanssa jo hätää kärsimässä, mutta pelastus löytyi Ruskon jätekeskuksesta: sinne voi pientä korvausta vastaan viedä syömäkelvotonta omenaa mädätettäväksi.

– 50 kiloa saatiin menemään sukulaisille sekä omaan käyttöön hilloksi ja omenapiirakkaan. Tännekin jouduttiin tuomaan, sillä eihän tuommoista määrää saa menemään mihinkään, Hurskainen kertoo jätekeskuksen pihamaalla.

Punatakkinen Arto Hurskainen kantaa pakettiautosta isoja kasseja, jotka pullistelevat omenoita, etualalla roskasäiliö täynnä samanlaisia säkkejä.
Arto Hurskainen toi kerralla suuren määrän omenoita mädätettäväksi Oulun Ruskoon Kiertokaarelle. Kuva: Ville Honkonen

Kiertokaaren eritysasiantuntijan Mari Juntusen mukaan syömäkelvottomista omenoista valmistetaan biokaasua.

– Jos on ämpärillinen omenaa, sillä ajaa biokaasuautolla 20–30 kilometriä, hän laskeskelee varovasti.

Oranssiin takkiin ja valkoiseen kypärään pukeutunut Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen katsoo omenakasan yli kameraan.
Tänä syksynä jätekeskukseen on tähän mennessä tuotu runsaat 2 000 kiloa omenaa. Mari Juntunen suosittelee, että huonokuntoiset omenat mieluummin mädätetään kuin jätetään pihalle eläimiä houkuttelemaan. Kuva: Ville Honkonen

Mehustamolle satojen metrien autojono

Oulun seudun hulppea omenavuosi näkyy myös Limingan Tupoksessa sijaitsevalla mehustamolla. Viikko sitten maanantaina sinne suorastaan vyöryi asiakkaita – jopa niin paljon, että satojen metrien autojonoa varten tarvittiin liikenteenohjaaja.

– Yhtenä päivänä tuli noin 50 000 kiloa omenoita. Kun verrataan viime vuoteen, silloin koko vuonna tuosta yhden päivän määrästä tuli puolet, Marjarannikon yrittäjä Seppo Helanen vertaa.

Mehustamon paikat täyttyivät omenoista, joten niiden vastaanotto jouduttiin keskeyttämään viikoksi. Tämän ajan mehustamossa on paiskittu töitä kahdessa vuorossa, myös viikonloppuna, jotta kaikki omenat saadaan puristettua mehuksi.

Seuraavan kerran omenoita vastaanotetaan tiistaina 19.9. Silloinkin paikalle odotetaan ryntäystä.

Pakkanen puri ja verotti etelässä

Kaikkialla ei kuitenkaan kamppailla samanlaisen omenapaljouden keskellä kuin Oulun seudulla.

Nivalalainen hedelmäpuuasiantuntija, pomologi Tuomo Vähäsarja kertoo, että Etelä-Suomea myöten esiintyi kesäkuun alussa omenan kukintojen aikaan pakkasia. Tämä verotti melkoisesti satoa.

Omenoiden laatu sen sijaan on hyvä.

– Pihlajissa on nyt marjaa, joten pihlajanmarjakoi ei ole tänä vuonna iskenyt hedelmiin.

Millaisen omenasadon sinä sait ja miten sen hyödynsit? Voit keskustella aiheesta 19. syyskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme