Hyppää sisältöön

Lapin yksityismetsissä tehty hoitotöitä viime vuotista ahkerammin

Esimerkiksi yksityisille metsänomistajille tarkoitettua kemera-tukea on käytetty Lapissa tänä vuonna lähes 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kemera-tukea ehtii hakea vielä syyskuun ajan.

Metsäkone katkoo ohuita puunrunkoja energiapuuksi.
Metsäkeskuksen mukaan nuorten metsien hoitoon varattua kemera-tukea on käytetty reilu kolmannes ja sitä olisi tarjolla yksityisille metsänomistajille vielä noin 23 miljoonaa euroa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Lapissa on tehty metsänhoitotöitä tänä vuonna viime vuotista reippaammalla tahdilla.

Esimerkiksi yksityisille metsänomistajille tarkoitettua kemera-tukea on käytetty Lapissa metsänhoitotöihin tänä vuonna lähes 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kerrotaan Suomen metsäkeskuksesta.

Kemera-tukea on käytettävissä nuoren metsän hoitotöihin, terveyslannoituksiin, suometsien hoitoon ja metsätietöihin yhteensä 47 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Metsäkeskuksen mukaan nuorten metsien hoitoon varattua tukea on käytetty reilu kolmannes ja sitä olisi tarjolla vielä noin 23 miljoonaa euroa.

Elokuun loppuun mennessä pienpuuta oli kerätty nuorista metsistä noin 21 000 hehtaarin alalta koko maassa. Se on neljänneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kemera-tukea ehtii hakea vielä syyskuun ajan. Kestävän metsätalouden rahoituslakiin perustuva tukijärjestelmä päättyy vuoden vaihteessa, jonka jälkeen siirrytään uuteen metsätalouden kannustejärjestelmään, metkaan.

Luonnonhoitohankkeisiin tukea on maksettu noin miljoona euroa, joka on kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Eniten näitä varoja on käytetty vesiensuojeluun, kuten kosteikkojen, pintavaluntakenttien ja laskeutusaltaiden rakentamiseen sekä monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin.

Ympäristötukea oli maksettu metsänomistajille elokuun loppuun mennessä noin 5,1 miljoonaa euroa, eli pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suosittelemme