Hyppää sisältöön

Aalistunturin luontoaktivistille syyte poliisin vastustelusta – Metsähallitus vaatimassa korvauksia hakkuiden keskeytyksistä

Metsähallituksen hakkuita vastustanutta yhtä aktivistia syytetään niskoittelusta poliisia vastaan Lapin käräjäoikeudessa. Metsähallitus ei kerro minkä suuruista vahingonkorvausta se vaatii aktivisteilta.

Poliisit taluttavat mielenosoittajaa poliisiautoon.
Poliisit ottivat kiinni useita luontoaktivisteja Metsähallituksen hakkuutyömaalla Aalistunturin alueella tammikuussa 2023. Kuva: Tapani Leisti / Yle
Tapani Leisti

Lapin käräjäoikeudessa pohditaan tällä viikolla viime talven tapahtumia Aalistunturilla.

Viime tammikuussa poliisi otti kiinni Kolarissa Aalistunturin alueelta hakkuukoneiden työtä estäneitä aktivisteja ja kuljetti heidät putkaan Rovaniemelle. Hakkuutyömaa-alueella kiinniotettaessa osa aktivisteista harasi ja rimpuili poliisien kantaessa heitä poliisin pakettiautoon.

Toistaiseksi niskoittelusyyte on nostettu vain yhtä aktivistia vastaan. Hakkuutyömaa oli Metsähallituksen, jolle työtä tekivät yksityiset koneurakoitsijat.

Aktivistia tukevan Elokapina -liikkeen mukaan syyttäjän vaatimus sakkorangaistuksesta pitää hylätä, koska kyse oli uhanalaista luontoa puolustavasta rauhanomaisesta ja moraalisesti oikeutetusta kansalaistottelemattomuudesta.

Luontojärjestöt valmistautuvat mielenosoitukseen

Lapin käräjäoikeus pui asiaa ensi keskiviikkona Kemissä. Syytettyä tukevat luontojärjestöt Metsäliike, Pohjoisen Elokapina ja Luontoliiton Pohjois-Suomen piiri järjestävät tuolloin mielenosoituksen Kemissä käräjäoikeuden edustalla.

Metsähallitus vaatii Aalistunturin hakkuita vastustaneilta aktivisteilta korvauksia. Metsähallituksen Lapin aluejohtajan Samuli Myllymäen mukaan korvausta haetaan hakkuiden keskeytyksestä aiheutuneesta haitasta.

Myllymäen mukaan Metsähallitus ei kommentoi enempää kesken olevaa oikeusprosessia. Viime talvena Myllymäki arvioi vahingon määräksi useita kymmeniä tuhansia euroja.

Pohjoisen Elokapinan tiedottajan Neeta Murtomäen mukaan Metsähallitus ei ole palannut korvausasiaan kevään 2023 jälkeen.

– Korvausvaatimuksiin liittyen ei ole tullut syytettä, eikä kutsua oikeuteen, mutta ei myöskään tietoa että Metsähallitus olisi luopunut vaatimuksista, vastaa Murtomäki sähköpostilla.

Lapin käräjäoikeuden kirjaamon mukaan oikeudessa ei ole tällä hetkellä vireillä Metsähallituksen nostamaa vahingonkorvauskannetta.

Suosittelemme