Hyppää sisältöön

Naisten Liigan uusi pomo kertoo nyt, miten kiekkosarjan arvostus saadaan nousuun – ”Voisi olla jo pientä palkkarakennettakin”

Naisten Liigan uuden johtajan Henni Laaksosen mukaan sarjan kehittäminen alkaa seuroista. Hän on seurannut jalkapallon Kansallisen Liigan kehitystyötä mielenkiinnolla.

Henni Laaksonen.
Laaksonen on toiminut Naisten Liigan johtajana elokuun alusta. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Paavo Forsberg,
Simo Leinonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen korkeimman sarjatason naisjääkiekkoilijat eivät vieläkään saa palkkaa.

Naisten Liigan tuore johtaja Henni Laaksonen toivoo, että viiden vuoden kuluttua naisten pääsarjapelaajien arki olisi huomattavasti helpompaa, eikä pelaajien tarvisisi maksaa enää pelaamisesta.

– Kehitteillä voisi olla jo pientä palkkarakennettakin. Ennen kaikkea toivoisin, että siellä olisi vahvistunut fanipohja ja meillä olisi hyvä yhteistyö seurojen kanssa, Laaksonen sanoo.

Laaksonen toivoo, että tulevaisuudessa kotimainen pääsarja houkuttelisi pelaajia ulkomailta, siinä missä nykyään lahjakkaat suomalaiset siirtyvät usein ulkomaille.

Laaksonen on toiminut elokuun alusta lähtien ensimmäisenä jääkiekon Naisten Liigan johtajana. Jääkiekkoliitto aloitti rekrytoinnin uuteen työtehtävään maaliskuussa.

Naisten Liigan johtajan tehtävänä on kehittää liigaa kohti kansainvälistä huippusarjaa, mikä tarkoittaa kaupallista työtä, näkyvyyden lisäämistä ja urheilusarjan kehittämistä.

Somesta näkyvyyttä

Ruotsin ja Sveitsin pääsarjat ovat nostaneet tasoaan viime vuosina huomattavasti ja houkutelleet suomalaispelaajia. Pohjois-Amerikan uusi naisten ammattilaissarja PWHL aloittaa pian ensimmäisen kautensa.

Laaksosen mukaan on äärimmäisen tärkeää, että Naisten Liiga pysyy mukana kehityksessä, vaikka se onkin yhä kovatasoinen liiga.

Ronja Savolainen jäällä.
Ronja Savolainen on pelannut Ruotsin pääsarjajoukkue Luulajassa kaudesta 2016–2017 alkaen. Seurassa panostetaan myös naisjoukkueen näkyvyyteen. Kuva: Yle / Marianne Nyman

Sarjapomo arvioi, että tulee tekemään paljon yhteistyötä Naisten Liigan seurojen kanssa, koska joukkueiden kehittäminen lähtee seuroista.

Millaisia muutoksia Naisten Liigaan on luvassa?

– Lyhyellä aikavälillä keskitymme näkyvyyden lisäämiseen. Uskon, että naisten pelaama jääkiekko urheiluympäristönä on pikkuisen tuoreempi kuin miesten pelaamana, jossa on todella pitkät perinteet ja jotka ovat myös tietyllä tavalla jarruttamassa kehitystä.

– Pääsemme ehkä nopeammin tekemään vaikka yhdenvertaisuuteen ja tasavertaisuuteen liittyvää työtä. Uskon, että sitä kautta saamme paljon uusia faneja ja pelaajia mukaan toimintaan.

Miten näkyvyyttä voisi lisätä?

– Sosiaalinen media on todella tärkeä osa sitä. Ja se, että pelejä pääsee katsomaan jostain. Leijonat TV on tärkeä yhteistyökumppani tulevaisuudessakin, mutta se, voiko Naisten Liigaa tulevaisuudessa seurata jostain muustakin kanavasta, tulee olemaan tärkeä osa kehitystä lyhyelläkin aikavälillä.

Naisten Liigan ottelut pelataan usein selkeästi ennen parasta katseluaikaa. Pelataanko viikonloppupelejä jatkossakin puoliltapäivin?

– Naisten pelaamana jääkiekon arki on todella erilainen. Se määrittää todella paljon, miten helppoa pelaajille on olla otteluissa mukana. Aikataulut ovat todella erilaisia, koska arki on erilaista. Toki se määrittää otteluaikoja ja päiviä jonkin verran, ainakin eri tavalla kuin miesten jääkiekossa.

– On vielä vaikea sanoa, mihin pelit tulevaisuudessa ajoittuvat arkipäivissä ja kellonajoissa. Siinä pelaajien ääni on todella korkea ja vaikuttava tekijä.

Miten pelaajien ääni pääsee paremmin kuuluviin?

– Hyvällä keskusteluyhteydellä. Olemme jo aloittaneet erinomaisen yhteistyön pelaajayhdistyksen kanssa ja seuravierailut ovat käynnissä. Siellä päästään keskustelemaan paitsi seurajohdon, myös joukkuejohdon ja pelaajien kanssa.

Henni Laaksonen.
Henni Laaksonen peräänkuuluttaa hyvää keskusteluyhteyttä Naisten Liigan, seurojen ja jääkiekkoliiton välillä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Mallia jalkapallosta

Naisten Liigassa on nähty suuria tasoeroja ja murskalukemia. Mestarijoukkue HIFK:n tähtipelaaja Michaela Pejzlován viime kauden kiekkoilu ilman pelilupaa ei ainakaan parantanut aiemminkin ”puuhastelusta” syytetyn sarjan mainetta.

Henni Laaksonen ei näe tapausta imagohaittana sarjalle. Virheistä ja epäkohdista pitää päästä eteenpäin ja oppia.

Jalkapallossa naisten taso ja kiinnostavuus on nousussa. Esimerkiksi Englannissa suurseurat ovat ottaneet naiset siipiensä suojaan ja laji on kehittynyt ammattimaiseksi. Kesällä pelatuissa MM-kisoissa rikottiin katsojaennätyksiä.

Laaksonen on seurannut tarkasti etenkin Kansallisen Liigan kehitysotteita. Sarjaa on pyritty kehittämään ammattimaisesti jo 2010-luvulta lähtien.

– Naisissa ollaan vielä takamatkalla, perinteet eivät ole ammattiurheilun saralta yhtä pitkiä. Haluammeko mennä miljoonabisnekseen vai tehdä kestävämpiä ratkaisuja, joilla on kauaskantoisempia näkökulmia? Jalkapallossa on tehty erinomaista työtä sen saralla ja sieltä on paljon opittavaa.

Juttua korjattu klo 10.12: Henni Laaksosen nimi jutun alussa.

Suosittelemme