Hyppää sisältöön

Konkurssiuhka ajoi huoltamoyrittäjän vaihtamaan boikotoidun Teboilin ST1:n väreihin – asiakkaat palasivat, mutta Teboil vaatii korvauksia

Lahden Saksalassa toimiva huoltoasema menetti Teboil-boikotissa jopa kahvilla käyneet vakiasiakkaansa. Boikotin päättyessä yrittäjä Marko Lehtisen niskaan jäivät satojen tuhansien eurojen tappiot.

Huoltoaseman sisäänkäynti.
Teboil-boikotista jäi Lahden Saksalassa toimivalle huoltamoyrittäjälle roimat taloudelliset tappiot. Kuva: Kalle Suomi / Yle
Kalle Suomi

Venäläisomisteisen Teboil-huoltamoketjun laaja boikotti on ajanut Teboil-yrittäjät ahtaalle.

– Tuntui vähän siltä, että miksi tulin tänään tänne, kun ei täällä ole ketään muitakaan, muistelee Lahden Saksalassa toimiva huoltamoyrittäjä Marko Lehtinen Teboil-aikaa ja asiakaskatoa vuonna 2022.

Lehtisen huoltamo oli konkurssin partaalla, kunnes reilu vuosi sitten Teboilin sininen ja punainen vaihtuivat ST1:n väreihin. Ratkaiseva käänne tapahtui 1. elokuuta 2022, viime hetkellä.

– Käytännössä sinä päivänä kun vaihdoin ST1:een, firman tili oli tyhjä. Se ei olisi enää joulua nähnyt, muistelee Lehtinen.

Asiakkaat löysivät jälleen tiensä tutulle huoltoasemalle, mutta samalla Teboil alkoi vaatia mittavia korvauksia sopimusrikkomuksesta. Lehtiseltä vaadittava korvaus on 138 000 euroa.

Lehtisen mukaan hänen sopimuksessaan oli selkeä boikottipykälä, jonka turvin hän pääsi irtautumaan Teboilista. Pykälän mukaan molemmilla osapuolilla on mahdollisuus irtisanoa sopimus, jos boikotti on jatkunut vähintään kolme kuukautta.

– Kukaan ei ole tehnyt sopimusrikkomusta, kaikki on tehty niin kuin sopimuksessa lukee. Eihän tässä kellään ole varaa lähteä pelleilemään millään sopimusrikkomuksilla, sanoo Lehtinen.

Hän on antanut juristin välityksellä vastineensa korvausvaatimukseen, josta ei ole kuukausiin kuulunut mitään.

Yritys pelastui, mutta tappioita tilkitään pitkään

Vaikka asiakkaat ovat hiljalleen palanneet Lehtisen huoltamolle, jäivät Teboil-boikotista jäljelle roimat taloudelliset tappiot. Lehtisen laskelmien mukaan myyntituloja jäi saamatta kaikkiaan jopa 600 000 euroa.

– Tilikausi, jolloin oltiin puoli vuotta Teboil ja puoli vuotta ST1, jäi sekin 116 000 euroa miinukselle. Sitä rahaa saa tällaisessa pikku puulaakissa tehdä monta vuotta, ennen kuin päästään edes nollille.

Venäjään kohdistuvien kauppasaartojen, venäläisten autojen maahantulokiellon ja muiden Venäjän-vastaisten toimenpiteiden lomassa Lehtinen ihmettelee, miten venäläisen öljy-yhtiön toimintaan ei puututa.

– Miten Lukoil voi edelleen tehdä täällä bisnestä? Se on minusta hirvittävän ristiriitaista, eikä kukaan näytä aikovan tehdä mitään asialle, Lehtinen sanoo.

Suosittelemme