Neljän kuukauden päästä järjestettävien presidentinvaalien ensimmäinen tentti kuultiin tänään Kouvolassa.
Kärkiehdokkaiden ulkopolitiikan linja on tässä vaiheessa varsin yhtenäinen niin Naton tehtäviin osallistumisesta kuin puolustuksen tarvitsemista rahoista. Kouvolan tenttiin osallistuneista vain ehdokkuutta tavoittelevan Paavo Väyrysen näkemys poikkeaa joltain osin valtavirrasta.
Väyrynen esimerkiksi käyttäisi puolustusbudjettia vain oman maan puolustamiseen ja ehdottaa Ukrainan sotaan välitöntä tulitaukoa ja rauahanneuvotteluita. Muut ehdokkaat nostavat esiin vahvan tuen Ukrainalle ja haluavat taata Suomen puolustustamiseen tarvittavat resurssit.
Tentissä ehdokkailta kysyttiin näiden näkemystä maailman tilasta ja presidentin esittämästä synkästä arviosta.
Presidentti Sauli Niinistö puhui pari viikkoa sitten julkisuudessa ydinsodan uhasta. Jos sota eskaloituisi, käytössä voivat olla jopa ydinaseet, ja se olisi loppu, Niinistö varoitti. Hän toisti saman viikonloppuna The New York Timesiin haastattelussa.
Presidenttiehdokkaat eivät ole samassa vastuunkantajan asemassa kuin presidentti.
Ehdokkaat pitävät eskalaatiota periaatteessa mahdollisena. Mika Aaltola muistutti ydinasevaltojen olevan epäsuorasti vastakkain. Pekka Haavisto muistutti, että tilanne Venäjällä on epävakaa ja kysyi, haluaisimmeko, että ydinasenappi olisi vaikkapa kapinaa yrittäneen, edesmenneen Jevgeni Prigožinin kaltaisen henkilön käsissä.
Vaikka uhka on mahdollinen, ehdokkaiden puheenvuorojen perusteella se ei ole heistä kovin todennäköinen. Tentissä Olli Rehn, Jussi Halla-aho ja Alexander Stubb käänsivät vastauksensa ratkaisuehdotukseksi: jotta sodan laajenemiselta vältytään, lännen on tuettava Ukrainaa nopeasti ja vahvasti.
Kärkiehdokkaiden erot eivät löytyne ulkopolitiikan isoista linjoista. Kaikki ovat vahvasti Naton takana ja valmiita käyttämään puolustukseen tarvittavat rahat.
Kun seuraavissa tenteissä päästään puhumaan arvoista, eroja alkaa löytyä.