Hyppää sisältöön

Yrittäjä virittää Rovaniemen Keskuskentälle ihan uutta talvikäyttöä: aktiviteettipuisto yhdistää lumen, tulen ja akrobatian viitenä talvena

Rovaniemen kaupunki on vuokrannut Keskuskentän katsomoineen kiinalaislähtöiselle yrittäjälle. Yrittäjä Tian Zhang haluaa tarjota siellä erilaisia talviaktiviteettejä aina sirkustemppuja myöten.

Yrittäjä Tian Zhang osoittaa kädellään kohti Rovaniemen Keskuskentän katsomoa.
Yrittäjä Tian Zhang haluaa tehdä Night Parkista yhtä suuren maamerkin kuin mitä Joulupukki on Rovaniemelle. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Jyri Tynkkynen

Kiinasta Rovaniemelle opiskelemaan muuttanut yrittäjä Tian Zhang avaa talviaktiviteettipuisto Rovaniemi Night Parkin Keskuskentälle marraskuussa. Puiston toiminnassa on mukana myös Saarni Sirkus, joka tarjoaa siellä esityksiään.

Yrittäjällä on sopimus Keskuskentän käytöstä Rovaniemen kaupungin kanssa viiden vuoden ajalle.

Zhangin mukaan idea lähti syntymään havainnosta, että talvisin kaupungissa ei ole paljoakaan iltaohjelmaa turisteille.

– Minä ajattelin, että Rovaniemelle tarvitaan aktiviteettejä lisää. Paikallisillekin se olisi kivaa, koska paikalliset ovat tottuneet talvi-ilmaan. Niin se idea syntyi, mutta se oli minun mielessäni aika pitkän aikaa ennen kuin lähdin toteuttamaan sitä.

Night Parkiin on suunnitteilla muun muassa sirkusesityksiä.

– Sinne tulee esimerkiksi sirkushommia ja aktiviteetteja ja hauskoja pelejä. Myöhemmin tulee myös lumihommia, mutta se riippuu säästä. Ja kentällä on kaunis tunnelma ja valoja.

Yrittäjä Tian Zhang seisoo Rovaniemen Keskuskentän jalkapallokentällä ja hymyilee kameralle.
Tian Zhang sanoo, että työvoimatilanne on parempi kuin viime vuonna Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Rahoituksen saamisessa oli haasteita, Zhang sanoo. Onneksi itseltä ja sukulaisilta löytyi riittävästi säästöjä, jotta hanke voitiin toteuttaa. Työvoiman saannissa sen sijaan ei ole ollut ongelmia.

– Minä ja minun sukulaiseni uskomme, että varmasti tulee hyvää. Työvoimatilanne on parempi kuin viime vuonna. Viime vuonna oli vähän hankalaa, mutta tänä vuonna tulee ihan tarpeeksi hyvä työntekijöitä.

Yrittäjä Tian Zhang on mukana myös Napapiirillä sijaitsevassa Nova Skyland Hotellissa. Vuonna 2018 hän toteutti Muumiaiheisen lumilinnan niin ikään Napapiirillä.

Saarni Sirkuksen yrittäjä Aarni Pahajoki seisoo Rovaniemen Keskuskentän jalkapallokentällä ja hymyilee kameralle.
Saarni Sirkuksen johtaja Aarni Pahajoki lupaa NIght Parkiin mm. akrobatiaa ja tulitöitä. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Saarni Sirkuksen johtaja Aarni Pahajoki sanoo, että hänkin oli ajatellut tuottaa sirkusesityksiä Rovaniemellä, kun Zhang otti häneen yhteyttä ja tarjosi yhteistyötä Night Parkissa.

– Meillä kohtasivat aika hyvin suunnitelmat ja aikeet, ja se lähti siitä liikenteeseen sitten tämä koko asia.

Talvinen sää luo sirkusesityksiin omat haasteensa, mutta Pahajoki ottaa ne mieluusti vastaan.

– Sehän on meille mielenkiintoinen haaste, että mitä kaikkea me saamme tuotettua tällaisiin ääriolosuhteisiin. Mielenkiintoinen juttu on tulossa. Me tuodaan tänne ammattilaissarjan artisteja, kunnon sirkusshow'ta, tulta ja akrobatiaa.

Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen seisoo Keskuskentän jalkapallokentällä ja hymyilee kameralle.
Liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen aikoo pitää huolen jalkapallokentän ja jäänsulatusjärjestelmän kunnosta. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Rovaniemen kaupunki on sopinut yrittäjän kanssa, että Keskuskentän kenttäalue ja katsomo ovat yrityksen käytössä seuraavat viisi talvea, sanoo Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen.

– Jalkapallokausi loppuu lokakuussa ja uusi kausi alkaa huhtikuussa. Tämä uusi sopimus kattaa marraskuusta maaliskuulle eli täyttää sitä aikaa, jolloin kenttä ei ole muussa käytössä. Tässä on talvella hiihtolatu ja luistelualue, ja ne säilyvät kuntalaisten käytössä.

Kaupunki on luvannut paikat sillä edellytyksellä, että paikat pysyvät hyvässä kunnossa.

– Olemme tietysti erittäin tarkkoja siitä, että varsinkin jalkapallokentän kunto säilyy. Täällähän on alla jäänsulatusjärjestelmä, ja siitä aion pitää huolta, että sille ei tule vaurioita.

Vuokrasummaa Hämäläinen ei paljasta.

– Rahallinen korvaus on pieni mutta kohtuullinen. Toki yrittäjä maksaa käytetystä vedestä ja sähköstä erikseen.

Suosittelemme