Hyppää sisältöön

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky ulos, tilalle nousee Hans Sohlström – analyytikko: Breskyn lähtö ei ollut yllätys

Stora Enso kertoo tiedotteessaan, että toimitusjohtaja Bresky etsii uusia haasteita yhtiön ulkopuolelta.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky hymyilee kameralle yhtiön tiloissa Ruoholahdessa.
Stora Enson entinen toimitusjohtaja Annica Bresky. Arkistokuva vuodelta 2022. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Marika Harjumaa,
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky jättää tehtävänsä. Stora Enson tiedotteen mukaan hän etsii uusia haasteita yhtiön ulkopuolelta.

Uudeksi toimitusjohtajaksi nousee diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Hans Sohlström. Hän aloittaa uudessa pestissään heti.

58-vuotias Sohlström on viimeksi johtanut muun muassa Ahlströmiä, Ahlström Capitalia ja Rettigiä. Aiemmin hän toimi 20 vuoden ajan erilaisissa johtotehtävissä UPM-Kymmenessä.

Sohlström on ollut Stora Enson hallituksen jäsen. Hän jättää nyt hallitustehtävänsä.

Analyytikko: Breskyn lähtö ei ollut yllätys

Stora Enson viimeisin tulosjulkistus heinäkuulta ei ollut juhlavaa luettavaa metsäalan tämänhetkisestä tilanteesta. Yhtiön liiketulos ropisi huhti–kesäkuussa 93 prosenttia alas verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Tuolloin Bresky kommentoi, ettei näkyvissä ole merkkejä kysynnän virkoamisesta parempaan seuraavallakaan vuosineljänneksellä.

Inderesin pääanalyytikon Antti Viljakaisen mukaan Breskyn lähtö ei ole yllätys.

– Sen jälkeen kun pörssiyhtiö on käytännössä menettänyt kannattavuutensa kuten Stora Ensolle huhti-kesäkuussa kävi, niin toimitusjohtajan lähdöstä ei voi erityisen yllättynyt olla, Viljakainen sanoo Ylelle.

Viljakaisen mukaan on tyypillistä, että pörssiyhtiön hallitus haluaa hakea muutosta ja uusia tuulia, kun kannattavuus häviää. Lisäksi Stora Ensossa on hänen mukaansa tehty kyseenalaisia päätöksiä liittyen pääoman allokointiin ja De Jong Packagingin yritysostoon, joka tehtiin syklin huipulla.

Stora enso osti hollantilaisen De Jong Packagingin vuosi sitten reilulla miljardilla eurolla, mikä oli Viljakaisen mukaan ilmeinen ylihinta. De Jong Packaging Group on Benelux-maiden suurimpia aaltopahvipakkausten valmistajia.

Potkuja työntekijöille Suomessa ja muualla Euroopassa

Viimeisen tulosjulkistuksen aikaan Bresky sanoi, että ongelmien taustalla oli muun muassa kuluttajien vähentynyt kysyntä. Se puolestaan heijastui pakkausmateriaalien kysyntään. Myös sellun kysyntä oli pudonnut rajusti.

Toisaalta vuosi 2022 oli ennätysmäinen. Silloin yhtiön tulos parani neljännes toisensa jälkeen.

Kesäkuussa Stora Enso kertoi aloittavansa uudelleenjärjestelytoimet, jotka vaikuttavat yhtiön tehtaisiin ja tuotantoon Suomessa ja muualla Euroopassa sekä lukuisiin työntekijöihin.

Osana uudelleenjärjestelytoimia Stora Enso on sulkenut pysyvästi yhden neljästä aaltopahvin tuotantolinjasta Ostrołękan tehtaalla Puolassa ja päättänyt sulkea pysyvästi Näpin sahan Virossa. Neuvottelut De Hoopin aaltopahvin pintakartonkia valmistavan tehtaan suunnitellusta sulkemisesta Alankomaissa ovat yhä kesken.

Stora Enso ilmoitti syyskuun alussa päätöksestään sulkea Sunilan sellutehdas Kotkassa vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme