Hyppää sisältöön

Suutelukohun keskelle joutunut Jennifer Hermoso jätettiin maajoukkueesta – uusi valmentaja kutsui lakkoilevat pelaajat Kansojen liigaan

Espanja kohtaa naisten Kansojen liigassa Ruotsin perjantaina ja Sveitsin 26. syyskuuta. Uusi maajoukkuevalmentaja odottaa valittujen pelaajien osallistuvan otteluihin.

Jennifer Hermoso kuvassa.
Jennifer Hermoso pelaa meksikolaisjoukkue Pachucassa. Kuva: Hector Vivas / Getty Images
STT Urheilu,
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Montse Tome kutsui tuleviin Kansojen liigan otteluihin 15 tuoretta maailmanmestaripelaajaa, vaikka monet valituista ovat kertoneet olevansa maajoukkuelakossa.

Espanjan jalkapallo on ollut kohun keskellä lähes kuukauden, kun maan jalkapalloliiton (RFEF) puheenjohtaja Luis Rubiales suuteli MM-finaalin palkintoseremoniassa väkisin Jenni Hermosoa. Tapauksen jälkeen lukuisat pelaajat ilmaisivat tukensa Hermosolle ja kieltäytyivät edustamasta Espanjan maajoukkuetta.

Lakkoilevat pelaajat ovat vaatineet muutoksia Espanjan jalkapalloliiton toimintakulttuuriin. MM-kultajoukkueen päävalmentaja Jorge Vilda erosi tehtävästään syyskuun alussa, ja lopulta myös Rubiales jätti paikkansa RFEF:n puheenjohtajana Hermoson tehtyä hänestä rikosilmoituksen.

Jorge Vilda ja Luis Rubiales.
Jorge Vilda (vasemmalla) ja Luis Rubiales ovat eronneet tehtävistään. Kuva: FIFA / Getty Images

Tome ei valinnut Hermosoa maajoukkueryhmään. Tome kertoi jättäneensä Hermoson joukkueen ulkopuolelle, koska halusi suojella häntä.

– Olemme Jennin ja kaikkien pelaajien tukena.

Barcelonan supertähti Alexia Putellas sen sijaan valittiin joukkuetoveriensa Mapi Leonin ja Patri Guijarron kanssa. Leon ja Guijarro jättivät MM-kisat väliin protestina Vildan valmennusmetodeille.

39 pelaajaa, Putellas mukaan lukien, ilmoitti perjantaina jäävänsä sivuun maajoukkueen toiminnasta, kunnes naispelaajien asemaa saadaan parannettua. Tome väitti maanantaina keskustelleensa maajoukkuevalinnoista ennakkoon pelaajien kanssa.

– Luotan siihen, että nämä pelaajat ovat ammattilaisia. Heistä on juuri tullut maailmanmestareita, he rakastavat maajoukkuetta ja tiedän, että he ovat täällä (joukkueessa) huomenna. Tänään aloitamme uuden aikakauden maajoukkueessa, Vildan apuvalmentajana toiminut Tome sanoi.

Espanjan lakien mukaan maajoukkuekutsua on toteltava, ellei esimerkiksi loukkaantuminen estä pelaamista.

Montse Tome kuvassa.
Espanjan naisten uusi päävalmentaja Montse Tome nimitettiin tehtäväänsä 6. syyskuuta. Hän on ensimmäinen nainen maajoukkueen päävalmentajana. Kuva: Getty Images

Espanja kohtaa naisten Kansojen liigassa Ruotsin perjantaina ja Sveitsin 26. syyskuuta.

Rubialesille määrättiin perjantaina lähestymiskielto, joka estää häntä menemästä 200 metriä lähemmäs Hermosoa.

Rubialesia syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja pakottamisesta. Hän kiistää syytökset. Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Aleksander Ceferin otti tapaukseen kantaa sunnuntaina. Hänen mukaansa Rubialesin suudelma oli sopimaton eikä sitä voi ymmärtää.

– Mutta kun luin, että sitä käsitellään törkeänä rikoksena, rikosjuristina täytyy sanoa, että se on täysin epäloogista, lakimiestaustainen Ceferin sanoi.

Suosittelemme sinulle