Valtiovarainministeriön edustalla Helsingin Kruununhaassa kuuluu vasaran pauke.
Paikalla on yliopisto-opiskelijoita, jotka rakentavat näytösluonteista ”opiskelija-asuntoa” tänään ja huomenna budjettiriihtä käyvän hallituksen neuvottelupaikan edustalle.
Työt alkoivat tiistaina puoli kahdeksalta aamulla ja jatkuvat iltapäivään kello 17:ään saakka.
Esimerkiksi aamukahdeksan aikaan paikalla oli noin sata ihmistä.
Tempauksen taustalla on Suomen ylioppilaskuntien liitto eli SYL, joka vetoaa hallitukseen opiskelijoiden asumiseen kohdistuvaa leikkausta vastaan.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu 47 miljoonan euron leikkaus erityisryhmien investointiavustukseen sekä 363 miljoonan euron leikkaus yleiseen asumistukeen, josta opiskelijoihin kohdistuu arviolta 127–146 miljoonaa.
SYLin hallituksen puheenjohtajan Lotta Leinosen mukaan suunnitelma tarkoittaisi opiskelija-asuntojen rakentamisen alasajoa ja opiskelijoiden vuokranmaksukyvyn riistämistä.
– Opiskelija ei kuitenkaan voi jättää asumatta. Tässä on kyse perustarpeista: kodista, toimeentulosta, pärjäämisestä ja mahdollisuudesta opiskella, Leinonen sanoo Ylen haastattelussa.
– Leikkaukset ovat pysäyttäneet jo kesällä opiskelija-asuntohankkeita. Kuitenkin on valtava opiskelija-asuntopula, sanoo puolestaan SYLin asuntoasioista vastaava hallituksen jäsen Sonja Naalisvaara.
Naalisvaaran mukaan myös vuokrat nousevat, koska investointiavustukset tukevat opiskelija-asuntoja.
– Vuokrat nousevat, mutta tulot laskevat, kun asumistuesta leikataan. Opiskelijat joutuvat käyttämään entistä enemmän aikaa työn tekemiseen ja vähemmän opiskelemiseen, mikä hidastaa valmistumista.
SYL vaati jo aiemmin viime viikolla hallitukselta investointiavustuksen leikkauksen perumista tai ainakin kohtuullistamista ja jaksottamista, jotta opiskelija-asuntojen rakentaminen ei seisahdu.
Lisäksi liitto on vaatinut kaikkien opiskelijoiden säästämistä asumistuen leikkauksilta, jotta jokaisen mahdollisuus opiskella turvataan.
Orpon hallitus neuvottelee ensimmäisessä budjettiriihessään tiistaina ja keskiviikkona valtiovarainministeriössä. Neuvotteluja ei käydä remontin vuoksi tavalliseen tapaan Säätytalolla.
Paikalla Helsingin keskustassa olivat tiistaina myös muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Plan International Suomi ja ympäristöjärjestö Greenpeace.
SYLin edustajia laaja osanotto ei häirinnyt, päinvastoin.
– Olemme se sukupolvi, joka on tulevaisuudessa ratkaisemassa asioita. Koulutus ja opiskeleminen ovat ratkaisuja hyvin moneen yhteiskunnalliseen haasteeseen, Leinonen toteaa.
Rakentajat aikovat iltapäivällä päättää, tuleeko miniasuntoon harjakatto vai pulpettikatto.
– Toivottavasti vietämme illalla tupareita. Sinne voivat budjettiriihen neuvottelijatkin tulla, Sonja Naalisvaara sanoo.
Tiistaina Helsingissä nähtiin toisenlainenkin opiskelijoiden mielenilmaus, kun jopa kymmeniä osallistujia osoitti mieltään Helsingin yliopiston päärakennuksen aulassa.
Hekin osoittivat mieltään suunniteltuja leikkauksia vastaan ja vaativat samalla myös toimia Helsingin yliopistolta.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 20. syyskuuta kello 23:een asti.