Hyppää sisältöön

Opiskelijat osoittavat mieltään Helsingin yliopistolla – päärakennuksen aulassa kymmeniä osallistujia

Opiskelijat osoittavat mieltä Helsingin yliopistolla Petteri Orpon hallituksen leikkauksia vastaan. Samalla vaaditaan myös toimia Helsingin yliopistolta. Yliopisto ei puutu mielenilmaukseen, niin kauan kuin se sujuu rauhallisesti.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston edustalla, pitävät lakanaa, jossa lukee "yliopisto on vallattu".
Opiskelijat osoittavat parhaillaan mieltään yliopiston portailla ja aulassa. Kuva: Vesa Marttinen
Saara Hirvonen,
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Opiskelijat osoittavat parhaillaan mieltään Helsingin yliopistolla pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen leikkauksia vastaan.

Tiedotteessaan opiskelijat kertovat vallanneensa Helsingin yliopiston päärakennuksen. Tiedotteessa ei ole järjestäjätahon allekirjoitusta, mutta se on lähetetty nimellä ”Opiskelijat leikkauksia vastaan”.

Paikalla olevan Ylen toimittajan mukaan kenenkään kulkua sisään ja ulos ei estetä, myös luentoja voidaan järjestää normaalisti. Paikalla on muutamia kymmeniä opiskelijoita aamuyhdeksän aikaan.

Mielenilmaus alkoi tiistaiaamuna kello kahdeksan jälkeen eli samana päivänä, kun hallitus aloittaa hallituskautensa ensimmäisen budjettiriihen.

– Olemme vallanneet Helsingin yliopiston päärakennuksen aulan ja pysymme täällä hallituksen budjettiriihen loppuun asti, sanoo Helsingin yliopistossa teologiaa opiskeleva Valtteri Harakka.

– Haluamme osoittaa, että opiskelijat ovat tosi tärkeä osa Helsingin yliopistoa, ellei tärkein. Haluamme olla näyttävästi täällä tilassa ja ottaa tämä tila itsellemme, että saamme viestimme perille sekä yliopistolle että budjettiriiheen, toteaa Helsingin yliopistossa sosiologiaa opiskeleva Jonna Rajala.

Opiskelijoiden mielenilmauksella halutaan kiinnittää huomiota opiskelijoiden ahdinkoon, jota hallitus lisää tekemällä leikkauksia esimerkiksi asumisen tukiin. Opiskelijat myös haluavat, että yliopisto ottaa asiaan kantaa ja puolustaa heidän oikeuksiaan.

Mielenosoittajat muistuttavat, että ruoan hinnan nousu ja korkojen kasvu syventävät opiskelijoiden ahdinkoa entisestään. Toimeentulo-ongelmat, kasvavat suorituspaineet ja tulevaisuuden epävarma työelämä tekevät opiskelusta mahdotonta.

Tästä aiheutuvat uupumus- ja mielenterveysoireet koskettavat mielenosoittajien mukaan huolestuttavaa osaa opiskelijoista.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston aulassa 19.9.2023.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston aulassa. Kuva: Vesa Marttinen

Myös yliopistolta vaaditaan toimia

Tiedotteessa vaaditaan, että yliopisto ottaa kantaa ja puolustaa opiskelijoiden mahdollisuutta keskittyä opiskeluun ilman huolta toimeentulosta ja riippumatta kansalaisuudesta. Lisäksi vaaditaan välitöntä reagointia rasistiseen maahanmuuttopolitiikkaan, joka kurjistaa kansainvälisten opiskelijoiden asemaa.

Opiskelijoiden mukaan Helsingin yliopiston on tunnustettava opiskelijoihin kohdistuvien leikkausten eriarvoistava ja ahdinkoa lisäävä vaikutus. Tavoitteet sivistyksen ja demokratian edistämisestä eivät täyty, kun opiskelijat kituuttavat vuodesta toiseen leikkausten riepoteltavana, mielenilmauksen järjestäjät muistuttavat.

– Haluamme kiinnittää huomiota kansainvälisten opiskelijoiden asemaan. Nykyinen hallitus on harjoittamalla rasistista maahanmuuttopolitiikkaa heikentämässä kansainvälisten opiskelijoiden asemaa, sanoo Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan opiskelija Isla Arnivaara.

Jonna Rajala, Isla Aarnivaara ja Valtteri Harakka osoittavat mieltään Helsingin yliopiston päärakennuksessa.
Sosiologiaa opiskeleva Jonna Rajala, yhteiskuntapolitiikkaa opiskeleva Isla Aarnivaara ja teologiaa opiskeleva Valtteri Harakka osoittavat mieltään Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Kuva: Vesa Marttinen

Yliopisto ei puutu mielenilmaukseen

Helsingin yliopisto ei puutu mielenilmaukseen, niin kauan kuin se sujuu rauhallisesti.

– Emme puutu valtauksiin niin kaun kuin tilanne on rauhallinen. Jos tulisi tuhoa rakennukselle, silloin kutsumme poliisit, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Lindblomin mukaan toistaiseksi tilanne on ollut rauhallinen, mutta tilannetta seurataan aktiivisesti.

– Jaamme opiskelijoiden huolen siitä, että opiskelutukia leikataan. Tilanne on tiukka ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa eläminen on kallimpaa kuin muualla.

Kalliit kustannukset vaikeuttavat opiskelijoiden täyspäiväistä opiskelua ja hidastavat valmistumista.

– Kaikki huolet ja uhat kuormittavat opiskelijoita. Psykologina olen huolestunut opiskelijoiden jaksamisesta, heitä on tuettava kaikella tavalla.

Lindblomin mielestä lapsilta, nuorilta ja nuorilta aikuisilta ei pitäisi ensimmäisenä leikata.

– Jos opiskelijoiden tuli säilyy, he pystyvät valmistumaan ja heistä tulee tuottavai kansalaisia yhteiskunnan eri tehtäviin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 20. syyskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle