Hyppää sisältöön

Suomen pelastajapula syvenee, edessä ennakoidaan olevan jo valtakunnallinen katastrofi

Pelastusalan ammattilaisista on huutava pula. Kuopion pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen vaatii ylimmiltä päättäjiltä mahdollisimman pikaisia ratkaisuja.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen, Pelastusopiston edustalla.
Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen kantaa huolta siitä kuinka kauan pelastajapulan ratkaisemisessa vielä menee. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Petri Julkunen

Suomessa vaivannut pelastajapula on aiemmin hankaloittanut etenkin maaseudulla tehtäviä rekrytointeja. Alalla kerrotaan ongelmien alkavan näkyä nyt myös isoissa kaupungeissa. Kuopiossa sijaitsevan Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen odottaa ratkaisua valtion rahapussista.

– Nämä ovat priorisointikysymyksiä. Pelastajapula voidaan ratkaista rahalla. Me voimme tuplata oppilasmäärän, mutta se vaatii ensi vuonna yli neljä miljoonaa euroa ja seuraavina yli kuusi miljoonaa vuodessa.

Päättäjiin on oltu yhteydessä jo pitkän aikaa. Ratkaisuja ei ole syntynyt.

– Erilaisia raportteja ja selvityksiä on tehty päättäjille yli vuosikymmenen ajan, paperia on toimitettu jo pienen paperitehtaan verran, huokaa Parviainen.

”Valtakunnallinen katastrofi”

Pelastajapula on ollut julkisuudessa pitkään. Kainuun pelastusjohtaja Anssi Parviainen ennusti aiemmin tänä vuonna, että maassa voi olla edessä valtakunnallinen katastrofi, jos toimenpiteisiin ei ryhdytä. Ensimmäisenä ratkaisuna hänenkin mukaansa olisi Pelastusopiston oppilasmäärän nostaminen.

Tuoreeltaan myös Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto vaativat Pelastusopistolle useiden miljoonien eurojen vuotuista lisärahoitusta ongelman korjaamiseksi. Vuonna 2022 opistoon otettiin noin 500 uutta opiskelijaa. Uusia pelastajan virkoja avautuu vajaan kymmenen vuoden aikana lähes 2 500.

Pelastusopisto on valtion oppilaitos, joka kouluttaa hätäkeskustoiminnan ja pelastusalan ammattilaisia koko Suomeen.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 21. syyskuuta 2023 klo 23:een asti.

Suosittelemme