Hyppää sisältöön

Jennifer Hermoso syyttää Espanjan jalkapalloliittoa pelottelusta ja uhkailusta – otti kantaa maajoukkuevalintoihin

Espanjan päävalmentaja Montse Tome on kutsunut maajoukkuelakossa olevia pelaajia Kansojen liigaan. Pelaajat uskovat, että kyse on taloudellisesta ja oikeudellisesta pelottelusta.

Jennifer Hermoso
Jennifer Hermoson mielestä Espanjan jalkapalloliiton toiminnassa on kyse vallankäytöstä. Kuva: Getty Images
Henri Kaukonen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Jennifer Hermosoa ei valittu Espanjan maajoukkueeseen, joka pelaa tällä viikolla Kansojen liigassa.

Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen suutelukohun keskelle joutunut Hermoso otti sosiaalisessa mediassa kantaa uuden päävalmentajan Montse Tomen päätökseen kutsua maajoukkuelakossa olevia pelaajia Kansojen liigaan. Tome perusteli Hermoson kutsumatta jättämisen pelaajan suojelulla. Hermoso kritisoi maan jalkapalloliiton tapaa käsitellä asiaa.

Tome valitsi useita lakkoon ryhtyneitä naisten maajoukkuepelaajia syyskuun lopun Kansojen liigan otteluihin, eikä Hermoso ymmärrä tätä. Samalla pelaaja syyttää Espanjan jalkapalloliittoa pelottelusta ja uhkailusta. Hän pitää liiton toimintaa ristiriitaisena.

– Ympäristön kerrotaan olevan turvallinen kollegoilleni, mutta samalla he jättävät minut kutsumatta suojallakseen minua, Hermoso kirjoittaa viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä.

Tome valitsi muun muassa tähtipelaaja Alexia Putellasin ja 14 muuta maailmanmestaria joukkueeseen. Päävalmentaja väitti maanantaina keskustelleensa tuoreista maajoukkuevalinnoista ennakkoon pelaajien kanssa.

– Luotan siihen, että nämä pelaajat ovat ammattilaisia. Heistä on juuri tullut maailmanmestareita, he rakastavat maajoukkuetta ja tiedän, että he ovat täällä (joukkueessa) huomenna, Tome kertoi Kansojen liigan alla.

Hermoso uskoo, että maajoukkuekutsuissa on kyse vallankäytöstä.

– Pelaajat ovat varmoja, että tämä on jälleen yksi jaottelun ja manipuloinnin keino, jolla pelotellaan ja uhkaillaan meitä oikeudellisilla ja taloudellisilla seurauksilla, meksikolaista Pachucaa seurajoukkuetasolla edustava Hermoso kirjoitti.

Pelaajia voivat odottaa kovat seuraukset, jos he eivät osallistu maajoukkuetoimintaan.

Espanjan urheilulain mukaan pelaajat voivat joutua maksamaan noin 30 000 euron sakot, jos he kieltäytyvät osallistumasta maajoukkuetoimintaan. Kieltäytymisestä voi seurata myös useamman vuoden edustuskielto maajoukkueessa.

Näin suutelukohu on edennyt

Espanja saavutti elokuussa maailmanmestaruuden Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelatuissa jalkapallon MM-kilpailuissa, mutta maan ensimmäisen naisten maailmanmestaruuden ja mestaruushumun sijaan keskustelua on hallinnut Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajan Luis Rubialesin käytös. Hän suuteli Hermosoa väkisin suulle palkintoseremonian yhteydessä.

Tapauksen jälkeen lukuisat pelaajat ilmaisivat tukensa Hermosolle ja kieltäytyivät edustamasta Espanjan maajoukkuetta. Perjantaina 39 pelaajaa ilmoitti, ettei tilanne ole sellainen, että he voisivat palata maajoukkueeseen.

Lakkoilevat pelaajat ovat vaatineet muutoksia Espanjan jalkapalloliiton toimintakulttuuriin. MM-kultajoukkueen päävalmentaja Jorge Vilda erotettiin tehtävästään syyskuun alussa, ja lopulta myös Rubiales jätti paikkansa liiton puheenjohtajana.

Espanja kohtaa naisten Kansojen liigassa Ruotsin 22. syyskuuta ja Sveitsin 26. syyskuuta.

Juttua muokattu 19.9. klo 14.20: Lisätty tieto, että maajoukkuetehtävistä kieltäytyviä pelaajia voi odottaa tuntuvat sanktiot.

Suosittelemme sinulle