Hyppää sisältöön

Korkeasti koulutetut naiset sairastuvat muita useammin rintasyöpään – alkoholinkäytön vähentäminen pienentäisi riskiä

Syitä korkeampaan sairastavuuteen ei tiedetä tarkkaan, mutta ainakin lapsiluku ja myöhäinen ensisynnytysikä vaikuttavat asiaan.

Mammografia-tutkimus.
Kun peruskoulutetuilla todetaan vuosittain noin 200 rintasyöpää 100 000:ta henkilöä kohden, korkeasti koulutetuilla niitä todetaan 260. Kuva: AOP
Marika Harjumaa

Korkeasti koulutetuilla naisilla on noin 30 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin peruskoulutetuilla. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Taustalla arvioidaan olevan monia tekijöitä.

Tutkimuspäällikkö Sanna Heikkinen Suomen syöpärekisteristä kertoo, että suurimmat vaikuttavat tekijät liittyvät lisääntymisterveyteen.

– Tiedämme, että korkeasti koulutetuilla naisilla on vähemmän lapsia ja korkeampi ensisynnytysikä. Nämä tekijät vaikuttavat aika isostikin rintasyövän riskiin.

Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan korkeasti koulutettujen naisten vaihdevuodet alkavat myöhemmin kuin matalammin koulutettujen. He myös käyttävät muita useammin vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa.

Korkeasti koulutetut juovat enemmän alkoholia

Myös elintavoilla on osansa asiaan. Tutkimusten mukaan monissa länsimaissa korkeasti koulutetut naiset kuluttavat enemmän alkoholia kuin perusasteen koulutuksen saaneet. He voivat myös olla useammin istumatyössä kuin muut.

Moniin rintasyövän taustatekijöihin nainen ei voi itse helposti vaikuttaa.

– Esimerkiksi alkoholin kulutusta voi jokainen kuitenkin vähentää. Tiedetään, että jo kohtuullinenkin alkoholin käyttö lisää rintasyöpäriskiä ja riski kasvaa kulutuksen mukana. Samoin istumatyössä oleva voi aktivoida itseään liikkumaan päivän aikana, Sanna Heikkinen sanoo.

Hänen mukaansa korkeasti koulutettujen korkeamman sairastavuuden taustalla voi olla myös tekijöitä, joita ei ole vielä tunnistettu.

– Korkeasti koulutetut käyvät myös useammin rintasyöpäseulonnoissa, jolloin saatetaan todeta enemmän pieniä varhaisessa vaiheessa olevia kasvaimia, joista osa ei olisi koskaan aiheuttanut oireita.

Heikkinen painottaa rintasyöpäseulontoihin osallistumista. Suomessa niihin osallistutaan melko hyvin: 80 prosenttia kutsutuista käy mammografiassa.

Tutkimuksissa korkeasti koulutettuihin on laskettu vähintään alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet ja peruskoulutettuihin peruskoulun käyneet.

Syöpärekisterissä on koulutustietoja 80-luvun lopulta lähtien. Ero korkeakoulutettujen ja muiden välillä on ollut nähtävissä siitä lähtien.

– Samat erot ovat säilyneet koko tarkastelujakson ajan eli 80-luvun lopulta tähän päivään. Eräässä norjalaistutkimuksessa näitä eroja on havaittu jo 70-luvulta lähtien, Heikkinen sanoo.

Katso myös:

A-studio: Kuka pääsee rintasyöpäseulontaan? Suomi ei aio laajentaa rintasyöpäseulontaa alle viisikymppisiin naisiin, vaikka EU niin suosittelee. Saara Laitilan syöpä löytyi omalla rahalla maksetussa tutkimuksessa 46-vuotiaana.

Suosittelemme