Hyppää sisältöön

Varkauden kaupunki kiistää Otkesin näkemyksen junaturmista ja epäilee syyksi säiliövaunujen jousia

Onnettomustutkintakeskus pitää Varkauden Akonniemen radalla tapahtuneiden säiliövaunujen suistumisen syynä junarataa. Varkauden kaupunki puolestaan epäilee syyn löytyvän vaunujen jousituksesta.

Tampereen yliopiston henkilöt ja radanmittauslaitteisto Akonniemen radalla 3. huhtikuuta 2023.
Tampereen yliopiston tutkijat mittaavat Akonniemen rataa viime huhtikuussa. Kuva: Tampereen yliopisto
Pekka Niiranen

Varkauden kaupunki kiistää Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) näkemyksen siitä, että junaradan virheet olisivat aiheuttaneet säiliövaunujen suistumisen Akonniemen teollisuusalueen yksityisraiteella.

Varkauden kaupungin hallinnoimalla rataosuudella on suistunut tyhjillään olleita vaunuja jo neljästi, joista tuorein tapaus on viime vuoden joulukuulta. Radalla kuljetetaan vuosittain 200 000 litraa polttoainetta.

Samalla rataosuudella on tapahtunut samantyyppinen suistuminen jo neljästi. Video: Sami Takkinen / Yle

Otkesin mukaan junan raiteelta toiselle ohjaavan vaihteen läheisyydessä on käytetty poikkeuksellisen lyhyttä kiskon pätkää, joka ei riitä ylläpitämään suunniteltua raidegeometriaa. Otkesin tutkijat pitävät myös kohdan raideleveyttä liian suurena.

Satamapäällikkönä toimiva Janne Kuronen ei allekirjoita Otkesin tutkijoiden näkemystä. Hänen mukaansa rata täyttää vaatimukset, sillä päinvastaisessa tapauksessa rata suljettaisiin.

– Rata tarkastetaan kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Raideleveys mitataan silloin 10 metrin välein, kaltevuudet mitataan ja katsotaan, onko vaihteissa kulumia. Myös pölkyt tutkitaan ja katsotaan, onko kasvillisuutta raivattava.

Kurosen mukana kaupunki investoi radan kunnossapitoon vuosittain 20 000–30 000 euroa.

Raiteilta suistunut säiliövaunu lumisessa maisemassa.
Onnettomuustutkintakeskukselta saatu valokuva Akonniemen raiteella sattuneesta suistumisesta. Kuva: VR-Yhtymä Oy

”Jouset paukkuvat”

Varkauden kaupungin mukaan radan geometria on ollut samanlainen jo 1980-luvulta alkaen. Satamapäällikkö epäileekin, että vaunujen suistumisen syy voi johtua muista tekijöistä, joista yksi ovat radalla kulkevat vaunut.

– Kaikki suistumiset ovat tapahtuneet jäätävissä olosuhteissa, jolloin on ollut kova pakkanen ja paljon irtolunta, Kuronen muistuttaa.

Hän uskoo, että suistumiset johtuvat tyhjien säiliövaunujen lehtijousista. Jouset ovat alhaalla silloin, kun vaunut ovat matkalla satamaan, eli kun ne ovat täynnä polttoainetta. Kun vaunut on tyhjennetty, jousien pitäisi palautua takaisin alkuasentoonsa.

– Jouset ovat voineet jäätyä, jolloin ne eivät palaudu takaisin normaalisti vaan yhtäkkiä, Kuronen esittää.

Hänen mukaansa jousten voima on niin suuri, että ne voivat yhtäkkisesti lauetessaan heilauttaa vaunun pois tasapainosta.

– Sitä me emme pysty kuitenkaan vielä näyttämään toteen.

Epäilyille aiotaan hakea todisteita kameralla, joka asennetaan satamaan loka-marraskuun aikana.

Varkauden kaupungin näkemyksestä kertoi aiemmin Savon Sanomat.

Suosittelemme