Hyppää sisältöön

THL suosittelee iäkkäille ja riskiryhmille syystalven tehosteannosta päivitetyllä koronarokotteella

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Koko väestön rokottamiselle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Koronarokotteita valmiina astioissa.
Suomella ei ole suunnitelmia käyttää varastossa olevia BA.4/5-koronarokotteita syystalven tehosteannoksina. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Johannes Blom

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että syystalven tehosterokotukset annetaan päivitetyllä Comirnaty-koronarokotteella.

Euroopan lääkevirasto EMA antoi syyskuun alussa hyväksyntänsä Pfizerin rokotteelle, joka on räätälöity XBB.1.5-muunnosta varten.

Suurin osa Suomessa ja maailmalla nyt tavatuista koronavirusmuunnoksista on XBB-alalinjoja, jotka ovat perimältään ja ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia.

Alalinjat kiertävät aiemmilla rokotteilla aikaansaatua immuniteettia. Tästä syystä sekä EMA että THL suosittavat päivitettyjä rokotteita.

XBB.1.5-rokotteita on alettu toimittamaan hyvinvointialueille. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada.

Voimassa olevan yhteishankintasopimuksen mukaan Suomeen tulee syyskuussa hieman yli miljoona annosta päivitettyä Comirnaty-rokotetta.

Hauraimpien ryhmien rokotuksia voidaan aikaistaa

THL linjasi elokuussa, että se suosittelee koronarokotteen syystalven tehosteannoksen antamista 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

THL suosittelee, että syystalven tehosterokotteet annetaan pääasiassa samaan aikaan kuin influenssarokotteet.

Hyvinvointialueet voivat kuitenkin oman harkintansa mukaan aikaistaa kaikkein hauraimpien riskiryhmiin kuuluvien koronarokotuksia. Muutamissa Euroopan maissa näin on jo päätetty toimia.

Ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo THL:n tiedotteessa, että kaikista hauraimmilla ryhmillä tarkoitetaan esimerkiksi ikääntyneiden pitkäaikaishoitolaitoksissa asuvia ja voimakkaasti immuunipuutteisia.

Koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut rokoteannokset antavat THL:n mukaan yhä hyvän suojan vakavaa tautia vastaan.

Ei ole odettavissa, että uudet rokotteet suojaisivat paremmin lieväoireiselta taudilta.

Suosittelemme sinulle