Hyppää sisältöön

Suomen vanhimman elokuvakeskuksen syksy käynnistyy juhlatunnelmissa

Oulun elokuvakeskus näyttää kansallisen audiovisuaalisen instituutin syyssarjassaan elokuvia ajalta, jolloin elokuvakeskus oli alkutaipaleellaan.

Kavin aluesarjan vetäjä Antti Autio seisoo omassa olohuoneessaan
Antti Autio on valinnut Oulun Kavin syyssarjaan elokuvia monipuolisesti. Kulttuuritalo Valveella nähtävät leffat esitetään filmiltä. Kuva: Marko Siekkinen / Yle
Marko Siekkinen

Oulun Elokuvakeskus juhlii 50-vuotista taivaltaan. Kyseessä on Suomen vanhin maakunnallinen elokuvakeskus.

Oulussa tämän vuoden Kavin alueellisen syyssarjan ohjelmisto koostuu lähinnä 1970-luvun alun filmeistä.

Kulttuuritalo Valveella nähtävät syyssarjan elokuvat ovat elokuvahelmiä, jotka on koonnut aiempien vuosien tapaan Kavin Oulun aluesarjan vetäjä Antti Autio.

Esimerkiksi syyskuun lopulla nähdään harvoin esitetty Peter von Baghin elokuva Kreivi. Vuonna 1971 valmistunut elokuva on dokumenteistaan tunnetun von Baghin ainoa fiktio.

– Se on elokuvalliselta muodoltaan aivan erityinen, tavallaan metaelokuvallinen juttu. Tämä elokuva on jäänyt aika vähälle huomiolle ja halusin sen tässä juhlavuoden sarjassa ottaa esiin. Peter on alun perin Oulun poikia ja hän on jossain määrin ollut mukana myös elokuvakeskuksen varhaisessa historiassa, niin ajattelin, että tämä olisi hyvä valinta tälle kaudelle.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestää Oulun esitystoiminnan lisäksi aluesarjoja kahdeksalla muulla paikkakunnalla.

Suosittelemme