Hyppää sisältöön

Jyväskylä on saamassa uuden, järeän maamerkin – katso neljä vaihtoehtoa vesitorniksi

Uuden vesitornin on määrä korvata nykyinen Harjun vesitorni ja turvata Jyväskylän keskusta-alueen veden saanti.

Kuvakollaasi Jyväskylän vesitornin ideakilpailun ehdotusten havainnekuvista.
Energiayhtiö Alva ja Jyväskylän kaupunki järjestävät vesitornin ulkoasusta kilpailun, sillä 40 metrin korkuinen torni on varsin näkyvä elementti kaupunkikuvassa. Kuva: Jyväskylän kaupunki, kuvankäsittely: Antti Seppälä / Yle
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän Taulumäelle suunnitteilla olevan uuden vesitornin ideakilpailun työt on julkistettu.

Ideakilpailun tavoitteena on ollut löytää arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen toteutusvaihtoehto.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kesän aikana pidettyyn kilpailuun osallistuneita neljää ohjelman mukaista työtä voi kommentoida syyskuun loppuun saakka kilpailun verkkosivuilla. Tänä aikana kilpailuraati kuulee myös kutsuttuja asiantuntijoita.

Jyväskylän Taulumäen uusi vesitorni on tulossa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampuksen ja Tuomiojärven väliin jäävälle harjualueelle. Uuden vesitornin toteuttaa Alva-yhtiöt.

Uusi torni korvaa nykyisen Harjun vesitornin ja turvaa keskusta-alueen veden saannin. Harjun vesisäiliö on peräisin 1950-luvulta ja se on käyttöikänsä päässä.

Taulumäelle suunniteltu vesisäiliö on tilavuudeltaan merkittävästi Harjun säiliötä suurempi, 7000 kuutiota.

Uuden vesitornin sijoitusalueella on tällä hetkellä Aatoksenkadun koirapuisto sekä Nisulan käytöstä poistettu lämpövoimala, jota on syyskuussa alettu jo purkaa. Koirapuisto siirtyy vesitornin rakentamisen ajaksi väistöön Viitaniemeen.

– Tuleva vesitorni on kookas ja sijoittuu näkyvälle paikalle Taulumäen harjulle, joten se on teknisesti ja myös kaupunkikuvallisesti haastava suunnittelutehtävä, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Ora Nuutinen Jyväskylän kaupunkisuunnittelusta.

Vesitornin kilpailuohjelman mukaan kilpailun arvioinnissa pääpaino on ehdotusten arkkitehtonisessa ja kaupunkikuvallisessa ilmeessä sekä ympäristöön ja maisemaan sovittamisessa.

Ratkaisun pitää olla myös teknis-taloudellisesti toteuttamiskelpoinen. Kilpailutyössä on pitänyt huomioida myös kohteen valaistus sekä vuodenaikojen vaihtelut.

Taulumäen uuden vesitornin ideakilpailun voittaja ratkaistaan lokakuussa. Kilpailun järjestäjä pidättää kuitenkin oikeuden olla hyväksymättä mitään kilpailuehdotuksista.

Alvan mukaan uuden vesitornihankkeen alustava kustannusarvio on 15–16 miljoonaa euroa. Rakentamisen toivotaan alkavan vuonna 2025.

Havainnekuva ehdotuksesta "Iltasoitto" Jyväskylän Taulumäen vesitornin ideakilpailuun.
Iltasoitto-kilpailutyön nimi viitannee nykyiseen Harjun vesitorniin, jonka laelta soitetaan kesäisin tunnettu iltasoitto, joka kuuluu yli koko Jyväskylän keskustan. Kuva: Jyväskylän kaupunki
Havainnekuva ehdotuksesta Kontraposto Jyväskylän Taulumäen vesitornin ideakilpailuun.
Kontraposto-kilpailutyön pinnassa on eräänlaisia kierteisiä viiluja. Kuva: Jyväskylän kaupunki
Havainnekuva Onda-vesitorniehdotuksesta paikallaan.
Onda-kilpailutyössä vesitornin ylle näyttää ikään kuin laskeutuneen kevyt harso. Kuva: Jyväskylän kaupunki
Havainnekuva ehdotuksesta "Albedo" Jyväskylän Taulumäen vesitornin ideakilpailuun.
Albedo-nimisessä kilpailutyössä vesitornin ulkopinnassa on ristikkokuviota. Kuva: Jyväskylän kaupunki

Suosittelemme