Hyppää sisältöön

Analyysi: Stora Enson Annica Bresky saattoi tehdä virheitä, mutta isoista investoinneista vastaa myös yhtiön hallitus

Yli 90 prosentin tulosromahdus toi Annica Breskylle lähtöpassit Stora Enson toimitusjohtajan paikalta. Virheinvestoinneista vastaa kuitenkin myös yhtiön hallitus.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky poseeraa hymyillen kameralle yhtiön tiloissa Ruoholahdessa.
Annica Bresky toimi Stora Enson toimitusjohtajana joulukuusta 2019. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Hannele Muilutaloustoimittaja

– Shokkiuutinen, sanoi Storan Enson Belgian tehtaan myynnin johdossa toimiva tuttava kuultuaan, että toimitusjohtaja vaihtuu.

Annica Breskyn lähtö toimitusjohtajan pallilta tuli eilisiltana monille täytenä yllätyksenä.

Stora Enson uusi toimitusjohtaja Hans Sohlström esittäytyi iltapäivällä yhtiön henkilökunnalle videon välityksellä.

– Suorapuheinen, selväsanainen, korosti joukkuepeliä, Stora Enson Kaukopään tehtaan pääluottamusmies Arto Hulkko kuvailee.

Hulkko huomauttaa kuitenkin, että Sohlström on ollut Stora Enson hallituksessa pari vuotta.

– Eikö hallitus siunaa toimitusjohtajan esitykset?

Jos vääriä investointeja tai muita päätöksiä on tehty, niistä vastaa hallituskin.

Sellu ei käy kaupaksi

Stora Enso tulos romahti toisella neljänneksellä 93 prosenttia, mutta huonosti meni muillakin metsäyhtiöillä. Kysyntä romahti, kun asiakkaiden varastot ovat koronahamstrauksen jäljiltä vielä pullollaan. Samaan aikaan yhtiöiden piti maksaa puuraaka-aineesta enemmän Venäjän-tuonnin loppumisen takia.

Takana on kuitenkin loistelias edellisvuosi, jona Stora Enso ja kaksi muuta metsäjättiä UPM ja Metsä Group tekivät ennätystuloksia vuosineljännes toisensa perään. Metsäteollisuus on aina ollut suhdanneherkkä ja jossain vaiheessa heiluri heilahtaa taas ylös. Bresky ei saanut jäädä odottelemaan uutta nousua.

Tekikö Bresky jotain väärin?

Bresky oli heinäkuussa tulosjulkistuksen jälkeen yllättävän synkkä. Usein toimitusjohtajat pyrkivät näkemään jotain valoa edes aikojen päässä. Sijoittajat palkitsevat sitten parhaimmillaan kurssinousulla. Bresky ei lupaillut mitään.

UPM kertoi puolestaan kesällä 70 prosenttia romahtaneesta tuloksesta, ja toimitusjohtaja Jussi Pesonen ilmoitti, että pohja on saavutettu. Hän saattoi luvata liikoja.

Suhdanne ei ole paranemassa.

Metsäjättien tulokset lepäävät aina vaan pitkälti sellun varassa ja sellun hinta makaa pohjamudissa.

Stora Enson ja UPM:n Etelä-Amerikan tehtailtaan viemän lyhytkuituisen sellun hinta romahti vuoden takaisesta keväällä 40 prosenttia. Suomesta vietävän havusellun hinta on pudonnut neljänneksen.

Suomalaisten metsäyhtiöiden päämarkkina-alue on Eurooppa, joka vajoaa taantumaan. Kysyntä tuskin virkoaa vuodessa.

Toinen tärkeä kohdemaa Kiina ei saa talouskasvua pandemian jäljiltä kunnolla käyntiin. Sellu ei käy kaupaksi entiseen malliin.

Liikaa paukkuja pakkauksiin

Stora Enson kartonkiin panostaminen saattoi lähteä nettikaupan siivittämänä liian koville kierroksille.

Oulussa yksi paperikone muunnettiin kartonkikoneeksi ja toisen muuntaminen on tekeillä. Kartonkien ja pakkausten valmistusta lisäsi kuitenkin moni muukin yhtiö, joten kapasiteettia tuli liikaakin.

Koneiden muuntaminen on kallis investointi ja rasittaa yhtiön tasetta.

Pakkausmateriaali heiluu sekin suhdanteiden mukana. Inflaatio hiljensi nettikauppaa, joten televisioiden ja porakoneiden kääreeksi menee nyt vähemmän pahvia.

Esimerkiksi Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen totesi Ylelle, että hollantilaisen De Jong Packagingin ostaminen vuosi sitten ei ollut hyvä kauppa, vaan reilu miljardi euroa oli ilmeinen ylihinta. De Jong Packaging Group on Benelux-maiden suurimpia aaltopahvipakkausten valmistajia.

Isossa yhtiössä toimitusjohtaja todennäköisesti esittelee investoinnin hallitukselle, joka tekee isoissa hankkeissa lopullisen päätöksen. Huonoista investoinneista kuuluu syyttää hallitustakin.

Stora Enso halusi eroon paperitehtaista, koska paperin kysyntä hiipuu. Paperitehtaille ei kuitenkaan parveillut ostajia ja paljolti toimintaa jouduttiin ajamaan alas. Näin tehtiin muun muassa Anjalan paperitehtaalle.

Esimerkiksi UPM:n strategiana taas on ajaa painopaperikoneita niin kauan kuin kysyntää riittää ja sitten viimeinen sammuttaa valot. Pakkauspuolelle yhtiö ei ole pyrkinyt.

Hans Sohlströmistä odotetaan saneerausjohtajaa. Kustannuksia on karsittava kun kysynnän piristymistä ei ole näköpiirissä.

Sohlström saatteli yhteen erikoispapereita valmistavan Ahlströmin ja Munksjön sellutehtaan, ja sai syntyneen yhtiön toimitusjohtajana kuntoon. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa UPM-Kymmenessä.

Stora Ensolla on pitkästä aikaa suomalainen Pietarsaaressa syntynyt vetäjä.

Kauppalehden viiden vuoden takaisessa haastattelussa hän kertoi halunneensa jo lukiolaisena kansainvälisen teollisuusyhtiön toimitusjohtajaksi.

Suosittelemme