Hyppää sisältöön

Ruoka on jo niin kallista, että osa opiskelijoista päätyy jopa varastamaan: ”Aliravitun oman käden oikeus”

Tilastokeskuksen mukaan ruoka oli elokuussa vielä lähes seitsemän prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Se näkyy myös opiskelijoiden ruokailutottumuksissa.

ammattikorkeakoulun valtauksessa kyltti jossa lukee
Ylelle kokemuksiaan kertoneet opiskelijat sanoivat muun muassa ruokavalionsa yksipuolistuneen, kun rahaa on käytettävissä vähän. Opiskelijat osoittivat eilen mieltään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMKissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Kati Ala-Renko

Yle kysyi yleisöltä verkossa, miten kohonneet elinkustannukset ovat vaikuttaneet opiskelijoiden ruokailutottumuksiin. Pyysimme myös parhaat vinkit edulliseen ruokailuun.

Vastauksista selviää, että korkea hintataso on lyönyt leimansa suurimman osan ruokavalintoihin.

Osa opiskelijoista on esimerkiksi lisännyt osa-aikatöiden tekemistä. Toiset taas ovat joutuneet hyvinkin tiukoille ja karsimaan ruokavaliotaan rankalla kädellä.

Keinopankki on laaja, eivätkä kaikki toimet kestä päivänvaloa.

Vaikka ruuan pahin hinnannousu on ainakin toistaiseksi ohi, oli ruoka tilastokeskuksen mukaan elokuussa vielä 6,8 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Lisää: Asumisen ja ruuan hinnat kasvattavat inflaatiota nyt eri tahtiin: katso Ylen Ruokakoneesta, miten eri tuotteiden hinnat muuttuivat

Tässä artikkelissa olevat lainaukset on poimittu Ylen juttuun tulleista kommenteista.

Jos rahat eivät riitä, otetaan käyttöön oman käden oikeus

On olemassa keinoja saada ruokaa myös ilmaiseksi. Pääosa opiskelijoiden kertomista tavoista on viattomia.

Ylelle kerrottiin niin dyykkauksesta eli ruuan etsimisestä roska-astioista kuin syömisestä vanhempien luonakin. Vanhempien lihapatojen ääressä on tarjolla ilmainen ateria ja luonnosta kerätään marjoja ja sieniä.

Aino kertoo joutuneensa ottamaan käyttöön kovemmat selviytymiskeinot.

Jotta rahat riittäisivät vuokraan, hän syö nykyisin vähemmän.

Aina sekään ei riitä.

– Käytössä ovat jo keinot kuten opiskelijaruokailu, ruokajono ja tiukan paikan tullen köyhän ja aliravitun oman käden oikeus.

Tiedän monia vähävaraisia, jotka joutuvat usein varastamaan ruokaa selvitäkseen. Joskus pakon edessä toimin itsekin näin.

Aino, Helsinki

Hän on huolissaan hallituksen suunnitelmista leikata asumistukea.

– Nostan jo nyt täydet opintolainat, ja rahat menevät täysin elämiseen. Jos asumistuesta leikataan, joudun kaventamaan ruokailua entisestään.

Aino esiintyy tässä jutussa keksityllä nimellä asian arkaluontoisuuden vuoksi. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen toimituksen tiedossa.

Lisää: Opiskelija Taneli Niskanen kerää välillä pulloja, jotta rahat riittäisivät ruokaan

Seinäjoen ammattikorkeakoulu opiskelijat kertovat, mikä on opiskelijalounaan merkitys. Kuvassa opiskelijat Juuso Heinonen ja Anton Pulkkis. (Video: Kati Ala-Renko/toimittaja, Tarmo Niemi/kuvaus ja editointi)

Opiskelijalounas nousee arvoon arvaamattomaan

Säästökeinona toistuu opiskelijalounaan suosiminen. Opiskelijalounas voi olla päivän ainut lämmin ateria ja joku kertoo syövänsä sen jopa kahdesti päivässä.

Opiskelijalounaan hinnaksi jää Kelan ateriatuen jälkeen 2,95 euroa.

Pyrin syömään lämpimän aterian yliopistoravintolassa, jotta kotona ei tarvitsisi laittaa viikkoa kohden kuin kaksi ruokalajia.

Aurora Kuusisto, Tampere

Useissa korkeakoulukaupungeissa toimivissa Compass Groupin Food&Co-opiskelijaravintoloissa on huomattu muutos reilun vuoden aikana.

– Olemme havainneet, että annoskoot ovat kasvaneet. Ateriatuettua opiskelijalounasta pidetään entistä tärkeämpänä taloudellisesti ja hyvinvoinnin näkökulmasta, kertoo asiakkuuspäällikkö Hannele Pirhonen Compass Groupilta.

Opiskelijat ovat ottamassa lounasta ravintolassa.
Opiskelijalounaalla annoskoot ovat kasvaneet monessa paikassa, kerrotaan opiskelijaravintolaketjuista. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Pirhonen kertoo myös toisesta havainnosta: opiskelijat ostavat nykyisin enemmän perushintaista lounasta kuin kalliimpaa erikoishintaista lounasta. Neljän, viiden euron hintainen lounas koetaan siis jo liian kalliiksi.

Kampusravintoloita pyörittävässä Juveneksessa on huomattu sama ilmiö.

– Annoskoot suurenivat ainakin viime vuonna. Siitä on pääteltävissä, että osa opiskelijoista tankkaa päivän ainoan lämpimän ateriansa opiskelijaravintolassa, kommentoi toimitusjohtaja Bodil Ståhl sähköpostitse.

Koronan myötä hybridiopiskelumalli on saanut aikaan sen, että opiskelupaikkakunnalle ei muuteta välttämättä ollenkaan, vaan jäädään vanhempien ruokapöytien ääreen.

Tänä syksynä liikehdintää kampuksille päin on ollut jälleen enemmän, jatkaa Ståhl.

Ruokavalio on yksipuolistunut

Useat opiskelijat kertoivat vastauksissaan, että hintojen nousu näkyy ruokavalion yksipuolistumisena. Aterioita kokataan edullisemmista raaka-aineista ja ostokset keskitetään tarkoin valittuun kauppaan.

Toisille edullisempi ruokavalio tarkoittaa lihan ja kalan karsimista, osalle taas kasvisten, hedelmien ja marjojen vähentämistä.

Syön yksipuolisemmin, enkä esimerkiksi osta tuoreita vihanneksia tai hedelmiä samalla tavalla kuin ennen.

Iinestiina Lappalainen, Turku

Helsinkiläinen Taina Saarinen kertoo nousseiden elinkustannusten kurjistaneen huomattavasti arkea.

– Joko joudun syömään paljon yksipuolisempaa ruokaa tai sitten rahat ovat pois muualta. En koe, että opiskelijoiden tulisi vielä yrittää syödä halvemmin, vaan hintojen nousua tulisi hallituksen taholta kompensoida sosiaaliturvaetuuksissa.

Alekoodein varustettuja kanapakettaja.
Alehintaiset ja punalaputetut tuotteet ovat keino säästää elintarvikeostoissa. Ravitsemusterapeutin mukaan ruuan monipuolisuus kärsii usein ensimmäisenä, kun ruokahankinnoissa säästetään. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Ravitsemusterapeutti vinkkaa

Pohjanmaan hyvinvointialueella toimiva ravitsemusterapeutti Salli Kosonen kuulee usein vastaanotolla kommenttia siitä, miten kustannusten nousu vaikuttaa ruokavalintoihin.

– Ruuan monipuolisuus kärsii varmasti ensimmäisenä.

Vertailen tuotteiden hintoja ja valmistan yksinkertaisempaa ruokaa. Ostan myös enemmän sesonkivihanneksia ja -hedelmiä ja painotan enemmän ruoan ravintoarvoja.

Hanna Pullinen, Jyväskylä

Kosonen muistuttaa kasvisten, hedelmien ja vihannesten satokausituotteista, joissa on suuriakin hintaeroja.

– Talvella voi hyödyntää juureksia ja keväällä tuoreita kasviksia. Jos laajentaa hieman kasvisvalikoimaa, voi saada säästöjä. Kasviproteiinin lähteitä kuten papuja ja linssejä voi myös käyttää lihan korvikkeena, Salli Kosonen sanoo.

Jos jättää kalan pois ruokavaliosta, Kosonen kehottaa korvaamaan sen muilla pehmeillä rasvahapoilla kuten rapsi- tai rypsiöljyllä. Tasaisesta ateriarytmistä kannattaa aina huolehtia.

– Kannustaisin syömään 4–5 kertaa päivässä. Näin kylläisyydentunne pysyy aisoissa, eikä tule liian kova nälkä tai väsähdä opiskelijalounaan jälkeen.

Myös ravitsemusterapeutti liputtaa opiskelijalounaan puolesta.

– Se on paitsi edullinen ja ravinteikas, sillä on myös tärkeä sosiaalinen merkitys päivän aikana.

Aiheesta voi keskustella 30. syyskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme