Hyppää sisältöön

Vladimir Vysotskin laulut puhuttelevat nykyesiintyjiä – Martti Suosalo: ”Sanoitukset ovat pelottavan ajankohtaisia”

Venäjän hyökkäyssodan alettua toisinajattelija Vysotskia tulkitsevan yhtyeen keikkoja peruttiin, koska kulttuuri mukaan lukien kaikki venäläisyyteen viittaava tuntui väärältä.

Totuus ja valhe -bändin jäsenet vasemmalta Valtteri Bruun, Martti Suosalo, Jarkko Lahti, Nora Raikamo ja Kiureli Sammallahti.
Totuus ja valhe -yhtyeeseen kuuluvat vas. Valtteri Bruun, Martti Suosalo, Jarkko Lahti, Nora Raikamo ja Kiureli Sammallahti. Yhtye esiintyy tulevana lauantaina 23.9. Suomussalmella, sunnuntaina 24.9. Kemissä ja maanantaina 25.9. Kokkolassa. Kuva: Laura Malmivaara
Tiinamaija Rantamartti

Vuodesta 2006 lähtien täysille saleille esiintynyt kolmen näyttelijän ja kahden kansanmuusikon yhtye Totuus ja valhe valmistautuu parhaillaan muutaman päivän reissulle pohjoiseen.

– Nyt kuuluu keikkarintamalle ihan hyvää. Olemme juuri lähdössä pienelle Suomussalmi–Kemi–Kokkola -kiertueelle, näyttelijä Martti Suosalo kertoo.

Neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Vladimir Vysotskin lauluja musiikin ja teatterin keinoin esittävässä Totuus ja valhe -yhtyeessä ovat Suosalon lisäksi mukana näyttelijät Nora Raikamo ja Jarkko Lahti sekä muusikot Kiureli Sammallahti (harmonikka) ja Valtteri Bruun (kitara).

Pitkään keikkailleelle yhtyeelle tuli taukoa tietysti pandemian takia, mutta vaikutusta on ollut myös Venäjän hyökkäyssodalla.

– Kun hyökkäys alkoi, meidän keikkoja peruttiin. Ehkä järjestäjillä ei ollut tietoa, että Vysotski oli neuvostohallintoa arvostellut kuuluisa toisinajattelija. Ihmisiä pelotti se, että hän oli neuvostoliittolainen laulaja, Suosalo sanoo.

Nora Raikamo uskoo, että täyskielto venäläistä kulttuuria kohtaan on ainakin jonkin verran mennyt ohi. Yhtyeen esityksiäkin halutaan jo nähdä ja kuulla.

– Eihän kukaan voi kieltää Tšehovia, Tšaikovskia tai Dostojevskiakaan. Että ne olisivat jollain tapaa huonoa taidetta, kun ovat venäläisten tekemiä. Ymmärretään, että asioissa on sävyjä.

Vysotski koskettaa monella tapaa

Vladimir Vysotskin karhea tyyli kiehtoi jo nuorta Martti Suosaloa. Kotona oli taiteilijan levyjä, joita isä oli tuonut Neuvostoliiton matkoiltaan.

– Olen kuunnellut silloin ymmärtämättä tietenkään sanoista yhtään mitään. Kun sitten ruvettiin treenaamaan kappaleita ja kuunneltiin sanoituksia ja suomennoksia, rupesin ymmärtämään, mitä niissä lauletaan.

Suosaloa on viehättänyt Vysotskin energia ja kupletinomaisuus, jolla hän laulunsa esitti. Tahallisen epävireinen ja huonosointinen kitara kuului asiaan.

– Isä, joka oli Centrumilla töissä, toi siellä myynnissä olleen ihan paskan neuvostoliittolaisen kitaran. Se kuulosti samalta kuin se Vysotskin epävireinen. Toi lohtua, että tuollaisellakin kitarasaundilla voi heittää noin hienoja biisejä.

Idea Totuus ja valhe -yhtyeen perustamisesta syttyi Nora Raikamolle nykyisen bändikaverin, näyttelijä Jarkko Lahden, häissä Kokkolassa. Siellä kuultu Vysotskin ”Penseät hevoset” antoi sysäyksen kokonaisen esityksen tekemiselle.

– Ihan fantastinen biisi. Minua puhuttelee erityisesti laulujen huumori. Ne ovat älykkäitä, osa on hirvittävän hauskoja ja näyttelijälle tosi mieleisiä, koska niissä on myös hahmoja.

Totuus ja valhe -yhtye esittää Vysotskin lauluja muun muassa Mika ja Turkka Malin sekä Pirkko Saision ja Kaj Chydeniuksen käännöksinä.

Totuus ja valhe -yhtye on esittänyt Vladimir Vysotskin lauluja ihmisyydestä jo vuosien ajan. Viime keväänä yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa. Bändin hanuristi Kiureli Sammallahti kuvasi videota, kun levyä nauhoitettiin. Tässä purkitetaan kappaletta "Aamuvoimistelu".

Nykypäivänä vaihtoehdot olisivat vankila tai kuolema

Vysotski oli runoilija, lyyrikko, muusikko, mutta myös näyttelijä. Omassa maassaan hänen neuvostoyhteiskuntaa kritisoivaa tuotantoaan sensuroitiin, mutta maailmalla toisinajattelijasta tuli valtavan suosittu ja kuuluisa.

Vysotski kuoli vuonna 1980 vain 42-vuotiaana. Hänen laulujaan on käännetty yli 200 kielelle. Kotimaassaan hän saavutti arvostusta vasta kuolemansa jälkeen.

– Hän oli rohkea mies. Jos Vysotski olisi elänyt tänä aikana, hänet olisi luultavasti tapettu tai hän istuisi vankilassa. Meininki Venäjällä toisinajattelijoita kohtaan on nykyään vielä rankempaa, Suosalo pohtii.

On toisaalta ihme, ettei Vysotskia aikanaan edes vangittu, ja kaiken lisäksi hän pääsi neuvostoaikana matkustamaan ulkomaille.

– Kappaleet olivat runollisia, ei niihin oikein suoraan päässyt hallintokaan kiinni. Ne olivat sellaisia salaviisaita, Suosalo luonnehtii.

Sekä Nora Raikamo että Martti Suosalo näkevät, että Vysotskin tuotanto istuu mahdottoman hyvin juuri tähän aikaan.

– Sanoitukset ovat tällä hetkellä pelottavan ajankohtaisia. Sen ajan maailma ei teknologiaa lukuun ottamatta ole kovin paljon erilainen kuin nykyinenkään.

Suosittelemme