Hyppää sisältöön

Näin Suomen ensi vuoden budjetti vaikuttaa sinun elämääsi – katso tästä olennaiset kohdat

Katso tästä jutusta, miten hallituksen päätökset näkyvät sinun kukkarossasi. Hallitus ei vielä kertonut tarkemmin suunnittelemistaan leikkauksista. Ne selviävät myöhemmin.

Ruokakaupan kassahenkilö asiakkaan kanssa.
Hallitus aikoo nostaa väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta, mutta alentaa oluen verotusta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Marleena Pelli
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Palkasta jäämässä enemmän käteen

Hallitus aikoo keventää työn verotusta 100 miljoonalla eurolla painottaen pieni- ja keskituloisia. Tämä keventää työn verotusta hallituskauden loppuun mennessä keskimäärin lähes 0,5 prosenttiyksiköllä, ja lähes 1 prosenttiyksiköllä noin 20 000–25 000 euron vuosituloilla.

Tämän lisäksi työntekijöiden palkkakuittia ensi vuonna kasvattaa työttömyysvakuutusmaksujen alennus. Sen myötä noin 3 600 euroa kuukaudessa ansaitseva palkansaaja saa ensi vuonna verojen jälkeen suunnilleen reilut 150 euroa enemmän puhtaana käteen.

2. Bensan hinta laskee

Hallitus aikoo keventää polttoaineiden valmisteveroa. Hallituksen kaavaileman veroalen oletetaan alentavan bensiinin pumppuhintaa noin 4,4 senttiä litralta ja dieselin pumppuhintaa noin 4,9 senttiä litralta.

3. ASP-lainojen enimmäismäärää korotetaan ensiasunnon ostajille

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että ASP-lainojen enimmäismäärää korotetaan nopealla aikataululla ensiasunnon ostamisen helpottamiseksi.

4. Satsauksia rata- ja väylähankkeisiin ympäri Suomea

Hallitus toteuttaa vaalikauden aikana neljän miljardin euron investointiohjelman, jolla puretaan korjausvelkaa ja edistetään väylä- ja ratahankkeita.

Helsingin ja Riihimäen välisen junaraideosuuden parantamiseksi menee 110 miljoonaa euroa, Tampereen henkilöratapiha-hankkeeseen 163 miljoonaa euroa, Tornion ja Kolarin välisen radan sähköistyksen suunnitteluun 7,5 miljoonaa euroa sekä Savon ja Suupohjan ratojen suunnitteluun yhteensä 8 miljoonaa euroa.

Korjausvelkaa puretaan 250 miljoonalla eurolla. Myös useita tieverkon osia parannetaan miljoonilla euroilla.

5. Lisää aloituspaikkoja korkeakouluihin

Korkeakoulujen aloituspaikkoja aiotaan lisätä, mihin hallitus on varannut 11,7 miljoonaa euroa vuonna 2024.

Peruskoulutuksen rahoitusta nostetaan 50 miljoonalla eurolla. Hallitus aikoo panostaa myös ruotsin- ja saamenkielisiin oppimateriaalien saatavuuteen.

Toisella asteella kehitetään oppimisen tuen järjestelmää, johon varataan lisärahaa 10 miljoonaa euroa.

6. Yksityislääkäreiden Kela-korvaukset nousevat

Hallitus aikoo nostaa yksityisten lääkäreiden Kela-korvauksia. Näin pyritään purkamaan hoitojonoja. Yleis- ja erikoislääkäreiden vastaanottojen, psykoterapian ja hammaslääkärien perustutkimusten Kela-korvaukset nousevat.

Koko vaalikauden aikana Kela-korvauksien parantamiseen varataan 335 miljoonaa euroa.

7. Maakuntalentojen tukeminen jatkuu

Maakuntalentojen tukeminen jatkuu vuoteen kevääseen 2026 saakka ja siihen varataan 38 miljoonaa euroa.

Valtio ostaa maakuntalentoja Helsingistä Kajaanin, Jyväskylän, Kokkola–Pietarsaaren, Kemi–Tornion ja Joensuun lentoasemille ensi huhtikuun loppuun asti.

8. Lisää resursseja nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn ja huumevalistukseen

Hallitus panostaa nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. Aikeissa on lisätä resursseja huumevalistukseen ja nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisevään työhön. Myös kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän ennaltaehkäisevän nuorisotyön rahoitusta lisätään.

Poliisin määrärahoja korotetaan ensi vuonna 8 prosentilla verrattuna tähän vuoteen. Hallitus antaa lisää resursseja myös vankiloille vankilaverkoston kehittämiseen ja vankeuden aikaisen kuntouttamiseen.

9. Osakesäästötilin talletusraja nousee

Osakesäästötilin enimmäistalletusmäärä nousee nykyisestä 50 000 eurosta. Hallitusohjelmassa sovittiin, että talletuskatto nousisi 100 000 euroon.

10. Kuukautissuojien ja vaippojen hinnat laskevat

Kuukautissuojien, lasten vaippojen ja inkontinenssisuojien verotus alenee 10 prosenttiyksikköä, kun ne siirretään 14 prosentin arvonlisäverokantaan.

11. Viinin hinta nousee, oluen hinta laskee

Hallitus aikoo nostaa väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta, mutta alentaa oluen verotusta.

Nikotiinipussit saatetaan tupakkaverotuksen piiriin, minkä arvioidaan tuovan valtion kassaan 50 miljoonan euron lisätulot.

12. Leikkauksista ei tässä yksityiskohtia

Hallitus ei kertonut budjettiriihen päätteeksi tarkemmin hallitusohjelmassa kaavailluista leikkauksista muun muassa asumistukeen. Hallitus ei kertonut myöskään suunnittelemistaan indeksijäädytyksistä, jotka kohdistuisivat esimerkiksi opiskelijoihin.

Voit keskustella jutusta 20.9.2023 kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty viimeisen kerran kello 22.52. Juttua päivitettiin kiinnostavilla nostoilla budjetista pian julkaisun jälkeen.

Suosittelemme sinulle