Hyppää sisältöön

Sikarutto ja villisiat huolettavat pohjalaismaakunnissa – metsästäjiä kannustetaan poistamaan pohjalaisalueella liikkuvat villisiat

Pohjanmaan maakuntien lihantuotantosektorin järjestöt ovat huolissaan sikaruton mahdollisesta leviämisestä.

Villisikoja tienvarressa pimeällä.
Sikaruttoa on ilmennyt Ruotsissa ja se on johtanut rajoitustoimiin, joissa on kielletty metsissä liikkuminen, virkistyskäyttö, metsien hoitotyöt ja metsästys. (kuvituskuva) Kuva: Jeppe Gustafsson / AOP
Ulla Kuivasmäki

Ihmiset saattavat levittää vahingossa afrikkalaista sikaruttoa, toteavat Pohjanmaan maakuntien lihantuotantosektorin järjestöt tiedotteessaan.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet MTK Etelä-Pohjanmaa, MTK Keski-Pohjanmaa, Österbottens Svenska Producentförbund, Itikka Osuuskunta ja Österbottens Kött.

Afrikkalaista sikaruttoa levittää villisika, ja tähän asti suurin uhka taudin leviämiseen on ollut itärajan ylitse liikkuvat virusta kantavat villisiat. Mutta mahdollisuus on myös, että ihmiset levittäisivät tautia vahingossa, toteavat järjestöt.

Molemmissa tapauksissa avainasemassa ovat luonnossa liikkuvat villisiat. Metsästäjiä kannustetaankin poistamaan jokainen pohjalaisalueella liikkuva villisika.

Tautia on ilmennyt Ruotsissa ja se on johtanut rajoitustoimiin, joissa on kielletty metsissä liikkuminen, virkistyskäyttö, metsien hoitotyöt ja metsästys.

Tauti voi levitä villisioissa nopeasti, mutta tehokkain vastakeino on rajoittaa metsästyksellä voimakkaasti villisikakantaa, sanovat järjestöt.

Ruotsin esimerkki osoittaa, että taudin ilmettyä alueelle asetetaan rajut rajoitustoimet, joissa on kielletty metsissä liikkuminen, virkistyskäyttö, metsien hoitotyöt ja metsästys.

Alueen kotieläintalous ja elintarvikejalostus joutuvat myös rajujen toimenpiteiden kohteeksi. Lisäksi erityisesti sianlihan vienti pysähtyy.

Suosittelemme