Hyppää sisältöön

Alpo Suhonen povaa Jarmo Kekäläiselle lähtöpasseja: ”Hän ei ole onnistunut”

NHL:n ensimmäinen eurooppalaispäävalmentaja Alpo Suhonen ihmettelee, miksi Jarmo Kekäläinen palkkasi Columbuksen päävalmentajaksi Mike Babcockin. Suhosen mukaan Kekäläinen ei ole onnistunut Columbuksen GM:nä.

Jarmo Kekäläinen puhuu toimittajille syyskuussa 2023.
Jarmo Kekäläinen pahoitteli Babcockin palkkausta maanantaina. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jarmo Kekäläisen johtamassa NHL-seurassa Columbus Blue Jacketsissa on kuohunut viimeisen viikon aikana.

Päävalmentaja Mike Babcock joutui sunnuntaina jättämään tehtävänsä, kun amerikkalaismedioissa alkoi levitä tietoja Babcockin epäasiallisena pidetystä käytöksestä. Amerikkalaismedioiden mukaan Babcock oli loukannut pelaajien yksityisyyttä. Hän oli tutkinut pelaajien puhelimista kuvia.

Useampi amerikkalaismedia on viime päivinä kyseenalaistanut Kekäläisen aseman ja tulevaisuuden seurapomona, sillä Kekäläinen oli vastuussa Babcockin palkkauksesta.

Columbuksen omistajaporras julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa he kertoivat turhautumisestaan viime viikon tapahtumiin. He totesivat silti, että ”eivät odota muutoksia” seuran johtoryhmään. Muutokset aiheuttaisivat omistajien näkemyksen mukaan lisää häiriöitä joukkueen valmistautumiseen tulevaan kauteen.

NHL:n kautta aikain ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja Alpo Suhonen näkee Ylen haastattelussa tilanteen juuri toisin päin. Hänen mukaansa Columbuksen omistajien kaltainen lausunto tarkoittaa usein sitä, että tässä tapauksessa seurajohto on mennyttä.

– Nyt Columbuksessa varmaan odotetaan sopivaa aikaa, koska saadaan vaihdettua koko johto. Tämä on ennusteeni. Voi mennä kevääseen saakka, mutta riippuu vähän, miten Columbus nyt pelaa. Johto voi vaihtua nopeastikin, Suhonen, 75, sanoo.

Kekäläisen nykyinen sopimus Columbuksen GM:nä on voimassa kauden 2024–2025 loppuun.

Mike Babcock valmensi Torontoa NHL:ssä.
Mike Babcockia pidettiin yhtenä maailman parhaista jääkiekkovalmentajista ennen kuin häneen kohdistuneet syytökset epäasiallisesta käytöksestä tulivat ilmi. Kuva: NHLI via Getty Images

Babcockin on kerrottu jo aiemmin kohdelleen pelaajia asiattomasti Torontossa ja Detroitissa.

Tuorein skandaali lähti vyörymään mielenkiintoisella tavalla, kun Columbus julkaisi ensiksi Babcockin epäasiallisen käytöksen kiistävän tiedotteen tiistaina.

NHL:n pelaajayhdistys aloitti kuitenkin tarkemman tutkinnan ja kävi torstaina paikan päällä Columbuksessa. Sunnuntaina Blue Jackets kertoi Babcockin lähdöstä. Sen jälkeen NHL:n pelaajayhdistys julkaisi myös oman kannanottonsa.

– Pelaajiamme pitää kohdella kunnioittavasti työpaikoilla. Valitettavasti näin ei käynyt Columbuksessa. Seuran päätös mennä eteenpäin uudella päävalmentajalla on sopiva toimintatapa, NHL:n pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Marty Walsh kommentoi.

Suhonen kyseenalaistaa Kekäläisen johtajuuden

Alpo Suhosen mukaan vielä ei edes tiedetä kaikkea, mitä Columbuksessa on tapahtunut viime viikkoina.

– Oleellista ei ole, että tällaista (Babcockin) käytöstä on tapahtunut uudelleen. Oleellista on, että Babcockin maine Detroitissa ja Torontossa on ollut jo huono. Miksi halutaan palkata Babcock uudestaan, kun tiedämme hänen maineensa ja tapansa? Siinä tulee iso kysymysmerkki Kekäläisen johtajuudelle, Suhonen sanoo.

Alpo Suhonen valmensi NHL:ssä Chicagoa kaudella 2000–2001.
Alpo Suhonen toimi ensiksi Toronton apuvalmentajana vuosina 1998–2000 ennen kuin siirtyi vajaaksi vuodeksi Chicagon päävalmentajaksi. Hän erosi tehtävästä terveyssyiden takia. Kuva: Getty Images

Suhonen epäilee, että parisenkymmentä vuotta NHL:ssä työskennellyt Kekäläinen on osa liigan sisäpiiriä. Hän on puhunut jo aiempien valmentajakohujen yhteydessä, kuinka NHL:ssä vallitsee suljettu kulttuuri.

– Luulen, että Babcockin palauttaminen valmentajaksi oli tällainen sisäpiirin, NHL:n ”mafian” yritys palauttaa Babcock töihin. Pelaajien suhtautuminen valmennusmetodeihin on muuttunut ja pelaajien valta on lisääntynyt. Mediankin valta on lisääntynyt, niin tällainen ei onnistukaan, Suhonen sanoo.

Näin Alpo Suhonen kommentoi Mike Babcockin potkuja ja Jarmo Kekäläisen asemaa.

Tilastojen valossakin poikkeuksellisen pitkään GM:nä

Kekäläinen on toiminut Columbus Blue Jacketsin general managerina reilut kymmenen vuotta. Sinä aikana Columbus on voittanut vain kerran pudotuspelisarjan.

57-vuotias Kekäläinen on tämän hetken NHL-seurojen general managereista kolmanneksi pisimpään seurassaan toiminut. Kuudesta pisimpään toimineesta Kekäläisen meriitit ovat heikoimmat.

Tilastojen mukaan NHL-seurojen general managerit pystyvät vaihtamaan valmentajaa keskimäärin kahdesti ennen kuin he itse joutuvat sivuun. Keskimäärin NHL-seurojen general managerien pestit kestävät kerrallaan viitisen vuotta. Kekäläinen on ollut nyt tehtävässään kymmenen ja puoli vuotta. Hän on vaihtanut valmentajaa neljä kertaa.

Miksi Kekäläinen on saanut tilastojenkin pohjalta olla jo poikkeuksellisen pitkään GM, vaikka huipputulosta ei ole tullut?

– Varmaan tämä herra Davidson pitänyt pystyssä. Hän on Kekäläisen vanha kaveri, Suhonen sanoo ja viittaa Columbuksen nykyiseen jääkiekkotoimintojen johtajaan John Davidsoniin.

Davidson työskenteli Kekäläisen kanssa jo yhdessä St. Louis Bluesissa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

– NHL:ssä vallitsee hyvin suljettu ja pieni piiri. Sen rikkominen on vaikeaa, Suhonen sanoo.

Jarmo Kekäläinen talar vid mikrofon.
Kekäläinen siirtyi NHL:ään vuonna 1999 Ottawan pelaajatarkkailun johtajaksi. Vuonna 2002 hän aloitti St. Louis Bluesissa amatööriscoutingin johtajana ennen kuin nimettiin vuonna 2005 seurassa apulais-GM:ksi. Helmikuussa 2013 alkoi nykyinen pesti Columbuksessa. Kuva: The Columbus Dispatch-USA TODAY NETWORK

Suhonen pitää Kekäläisen ansioina kuitenkin pelaajien skouttaamista ja varaamista.

– GM:n hommissa hän ei ole onnistunut, Suhonen linjaa.

Suhosen mukaan Kekäläinen on epäonnistunut kaikissa valmentajavalinnoissaan.

– Hän on valinnut hyvin vanhan liiton perinteisiä NHL-valmentajia. Hänellä ei ole mitään innovatiivista otetta. Menestystä ei ole tullut yhtään. Moni hänen hankkimistaan tähtipelaajista on halunnut lähteä pois Columbuksesta, Suhonen sanoo.

Ismo Lehkonen: ”Varmasti Kekäläiselle on ottajia”

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen ei ole yhtä jyrkkä sanoissaan kuin Alpo Suhonen.

– On muistettava, että Babcock oli niin sanottu all in -palkkaus. Sitä on varmaan mietitty todella tarkkaan. On puntaroitu hyviä ja huonoja puolia. Babcockin kanssa on varmasti käyty huonot puolet läpi. On varmaan tultu johtopäätökseen, että hän oli tuohon tilanteeseen juuri paras mies, Lehkonen sanoo.

Columbus on jäänyt parina viime kautena pudotuspelien ulkopuolelle. Lehkonen näkee, että Babcock palkattiin kääntämään Columbuksen suunta takaisin ylöspäin. Nyt ajoitus kohulle oli asiantuntijan mielestä karmein mahdollinen, sillä NHL-seurojen harjoitusleirit ovat alkamaisillaan.

– Seurajohto ja valmennustiimi ovat varmasti jo laittaneet kesällä uudet askelmerkit kohdilleen. Millä tavalla kasvatetaan uusia pelaajia, minkälaisia kauppoja tehdään ja minkälaisia vapaita agentteja yritetään kutitella joukkueeseen? Nyt kaikki alkaa taas nollasta, Lehkonen sanoo.

John Davidson, Mike Babcock ja Jarmo Kekäläinen istuvat pöydän takana.
John Davidson, Mike Babcock ja Jarmo Kekäläinen median edessä. Kuva: Kyle Robertson / USA TODAY NETWORK / All Over Press

Lehkonen näkee, että Kekäläinen on nyt vaikeassa paikassa.

– Pidän Kekäläistä huippuammattilaisena. Kenenkään GM:n ei ole helppo toimia NHL:ssä. On äärimmäisen vaikea rakentaa joukkuetta aina uudestaan. Viime vuonna heidän sentteriosastonsa oli todella ohkainen. Ykköspuolustaja Zach Werenski loukkaantui. Patrik Laine loukkaantui. Käymistila on ollut todella kova. On ollut paljon juttuja, joihin Kekäläinen ei ole pystynyt vaikuttamaan, Lehkonen sanoo.

Lehkosen arvio Kekäläisen tulevaisuudesta on joka tapauksessa positiivinen.

– Varmaan Kekäläiselle on ottajia, jos Columbuksessa käy huonosti, Lehkonen niputtaa tilanteen.

Näin Ismo Lehkonen kommentoi Mike Babcockin potkuja ja Jarmo Kekäläisen asemaa.

Suosittelemme sinulle