Hyppää sisältöön

Ruotsi etsii keinoja jengiväkivallan nujertamiseksi – oikeusministeri ei sulje pois armeijan käyttöä

Ruotsin hallitus kutsui koolle kaikki jengiväkivaltaa sivuavat viranomaiset. Lopputuloksena oli käsky laatia lista keinoista, joita voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi ja rikosten tapahduttua.

Nuoret asettelevat kukkia ja kynttilöitä paikalle, jossa 19-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi.
Tukholmassa nuoret asettelevat kukkia ja kynttilöitä paikalle, jossa 19-vuotias mies ammuttiin torstaina kuoliaaksi. Kuva: Pirjo Auvinen
Pirjo Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin hallitus järjesti tiistaina aamupäivällä kokouksen, johon oli kutsuttu kaikki viranomaiset, joiden toiminta jollain tapaa sivuaa yhä julmemmaksi äitynyttä jengiväkivaltaa.

Kokousta johti maltillisen kokoomuspuolueen oikeusministeri Gunnar Strömmer.

Strömmerillä ei ollut kokouksen jälkeen esitellä kouriintuntuvia päätöksiä tai suunnitelmia. Hänen mukaansa viranomaiset saivat ensi viikon loppuun aikaa laatia esitys keinoista, joilla vakava tilanne saadaan hallintaan ja väkivalta sekä kouluikäisten rekrytointi loppumaan.

Selvitettävien listalla on esimerkiksi nuorisokoteihin tuomittujen nuorten oikeus käyttää kännyköitä ja tietokoneita. Käytännössä jengit ovat niiden välityksellä värvänneet uusia jäseniä ja tilanneet rikoksia alaikäisiltä. Henkilökunnalla ei nyt ole oikeuksia tutkia puhelimia, nettiyhteyksiä tai huoneita.

Strömmerin mukaan esimerkiksi puhelimen käyttökielto tai netin käytön valvonta eivät puutu yksityisyyteen niin, että rikkoisivat yksityisyyden suojaa ja olisivat ristiriidassa perustuslain kanssa.

Åkesson väläytti armeijan apua

Kokoomuksen johtama vähemmistöhallitus tarvitsee ruotsidemokraattien tuen saadakseen valtiopäivien enemmistön.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson väläytti Expressen-lehden haastattelussa, että armeija voitaisiin ottaa avuksi jengien nujertamisessa. Oikeusministeri Strömmer ei sano suoraan ei, mutta hänestä järjestyksen ylläpito kuuluu lähtökohtaisesti poliisille.

Åkessonin mukaan syntynyt tilanne on ”sataprosenttisesti epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurausta”. Oikeusministeri ei itse käytä samoja sanoja, mutta vastaa pitkästi, kuinka Ruotsiin on syntynyt ongelmallisia asuinalueita.

Vajaassa kahdessa viikossa Uppsalan ja Tukholman seuduilla on ammuttu kuoliaaksi seitsemän ihmistä. Lisäksi eri kaupungeissa on ammuttu asuntoja kohti ja räjäytetty sisäänkäyntejä.

Väkivalta on kiihtynyt, koska tiettävästi Foxtrot-niminen jengi on revennyt kahtia, ja jengiläiset käyvät raa'asti toistensa ja vastapuolen sukulaisten kimppuun.

Jengisotaa johdetaan pitkälti Turkista, missä johtohahmot ovat ostaneet itselleen Turkin kansalaisuuden.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on parhaillaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Maanantai-illan tv-uutisten mukaan Kristersson pyrkii kokouksessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin puheille, sillä Turkki ja Unkari eivät ole vielä hyväksyneet Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Suosittelemme sinulle