Hyppää sisältöön

Apteekit tyhjenevät hetkessä hittilääkkeestä, joka pelasti Tanskan talouden

Tanskalaisyhtiö Novo Nordisk takoo kovaa tulosta hittilääkkeillä. Tutkijan mukaan lääkeyhtiön merkitys maan talouskasvulle nähdään Tanskassa myös riskinä.

Närbild av förpackningar med bantningsmedicinerna ozempic och wegovy.
Lääkeyhtiö Novo Nordisk on noussut markkina-arvoltaan Euroopan arvokkaimmaksi yhtiöksi. Kuva: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard
Miina Väisänen

Koomikko Jimmy Kimmel heitti tämän vuoden Oscar-gaalassa vitsin:

– Kaikki ovat täällä niin hyvännäköisiä, että alan miettimään, pitäisikö minunkin alkaa käyttää Ozempicia.

Kimmel viittasi Ozempic-nimiseen lääkkeeseen, jota yhä useamman Hollywood-julkkiksen on huhuttu käyttäneen laihdutustarkoitukseen.

Hittilääke myydään loppuun tunneissa

Alun perin diabeteksen hoitoon kehitetty, suolistohormoneihin kuuluva Ozempic on noussut ilmiöksi myös Hollywoodin ulkopuolella.

Kerran viikossa pistettävän valmisteen vaikuttava aine on semaglutidi, joka toimii myös lihavuuden hoidossa. Lääke lisää kylläisyydentunnetta ja vähentää esimerkiksi makeanhimoa. Se myös hidastaa ruuan poistumista mahalaukusta.

Tanskalaisen lääkeyhtiö Novo Nordiskin kehittämän Ozempicin laihduttava vaikutus on nostanut sen suosion ennätyslukemiin ja johtanut maailmanlaajuisiin saatavuusongelmiin, sillä lääkettä on määrätty myös apuna laihduttamiseen.

Novo Nordiskin toista hittituotetta, lihavuuden hoitoon tarkoitettua Wegovy-valmistetta on tähän mennessä ollut saatavilla Suomessa vain pieniä eriä. Myös sen vaikuttava aine on semaglutidi.

Ozempicin saatavuushäiriöt ovat Diabetesliiton lääkärin Elina Pimiän mukaan johtaneet Suomessa tilanteeseen, jossa diabetespotilaat ovat joutuneet turvautumaan muihin lääkkeisiin sairauden hoidossa.

Elina Pimiä.
Diabetesliiton lääkäri Elina Pimiä uskoo, että laihdutuslääkkeiden suosio kertoo ajasta, jossa haetaan nopeita ja helppoja ratkaisuja. Kuva: Janne Viinanen / Diabetesliitto

– Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on vedonnut lääkäreihin, jotta Ozempicia määrättäisiin ainoastaan tyypin 2 diabetespotilaille, Pimiä sanoo.

Lihavuustutkija Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta pitää lääkkeen ympärille syntynyttä ilmiötä ennennäkemättömänä.

– Apteekkialan ihmiset sanovat, että eivät ole koskaan kokeneet mitään tällaista. Kun lääke tulee varastoon, on se tunneissa myyty ja ihmiset ajavat ympäri Suomea lääkkeen perässä, Harjunen sanoo.

Pelkona Nokian kohtalo

Erityisesti diabeteslääke Ozempic ja laihdutuslääke Wegovy ovat nostaneet lääkeyhtiö Novo Nordiskin Tanskan talouden ajuriksi. Joidenkin arvioiden mukaan maa olisi ilman lääkejättiä jo taantumassa.

Vielä toukokuussa Tanskan talouden ennustettiin kasvavan tänä vuonna 0,6 prosenttia. Ennustetta kuitenkin nostettiin elokuussa 1,2 prosenttiin lääketeollisuuden odotettua suuremman kasvun takia.

Laihdutuslääkkeiden kasvanut kysyntä on nostanut Novo Nordiskin osakekurssia vauhdilla viime vuosina.

Novo Nordisk nousi hiljattain markkina-arvoltaan Euroopan arvokkaimmaksi yhtiöksi ohittaen ranskalaisen luksustuotteita valmistavan LVMH-konsernin. Pelkästään Ozempicin myynnin odotetaan kasvavan yli 20 prosenttia tänä vuonna.

Menestyksestä huolimatta Tanskassa ollaan nyt huolissaan niin sanotusta Nokia-ilmiöstä.

– Ihmiset puhuvat täällä paljon Nokian tapauksesta ja mitä riskejä liittyy siihen, että maan talous on liikaa yhden yrityksen varassa, sanoo Roskilden yliopiston apulaisprofessori ja lihavuutta tutkinut Lene Bull Christiansen.

Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professorin Petri Kuoppamäen mukaan tanskalaisten huoli ei ole tuulesta temmattu.

Petri Kuoppamäki
Aalto-yliopiston professori Petri Kuoppamäki muistuttaa, että lääkebisneksessä voitot ovat suuria niin kauan, kun patentit ovat voimassa. Kuva: Sini Järnström/YLE

– Jos ollaan liikaa yhden yrityksen varassa, niin riski aktualisoituu, jos yrityksellä ei menekään enää niin hyvin. Tämä nähtiin Nokian kohdalla.

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö on perehtynyt Nokian tarinaan. Hän näkee yhtäläisyyksiä Nokian 2000-luvun kultavuosien ja Novo Nordiskin välillä. Molempien osuus maan bruttokansantuotteesta on merkittävä.

– Laskin, että Novo Nordiskin osuus Tanskan bruttokansantuotteesta yltää 2,5 prosenttiin. Se on paljon. Suomessa Nokia oli parhaimmillaan vähän yli neljä prosenttia. Siinä mielessä Nokiaan on kyllä matkaa.

Tutkija Lene Bull Christiansenin mukaan Tanskassa ollaan huolissaan Novo Nordiskin liian suuresta roolista tanskalaisessa yhteiskunnassa.

Novo Nordisk ja Nokia molemmat ovat panostaneet isosti tuotekehitykseen.

– Parhaimmillaan Nokian tuotekehitys oli sitä mittaluokkaa, että se kattoi puolet kaikista yritysten panoksista tuotekehitykseen Suomessa. Novon osuus on noin 43 prosenttia, Ali-Yrkkö sanoo.

Molemmat yhtiöt työllistävät suunnilleen saman määrän ihmisiä kotimaassaan, noin 23 000 henkeä. Ali-Yrkön mukaan yhden yrityksen dominointi voi myös johtaa siihen, että se imee markkinoilta parhaat osaajat.

Ali-Yrkkö korostaa, että matkapuhelinbisnes eroaa lääketeollisuudesta.

henkilökuva
Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö on urallaan perehtynyt muun muassa Nokian kohtaloon. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

– Jos miettii Nokian kännykkäliiketoiminnan alamäkeä, niin sehän tapahtui todella nopeasti, kun Android ja Apple tulivat helppokäyttöisemmillä puhelimillaan. Diabetes ei kuitenkaan poistu niin nopeasti, ellei sitten tule joku kilpaileva lääke ja sitä kautta Novo menettäisi markkinaosuuksia.

Lääkkeeseen liittyy myös kysymysmerkkejä

Ozempicilla on myös havaittu olevan sivuvaikutuksia. Niistä yleisimpiä ovat pahoinvointi ja suolistovaivat.

Lääke on yhdistetty myös vakavampiin sivuvaikutuksiin, kuten vatsalaukun halvaukseen ja itsemurha-ajatuksiin. Tutkimustuloksia lääkkeen pitkän aikavälin sivuvaikutuksista ei vielä ole.

Novo Nordisk ei suinkaan ole ainoa yhtiö, joka kehittää laihdutuslääkkeitä. Muun muassa lääkeyhtiöt Pfizer ja Eli Lilly on kehittäneet laihdutuslääkkeitä, joiden tulo markkinoille on vain ajan kysymys.

Diabetesliiton lääkäri Elina Pimiä muistuttaa, että kyseessä ei välttämättä ole ihmeratkaisu lihavuuspandemiaan.

– Ongelma on se, että lääke muokkaa syömistä ja kun sen käyttö lopetetaan, elimistö yrittää palata entiseen. Samalla tavoin, kun jonkin dieetin jälkeen paino lähtee usein nousuun.

Aiheesta voi keskustella kommenttiosiossa maanantaihin 2.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme