Hyppää sisältöön

Suora yhteys Helsinki-Vantaan lentokentälle ja lisää junavuoroja – Lahdessa iloitaan hallituksen päätöksestä keskittyä lentorataan

Edessä ovat ministeriöiden neuvottelut ratayhtiöön sijoittaneiden kaupunkien rahojen palauttamiseksi.

Lahden rautatieasemalla Z-paikallisjuna lähdössä kohti Helsinkiä, junan vieressä ihmisiä.
Lahden kaupunkipäättäjät toivovat, että lopullinen päätös Lentoradan rakentamisesta tehtäisiin tällä hallituskaudella. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Tuhkanen

Liikenneministeriö kertoi maanantaina, että nopean junayhteyden suunnittelu Tampereelta Helsinkiin keskeytetään.

Uusia nopeita raidelinjauksia suunnitelleen Suomi-rata oy:n tehtäväksi jää vain Pasilan ja Keravan välisen lentoradan suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti.

– Lahden kannalta tilanne on erittäin hyvä. Hallitusohjelman mukainen ratkaisu on täysin meidän tavoitteidemme mukainen. Itse asiassa me ehdotimme sitä ministeriölle jo alkuvuodesta, iloitsee Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Alhon mukaan kyseessä on jopa merkittävin Lahden pitkän tähtäimen kehitykseen vaikuttava päätös nykyisellä hallituskaudella.

Tosin edellytyksenä on, että hallitus saa tehtyä myös lopullisen päätöksen lentoradan rakentamiseksi kaikkien selvitysten jälkeen.

Mikäli lentorata päätetään tehdä, niin sen arvioidaan olevan valmis liikennöinnille 2030-luvun alkuvuosina.

– Lahdesta olisi alle 40 minuutin yhteys Helsinki-Vantaan lentokentälle, ja jos pääradalle saadaan lisäkapasiteettia, niin täältä voisi kulkea pääkaupunkiin kaksi lähijunaa ja kaksi kaukojunaa tunnissa, Alho visioi.

Palautetaanko sijoituksia?

Toisin kuin useat muut Suomi-radan suunnitteluun sijoittaneet kaupungit, Lahti meni yhtiöön osakkaaksi juuri lentoradan rakentaminen mielessään.

Alhon mukaan rahallinen panostus Suomi-rata yhtiöön on tähän mennessä 152 000 euroa.

Edessä on lähiviikkoina liikenne- ja viestintäministeriön ja valtiovarainministeriön yhteinen neuvottelu siitä, palautetaanko hankeyhtiöön sijoittaneille kaupungeille joitain rahasummia takaisin.

– Hämeenlinna on maksanut tämän vuoden loppuun mennessä Suomi-rata oy:lle noin 111 000 euroa. Meillä ei ole arviota siitä, millainen osa jää palautukseksi, sanoo Hämeenlinnan talousjohtaja Jussi Oksa.

Joulukuussa 2020 perustettu Suomi-rata oy on hankeyhtiö, josta Suomen valtion osuus on 51 prosenttia.

Yhtiössä ovat osakkaina lisäksi Finavia oyj, Helsinki, Tampere, Vantaa, Hämeenlinna, Janakkala, Riihimäki, Lahti, Akaa, Jyväskylä, Oulu, Pori, Seinäjoki, Vaasa, Kangasala, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Ylöjärvi, Kokkola ja Parkano.

Suosittelemme