Hyppää sisältöön

”Kurssin kääntäminen ei olekaan niin helppoa” – näin keskustan Annika Saarikko ja SDP:n Tytti Tuppurainen oppositiosta arvioivat budjettia

Soitimme keskustan puheenjohtajalle ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalle sekä kysyimme tuoreeltaan heidän näkemyksensä Petteri Orpon (kok.) hallituksen budjettiesityksestä.

Annika Saarikko.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo puolueensa suhtautuvan hallituksen budjettiin rakentavasti. Saarikko kuvattiin 6. syyskuuta eduskunnassa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Kysyimme puheenjohtaja Annika Saarikolta (kesk.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppuraiselta (sd.) oppositiosta tunnelmat hallituksen tuoreesta budjettiesityksestä heti sen esittelyn jälkeen.

Näin he vastasivat.

1. Annika Saarikko, keskusta: ”Suomen kurssin kääntäminen ei olekaan niin helppoa”

Annika Saarikko, mikä on keskustan yleiskuva hallituksen budjettiesityksestä?

– Hallitus on tehnyt pitkälti oman ohjelmansa mukaisen ensimmäisen budjettiehdotuksen. Ehkä huomiota herättävää on se, ettei Suomen talouden kurssin kääntäminen olekaan niin helppoa [kuin kokoomus vaalipuheissaan lupasi].

Saarikon mielestä merkittävää on se, että perussuomalaisten linja on erilainen kuin puolue hänen nähdäkseen ennen vaaleja lupasi.

– Samalla tietysti entisenä valtiovarainministerinä on yhdyttävä siihen hallituksen vakavaan tilannekuvaan. Menot ja tulot ovat pysyvästi epäsuhdassa, hän sanoo.

Mikä hallituksen budjettiesityksessä on keskustan mielestä hyvää?

– Hyvää on se, että hallitus haluaa panostaa tutkimuksen ja osaamisen kautta suomalaisten tulevaisuuteen.

Saarikko pitää kiitettävänä myös sitä, että hallitus aikoo budjetissaan selvästi puuttua nuorten jengiytymiseen ja ongelmiin. Hän korosti sitä, että keskusta suhtautuu hallituksen budjettiin rakentavasti.

Mikä hallituksen budjettiesityksessä on keskustan mielestä suurin virhe?

– Erityisen huolestuttavaa on hallituksen suhtautuminen hyvinvointialueisiin ja suomalaisten terveyteen. Niihin palveluihin kohdistuva leikkauslinja ja tuottavuusvaade on kohtuuton.

Saarikko myös kuvaili hallituksen veropolitiikan linjaa sanoilla ”verokevennyksiä velaksi”.

Tytti Tuppurainen median edessä eduskunnan käytävällä.
Tytti Tuppurainen valittiin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi 7. syyskuuta 2023. Kuva: Silja Viitala / Yle

2. Tytti Tuppurainen, SDP: ”Näköpiirissä ei ole käännettä parempaan”

Tytti Tuppurainen, mikä on SDP:n yleiskuva hallituksen budjettiesityksestä?

– Vaikuttaa siltä, ettei Orpon hallitus saa otetta tästä taloustilanteesta. Näköpiirissä ei ole käännettä parempaan. Alijäämä on aiempaa suurempi ja verotulot jäävät pelättyäkin pienemmiksi.

Tuppuraisen mielestä hallitus näyttäisi tekevän sellaista politiikkaa, jossa ”vain sopeudutaan kurjistuvan Suomen olosuhteisiin”.

Mikä hallituksen budjettiesityksessä on SDP:n mielestä hyvää?

– Maakuntalentojen jatkaminen on sellainen mitä myös SDP voi pitää tervetulleina. Suomi on pitkien välimatkojen maa.

Tuppurainen myös sanoi, että esityksessä on varmasti joitain hyviä kohtia.

Mikä hallituksen budjettiesityksessä on SDP:n mielestä suurin virhe?

– Yksittäinen iso virhe koko budjettiehdotuksessa liittyy siihen, että kun valtiontaloutta ja julkista taloutta tasapainottaa, niin hallitus kohdistaa ne ikävät asiat vain pienituloisille ihmisille ja heikossa asemassa oleville ihmisille.

Tuppurainen sanoi SDP:n mielestä näyttävän siltä, etteivät leikkaukset kohdistu varakkaaseen kansanosaan.

Voit keskustella aiheesta 20.9. kello 23:een saakka.

Näin Petteri Orpo kommentoi budjettia tiistai-iltana:

Muutettu kello 22.15 Tuppuraisen sitaatti ”näkötilanteessa ei ole käännettä parempaan” oikeaan muotoon ”näköpiirissä ei ole käännettä parempaan”.

Suosittelemme