Hyppää sisältöön

Turun Koulukatu ruuhkautuu huomattavasti ensi kuusta lähtien, kun vanhaa alikulkusiltaa aletaan purkaa

Myös esimerkiksi Ratapihankadulla kärsitään ruuhkista, kun ratapihan parantamisen kaivuutyöt levittyvät katualueelle.

Rautatien alikulkusilta ja autoja Turun Koulukadulla.
Tämä silta Koulukadulla Turussa puretaan ja tilalle rakennetaan uusi. Kuva: Jouni Koutonen / Yle
Maria Lammassaari

Pitkään odotettu Koulukadun alikulkusillan purkaminen alkaa ensi viikolla. Rakennustöitä tehdään ratahankkeessa nyt monessa paikassa.

Viime viikolla alkoivat esimerkiksi Kupittaan ja Turun välisen kaksoisraiteen rakennustyöt. Muutaman viikon päästä Koulukadun alikulkusillan työmaalla päästään tositoimiin, kun alikulkusillan purkutyöt aloitetaan. Vanha, jo tiensä päähän tullut silta puretaan, ja tilalle rakennetaan uusi.

Purun piti alkaa jo heinäkuussa, mutta valmistelutöissä kesti suunniteltua pidempään. Näillä näkymin lokakuun puolivälissä Koulukadun kolmesta ajokaistasta suljetaan yksi.

Ajokaistojen sulkemisen lisäksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulku alueen läpi katkaistaan ja ohjataan kiertoreitin kautta purkutöiden ajaksi.

Purku kestää arviolta 2–3 kuukautta. Sen jälkeen alkaa uuden sillan rakentaminen.

Koulukadun alikulkusillan uusiminen on yksi kriittisimmistä tämänhetkisistä töistä ratahankkeessa, luonnehtii hankkeesta vastaavan Väyläviraston projektipäällikkö Erkki Mäkelä.

– Siinä pitää kumipyöräliikenteen ja kevyen liikenteen lisäksi ottaa huomioon myös se, että rautatieliikenne sekä sataman että Uudenkaupungin suuntaan saadaan toimimaan käytännössä koko ajan. Haasteena on kaikkien eri töiden ja liikenteen yhteensovittaminen, Mäkelä sanoo.

Koulukadun alikulkusillan uusimisprojekti tehdään kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisen on määrä olla valmis maaliskuussa 2024. Toinen vaihe alkaa näillä näkymin ensi vuoden lokakuussa. Uusi silta on valmis heinäkuussa 2025.

Kartta, jossa esitellään rakennushankkeen eri vaiheita.
Väyläviraston kartasta ilmenee Kupittaa-Turku ratahankkeeseen kuuluvien töiden sijainnit ja niiden aikataulut. Kuva: Väylävirasto

Ratahankkeen rakennustyöt ruuhkauttavat myös muualla keskustassa

Koulukadun alikulkusillan lisäksi ruuhkaa Turun keskusta-alueella aiheuttavat myös ratahankkeeseen kuuluvat muut työt. Esimerkiksi Turun henkilöratapihan parantamisen urakan kaivuutöistä johtuvat liikennejärjestelyt haittaavat liikennettä Ratapihankadulla.

Luvassa on kaistasulkuja, jotka luultavasti alkavat jo ensi viikolla ja kestävät muutaman viikon.

Myös Nummen uuden alikulkusillan rakentaminen vaikuttaa liikenteeseen Helsinginkadulla. Alkukesästä purettiin vanha alikulkusilta, jonka jälkeen kesällä tehtiin paalutuksia, ja nyt aletaan rakentaa uutta siltaa.

– Mitään täyssulkuja ei näillä näkymin ole tulossa, mutta liikennettä luultavasti tullaan myöhemmässä vaiheessa ohjaamaan vastaantulevien kaistan kautta, siltaprojektissa rakennuttajakonsulttina toimiva Ville Larkamo sanoo.

Suosittelemme